Moskisvet.com
Antony Joshua

Borilni športi

Anthony Joshua, zidar in pretepač, ki je postal uspešen boksar

M.S.
29. 03. 2023 10.00
0

Biti ali ne biti, to je vprašanje, ki si ga te dni zastavlja tudi boksar Anthony Joshua, ki je napovedal, da v primeru tretjega zaporednega poraza boksarske rokavice obeša na klin.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Joshua vs Franklin
Joshua vs Franklin FOTO: VOYO

Na VOYO bomo v soboto, 1. aprila 2023, ob 20. uri, priča boksarskemu dvoboju za sladokusce, saj bosta v ring stopila težkokategornika, ki iščeta pot iz krize. To sta britanski zvezdnik Anthony Joshua (24-3-0, 22 zmag z nokavtom) in njegov izzivalec Američan Jermaine Franklin ( 21-1-0, 14 zmag z nokavtom). Obema v zadnjem obdobju ni šlo nič od rokavic, zato v soboto upata na preporod kariere in nadaljnjo borbo za (vnovično) krono.

Trener boksa Sašo Weixler: ‘’Boks je intelektualna igra na fizičnem nivoju’’
Preberi še
Trener boksa Sašo Weixler: ‘’Boks je intelektualna igra na fizičnem nivoju’’

Spomnimo: Joshua je bil še nekaj let nazaj prvak težke kategorije organizacij WBA, IBF, IBO in WBO, potem pa ga je s trona sklatil Ukrajinec Olesander Usik, ki je Britanca najprej na kolena spravil pred domačimi gledalci, nato pa še v revanši v Savdski Arabiji, kar je 33-letnika iz Watforda postavilo na razpotje, saj je doživel tri poraze v zadnjih petih dvobojih. Njegova zadnja zmaga sega v zaključek leta 2020, ko je nadvladal Kubrata Puleva, med njegovimi skalpi pa je tudi tisti z imenom Vladimir Kličko. Joshua je prepričan, da ima dovolj časa in motivacije, da zopet zavzame vrh kraljeve kategorije, ki ga trenutno zasedata njegov rojak Tyson Fury in omenjeni Usik, ki pa se nikakor ne moreta dogovoriti za dvoboj, ki bi združil pasove vseh organizacij. Joshua, ki se je pred dvobojem z Američanom leta 2017 povezal s trenerjem Derrickom Jamesom, bi v primeru zmage vložil kandidaturo za boj z enim od njiju. Joshuo kljub negativnem nizu lahko hrabri podatek, da v londonski O2 Areni, kjer bo potekal sobotni dvoboj, še ni izgubil.

Anthony Joshua je moral dvakrat priznati premoč Ukrajincu.
Anthony Joshua je moral dvakrat priznati premoč Ukrajincu. FOTO: AP
Žan Serčič zgoraj brez stopil v boksarki ring in pokazal izklesano telo – tako se je končalo
Preberi še
Žan Serčič zgoraj brez stopil v boksarki ring in pokazal izklesano telo – tako se je končalo

29-letni Franklin medtem še nikoli ni bil na samem vrhu, čeravno ima v statistiki 21 skalpov, lani novembra pa je doživel šele svoj prvi poraz kot profesionalec, kar je od leta 2015. Po sporni odločitvi ga je premagal Dillian Whyte, njegova najbolj odmevna zmaga pa je proti Rydellu Bookerju. ''Joshui je čas potekel. Zdaj je moj trenutek, da šokiram svet. Zdaj je čas, da jaz zavzamem vrh težke kategorije,'' je samozavesten Američan. ''1. aprila bom dosegel svojo 22 zmago – to ni prvoaprilska šala.''

V Londonu se obeta prava boksarska poslastica.
V Londonu se obeta prava boksarska poslastica. FOTO: Profimedia
Muhammad Ali – ljudski šampion in najglasnejši boksar vseh časov
Preberi še
Muhammad Ali – ljudski šampion in najglasnejši boksar vseh časov

Kdo je Anthony Joshua?

