Moskisvet.com
Khabib Nurmagomedov

Borilni športi

Habib Nurmagomedov, neuničljivi borec, ki najraje govori v kletki

A.P.
22. 10. 2020 06.00
0

Ruski MMA-borec Habib Nurmagomedov je nedavno ostal brez očeta, verjetno edinega človeka, ki se ga je ''ruski orel'' kdajkoli bal. Abdulmanap Nurmagomedov je bil vojni veteran, ki je pozneje postal osebni trener in je najbolj zaslužen, da je njegov sin v kletki še neporažen. Leta 2013 je Dagestanec izjavil, da se lahko le njemu zahvali, da je postal človek, kakršen je danes – neuničljivi borec, ki ima eno najbolj prevladujočih karier v zgodovini borilnih športov.

Dogodek UFC 254 si lahko 24. oktobra ob 20.00 v živo ogledate na VOYO.

Habib Nurmagomedov je znan kot človek, ki ne govori veliko in nikoli ni uporabljal t. i. "trash-talka" kot na primer zloglasni in gobezdavi Irec Conor McGregor. O MMA-borcu iz vasice Silda, ki leži v ruski republiki Dagestan (severni Kavkaz), razen njegove impresivne statistike, sicer ni veliko znanega, zato pa le redkokateri ljubitelj borilnih športov še ni videl arhivskega posnetka, na katerem se kot otrok ruva z medvedjim mladičem, kar je bil prav poseben trening. ''To je bil bolj test karakterja, kot pa dejanska vadba,'' je pojasnil njegov oče, ki je pred skoraj tremi desetletji eno nadstropje hiše spremenil v telovadnico, kjer je začel Habib tlakovati svojo pot proti vrhu.

UFC 254 bo prava poslastica za ljubitelje mešanih borilnih veščin.
UFC 254 bo prava poslastica za ljubitelje mešanih borilnih veščin. FOTO: VOYO

Tedaj so lokalne oblasti zaradi slabe ekonomske slike spodbujale starše, da otroke vključijo v športe, ki jih financira država (judo, rokoborba ipd.), kar je še dodatno pripomoglo k temu, da se je Habib preizkusil kot borec. Tako je postal mednarodni mojster v štirih disciplinah borilnih veščin. V sambu se je dvakrat okitil z naslovom svetovnega prvaka, a njegova prva ljubezen je bil MMA, kjer še ne pozna grenkobe poraza.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kariero borca je sicer želel zamenjati za kariero varnostnika, potem ko je staknil dve zaporedni težki poškodbi – natrgane križne vezi v kolenu in zlomljeno rebro – saj je želel finančno poskrbeti za svojo družino, a ga je oče prepričal o nasprotnem. Je poročen, a njegovo ženo poznajo le bližnji sorodniki, saj jo skrbno varuje pred javnostjo. Ve se le, da ji je ime Patimat in da sta daljna sorodnika. Njen dekliški priimek je namreč Nurmagomedova, izvirata pa iz iste vasi. Bila je njegova prva ljubezen, a se je nato Habibova družina preselila. Zaprosil in poročil jo je leta 2013. Skupaj imata tri otroke, nazadnje je konec preteklega leta dobil sina. Edina njuna skupna fotografija je s poroke, kjer pa ima ona zakrit obraz.

Habib je pred meseci utrpel hudo izgubo, potem ko mu je covid-19 vzel očeta.
Habib je pred meseci utrpel hudo izgubo, potem ko mu je covid-19 vzel očeta. FOTO: Profimedia

Po muslimanski tradiciji ima lahko Habib – je namreč zelo predan musliman in se nikoli ne bori v času ramadana, v tem času se tudi posti in trenira le pozno zvečer in ponoči – štiri žene. Glede na družinsko tradicijo si moški v njegovi družini drugo ženo ''omislijo'' pri petdesetih oz. šestdesetih. Njegov oče je imel dve, prav tako njegov dedek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav sta Habib in McGregor danes smrtna sovražnika, vedno ni bilo tako, saj ga je Habib pred leti občudoval (glej zgoraj), skupaj pa sta se tudi prijateljsko fotografirala. Vse skupaj naj bi se začelo krhati, ko so novinarji Irca vprašali, kako kaj njegov prijatelj Habib, in je ta hladno odvrnil: ''Moj prijatelj Habib? V tem poslu ni prijateljev!'' Rus si je te besede zapomnil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Habib se sicer zdi rojen zmagovalec, a kot deček je nizal poraz za porazom, potem ko je začel trenirati že pri petih letih. V različnih disciplinah – judo, grško-rimski slog, ju-jitsu, prosti slog ipd. – je bil zgolj povprečen in tudi že kot najstnik je bil vedno pod odrom za zmagovalce na republiških tekmovanjih. Različni treningi so terjali svoj davek. Ko je pri šestnajstih število borilnih veščin skrčil na tri, so sledili tudi prvi uspehi.

