Moskisvet.com
Amanda Nunes

Borilni športi

Amanda Nunes za mnoge najboljša MMA borka vseh časov

A.P.
05. 03. 2021 06.00
0

Amanda Nunes je trenutno daleč najboljša borka v svetu mešanih borilnih veščin, ta status pa ne misli zapraviti v nedeljo na UFC 259, ko ji bo nasproti stala 31-letna Avstralka Megan Anderson, sicer nekdanja prvakinja pod okriljem ameriške MMA organizacije Invicta FC. Neustrašna Brazilka je lani postala sploh prva borka, ki je v tekmovanju UFC ubranila naslove svetovne prvakinje v dveh različnih kategorijah – peresni in bantamski kategoriji. Je tudi prva javno deklarirana homoseksualka, ki si je oprtala šampionski pas.

Amanda Nunes se bo v nedeljo po slovenskem času v Las Vegasu pri 32 letih prvič borila kot mama. Pred pol leta je namreč dobila hčerko. Za manj poučene. Brazilka je poročena še z eno odlično UFC borko Nino Ansaroff (nastopa v slamnati kategoriji), ki je septembra 2020 rodila deklico Raegan Ann Nunes.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
UFC 259 si boste lahko v živo ogledali na VOYO in sicer v nedeljo, 7. marca, od 4.00 dalje.

Nunesova – 16 zmag je dosegla s prekinitvijo, v statistiki pa ima po 24 dvobojih tudi štiri poraze – se je z borilnimi veščinami začela ukvarjati, ali bolje, jih začela ''otipavati'', že zelo zgolj in sicer pri štirih letih. Širša javnost pa je zanjo slišala potem, ko je v pokoj poslala ameriško superzvezdnico Rondo Rousey.

profimedia 0488178998
profimedia 0488178998 FOTO: Profimedia
MMA borka Monika Kučinič: ''Sem nenormalno čustvena in nežna oseba. A ko se borim, ta nežna Monika izgine''
Preberi še
MMA borka Monika Kučinič: ''Sem nenormalno čustvena in nežna oseba. A ko se borim, ta nežna Monika izgine''

Sprva je to počela predvsem zato, ker v njenem rojstnem mestu Salvador ni bilo kaj dosti drugega za početi. Čeprav velja za borko, ki med tekmicami seje strah in trepet, ima tudi nežno plat. Med drugim je velika ljubiteljica živali, doma pa ji družbo delajo številne živali, od psa, mačk do ježa. Nina priznava, je tudi sama sprva mislila, da je Brazilka ''utrgana'', a je Američanka hitro spoznala, da je v resnici zelo ljubeča oseba, ki bo storila vse za svoje bližnje. ''Rada se zabava in je resno zgolj in samo, ko jo spustijo v kletko.'' Nunesove se drži vzdevek ''Levinja'', ki je bolj ali manj posledica naključja. Telovadnica, v kateri je sprva trenirala, je imela logotip z dvema levoma in ker je bila tam edina borka, se jo je prijel omenjeni nadimek, ki se je obdržal vse do danes.

Plesaje do zmag: Israel Adesanya, karizmatični borec, ki se je ekspresno povzpel na vrh
Preberi še
Plesaje do zmag: Israel Adesanya, karizmatični borec, ki se je ekspresno povzpel na vrh

Njen debi v svetu MMA ni šel po njenih načrtih in tedaj se ni zdelo, da bo prerasla v borko, ki piše zgodovino v UFC, sicer najmočnejši organizaciji za dvoboje v kletki. Marca leta 2008 je namreč 175 centimetrov visoka Brazilka, sicer najmlajša izmed treh sester matere samohranilke, morala predati dvoboj proti Ani Marii že v prvi rundi. Poraz je bil boleč, a jo je le še dodatno motiviral. Za svoj uspeh se ima sicer zahvaliti znanju iz boksa, ki ga je začela trenirati pri šestnajstih, pa juda (je nosilka rjavega pasu) in brazilskega jiu-jitsa (je nosilka črnega pasa, ki ga je osvojila ''pod'' proslulim Danielom Valverdejem), v katerega je ''ugriznila'' pri sedemnajstih.

Njena profesionalna športa pot se je morda začela precej pozno, a je hitro našla pot med zvezde. Le dve leti za tem je namreč sicer neuspešno debitirala v MMA, kjer ima med drugim skalp kar šestih UFC prvakinj. Pod njenimi udarci so padle tako Miesha Tate, Ronda Rousey, Valentina Ševčenko (dvakrat), Holly Holm, Germaine de Randamie (dvakrat) in Cris Cyborg. V UFC je sicer debitirala avgusta 2013 proti Sheili Gaff in dvoboj s tehničnim nokavtom dobila že v prvi rundi. Njen prvi pravi dvoboj je bil sicer v jiu-jitsuju, v katerega ga je zvabila njena sestra. Čeprav Nunesova prihaja iz Brazilije, že vrsto let živi in deluje v ZDA. Trenutno trenira na Floridi v sloviti telovadnici American Top Team, kjer je leta 2012 tudi spoznala svojo življenjsko sopotnico, tedaj sparing partnerko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O veličini Nunesove priča ne le že zapisano, ampak tudi naslednji podatki. Že šestkrat je uspešno ubranila naslov prvakinje in je posledično prvakinja z najdaljšim stažem v UFC in nasploh v ženski zgodovini te organizacije ter petega nasploh. Dlje so ''vladali'' le Anderson Silva, Demetrious Johnson, Georges St-Pierre in Jose Aldo. Je borka z največ zmagami v UFC in z največ zmagami za naslov prvakinje. Prav tako se lahko pohvali z največ nokavti in zmagami s prekinitvijo v bantamski kategoriji (v UFC), ima pa tudi najdaljši niz zmag. Nazadnje je izgubila leta 2014, ko jo je s tehničnim nokavtom premagala Cat Zingano. Naslov v peresno lahki kategoriji bo skušala Brazilka na UFC 259 ubraniti proti že omenjeni Megan Anderson, ki se je nazadnje borila lanskega februarja, ko je s tehničnim nokavtom premagala Normo Dumont.

Vse zamujene borbe si lahko kadarkoli ogledate na VOYO.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376