Anthony Joshua, čigar pravo ime je Anthony Oluwafemi Olaseni Joshua – od tod tudi njegov vzdevek Femi – je resda Britanec, toda njegove korenine segajo v Nigerijo, od koder prihajata oba njegova starša in tudi sloviti borec MMA Israel Adesanya. Njegov oče ima sicer tudi irsko poreklo. V tej afriški državi je Joshua preživel tudi del svojega otroštva – tu je živel do sedmega leta starosti – na desni roki pa ima tudi tetovažo afriške celine s poudarkom na Nigeriji. Za razliko od večine tekmecev se je začel z boksom ukvarjati relativno pozno – šele pri 18 letih, dve leti za tem pa zavrnil pol milijona funtov težko ponudbo, da bi se pridružil profesionalcem, pri čemer je kot razlog navedel, da ga ne zanima denar, pač pa medalje. Za svoje uspehe in prispevek k otoškemu športu je leta 2013 iz rok kraljice Elizabete II. prejel red britanskega imperija, ki je viteški red (gre za najnižji in najbolj množični britanski red). Poleg Joa Frazierja je do zdaj edini, ki je bil istočasno aktualni svetovni in olimpijski prvak v težki kategoriji. Na OI je slavil leta 2012, ko je nastopal še kot amater.

Anthony Joshua bi bil zidar, če ne bi pristal v boksu.
Anthony Joshua bi bil zidar, če ne bi pristal v boksu. FOTO: Profimedia
V Slovenijo prihaja nova kategorija borilnih veščin: boks z golimi pestmi
Preberi še
V Slovenijo prihaja nova kategorija borilnih veščin: boks z golimi pestmi

Leta 2009 je moral za dva tedna za zapahe, potem ko ga je policija pridržala zaradi uličnega pretepa, Joshua pa je moral še leto dni nositi elektronsko zapestnico, saj je namesto aresta dobil leto dni hišnega pripora. Grozilo mu je sicer 10 let zapora za pretepanje in ostale stvari, ki jih je počel. To ga še ni streznilo, boks in mama pa sta bila tista, ki sta ga v nadaljevanju držala proč od krivih pota. Nanje je ponovno zašel dve leti kasneje, ko ga je policija med kontrolo prometa zasačila z več kot 200 grami marihuane, za kar je moral opraviti družbenokoristna dela oz. 100 ur neplačanega dela. V prvih sedmih dvobojih kot profesionalca borba nikoli ni trajala dlje od sedmih rund, kar je samo pričalo o njegovi dominaciji v ringu. Leta 2016 se mu je rodil sin Joseph Bayley Temiloluwa Prince Joshua, ki je njegov kompas, pove. Rodil se mu je v razmerju z inštruktorico joge in plesalko Nicole Osbourne. Preden se je posvetil boksu, je delal v gradbeništvu in še kot amaterski boksar svoj vsakdanji kruh služil kot zidar. Joshua obožuje igro šaha, nad katerim ga je navdušil nekdanji boksar Lennox Lewis in s katerim pili svojo taktiko. ''V ringu se stvari odvijajo podobno kot pri šahu. Ves čas moraš biti dva koraka spredaj,'' pojasni Joshua, ki se je preizkusil tudi kot nogometaš in bil na preizkušnji pri premierligašu Watfordu, a na koncu izbral boks. V mladosti je bil izjemno hiter, 100 metrov pa je nekoč pretekel v pičlih 11,53 sekunde, četudi je imel 90 kilogramov.

Slavni igralec kritičen do kolegov, ki uporabljajo dvojnike
Preberi še
Slavni igralec kritičen do kolegov, ki uporabljajo dvojnike

Seznam vseh borb, ki si jih boste 1. aprila lahko ogledali na VOYO:

Težka kategorija: Anthony Joshua – Jermaine Franklin

Težka kategorija: Fabio Wardley – Michael Polite Coffie

Srednja kategorija: Matteo Signani – Felix Cash (za EBU-jev naslov evropskega prvaka)

Srednja kategorija: Austin Williams – River Wilson-Brent

Superlahka kategorija: Campbell Hatton – Louis Fielding

Luka Dončić s podajo kariere, ki se ji klanja košarkarski svet
Preberi še
Luka Dončić s podajo kariere, ki se ji klanja košarkarski svet

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376