Kdo je ugasnil luč? Je to najboljši nokavt v zgodovini UFC?
Preberi še
Kdo je ugasnil luč? Je to najboljši nokavt v zgodovini UFC?

Slast zmage je prvič okusil leta 2006 in hitro prišel na okus, zato se je začel še bolj truditi in bil dve leti pozneje že strah in trepet tudi med izkušenimi borci mešanih borilnih veščin. Prav poznavanje različnih tehnik borbe naj bi bil ključ do njegovega uspeha, saj je v kletki bolj prilagodljiv. Če je to dobro znano dejstvo, pa le redki vedo, da Habib zaključuje ekonomsko fakulteto Plehanova in da poleg maternega jezika (avarščina) govori še angleško, turško, rusko in kumiško, razume pa tudi arabsko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

32-letni še neporaženi svetovni UFC-prvak (28-0) bo to soboto, 24. oktobra, v sklopu borilnega spektakla UFC 254 (prenos na VOYO bo od 20. ure), še tretjič branil šampionski pas lahke kategorije. Tokrat bo pesti prekrižal z nepredvidljivim izzivalcem Justinom Gaethjem, ki zase pravi, da je v življenjski formi. Dodatno samozavest 31-letnemu Američanu vlila nedavna zmaga proti Tonyju Fergusonu na dogodku UFC 249, ko bi se moral slednji udariti s Habibom, a ta zaradi pandemije novega koronavirusa in posledičnih logističnih težav ni mogel pripotovati na dvoboj v ZDA, zato je vskočil Gaethje in presenetil Fergusona – ta je na dvoboj prišel s popotnico 12 zaporednih zmag – ter si prislužil začasni pas lahke kategorije in vstopnico za boj z Rusom.

Lahko Gaethje pripravi še eno presenečenje in vzame največji skalp v karieri?
Lahko Gaethje pripravi še eno presenečenje in vzame največji skalp v karieri? FOTO: Profimedia

Je Gathje zrel za še en veliki skalp? Tako on kot njegov trener Trevor Wittman sta prepričana, da lahko zmaga. ''Justin je zelo kakovosten borec, drži pa tudi, da bo imel tokrat na drugi strani izjemnega nasprotnika, ki v svoji karieri še ne pozna poraza,'' je bil v napovedih malce vendarle rezerviran Wittman. Bo pa to prvi nastop Nurmagomedova po smrti očeta julija letos – ta je umrl zaradi covid-19, potem ko je bil pred tem operiran na srcu – a se bo tekmeca kljub temu lotil po njegovih načrtih.

Habibi se je nazadnje boril lanskega septembra, ko je njegovo rušilno moč občutil Dustin Glenn Poirier.
Habibi se je nazadnje boril lanskega septembra, ko je njegovo rušilno moč občutil Dustin Glenn Poirier. FOTO: Instagram

''Tudi v dvoboj proti Gaethjeju bom šel po očetovem planu. Nič se ni in ne bo spremenilo, ker verjamem v to, kar počnem. Povsem normalno je, da čutim določen pritisk, saj bo najin obračun gledal ves svet. Pred vsako borbo ga čutim, saj sovražim poraze. Zakaj bi izgubil, če ni potrebe? Všeč mi je, tako kot je, in to, da me imajo mnogo za najboljšega 'pound-for-pound' borca. Ne bi rad izgubil, kar sem uspešno gradil zadnjih 12 let," se zmage nadeja Dagestanec, ki ga do jubilejne 30. ločita le še dve, s čimer bi mu uspelo podobno, kot je v boksu Floydu Mayweatherju Jr. ''Bomo videli, zelo blizu sem zgodovinskega dosežka, a gremo lepo po vrsti. Najprej želim opraviti z Justinom in se s tem še bolj utrditi na vrhu, nato pa bom razmislil, kako naprej," dogodkov vseeno ne prehiteva Habib.

Habib ni pretirano zgovoren pred novinarji, zato pa toliko bolj v kletki.
Habib ni pretirano zgovoren pred novinarji, zato pa toliko bolj v kletki. FOTO: Profimedia

V okviru borilne poslastice UFC 254 se nam poleg omenjenega dvoboja obeta še en zelo zanimiv obračun, in sicer dvoboj za glavnega izzivalca v srednji kategoriji, ko se bosta zanj udarila Robert Whittaker in Jared Cannonier.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382