Moskisvet.com
Na koncu je krajšo potegnil Američan.

Šport

Armstrong zabrusil Contadorju: ''Ne zaje**vaj se z mano!''

A.P.
10. 04. 2020 22.03
0

Eno največjih, čeravno kratkih rivalstev v kolesarstvu sta spisala Španec Alberto Contador in padli kolesarski zvezdnik, Američan Lance Armstrong. Leta 2008 je Contador zagrozil, da bo izstopil iz kazahstanske ekipe Astana, če se ji pridružil Lance Armstrong, ki se je vračal iz pokoja. Španec je kasneje svoje grožnje omilil in naposled v Američanu dobil sotekmovalca in smrtnega sovražnika.

Čeprav so v kolesarskem moštvu Astane pred Tourom leta 2009 za kapetana ekipe določili Alberta Contadorja, je bilo po dobrem tednu na Dirki po Franciji leta 2009 vse postavljeno na glavo. ''Ne strinjam se s teorijo, da bi imeli pri Astani le enega kapetana. Dobil sem sedem Tourov, tudi name bi morali računati,'' je dejal zloglasni Američan Lance Armstrong, ki so mu kasneje zaradi sistematičnega dopinga odvzeli vse naslove.

Zatišje pred viharjem leta 2008, ko se je Armstrong po treh letih vrnil iz pokoja.
Zatišje pred viharjem leta 2008, ko se je Armstrong po treh letih vrnil iz pokoja. FOTO: Profimedia
Znani Slovenec si je omislil to ''grozno'' frizuro
Preberi še
Znani Slovenec si je omislil to ''grozno'' frizuro

Skoraj 11 let za tem je svojo resnico o dogodkih na dirki in velikem rivalstvu do potankosti osvetlil 37-letni Contador, ki je tistega leta dobil svojo drugo Dirko po Franciji, Armstrong pa je v Pariz prikolesaril skupno tretji. Vmes se vrinil Luksemburžan Andy Schleck. Skorajda ''majevska'' bitka med novodobno zvezdo kolesarstva in prekaljenim mačkom vrtenja pedal je polnila časopisne stolpce, Španec pa je imel v ekipi precej manj zaveznikov, kot izkušeni Teksačan.

Prekletstvo Kennedyjev – mit ali resnica?
Preberi še
Prekletstvo Kennedyjev – mit ali resnica?

''Začetek Toura je sprožil veliko polemik - je vodja Armstrong ali sem to jaz? Na Tour sem se vrnil po zmagi leta 2007, v letu 2008 osvojil Giro in Vuelto, saj nam tega leta v Franciji niso dovolili tekmovati. Odločen sem bil, da dirko dobim. Lance se je vračal v kolesarstvo, v mojo ekipo in je prav tako želel dobiti Tour. A zmaga lahko samo en, zato ni manjkalo napetosti,'' je pojasnil sloviti Španec, ki je kolo na klin obesil leta 2017. Napetost, da bi jo lahko rezal z nožem, so občutili predvsem moštveni kolegi in ostali člani ekipe na skupnih večerja na katerih je pogosto vladala ''tiha maša''. To je priznal tudi Armstrong, ki je dejal, da je bilo znotraj ekipe čutiti veliko napetosti in da so včasih večerje minile v popolni tišini.

Contador in Armstrong nista bila nikoli prijatelja.
Contador in Armstrong nista bila nikoli prijatelja. FOTO: Profimedia

Američan je imel na Touru vedno svojo računico, čeravno je Špancu sprva dejal drugače. Dan pred uvodnim kronometrov v Monaku je Contador preskočil siesto in šel do Armstrongove sobe, da se pomenita. Lance mu je dejal, da je '''bolje, da zmagam jaz'. Toda za tem je na Twitterju zapisal, da bo vodjo ekipe določila jutrišnja vožnja na čas. Moj obisk je bil torej izguba časa, pa še popoldanski počitek sem izpustil zaradi tega,'' se je pridušal Contador. ''V prvi vožnji na čas sem si priboril nekaj prednosti, a potem je prišla vetrovna 5. etapa. Pred tem sem govoril z Georgom Hincapijem, ki je bil Lancov prijatelj, ki je dejal, da bodo pretrgali glavnino. To se j tudi zgodilo. Lance je bil spredaj, sam pa sem ostal zadaj,'' se tistih ešalonov spominja Contador. ''Moja ekipa je tedaj spredaj navijala tempo, čeprav naj bi bil jaz njihov vodja. Na ciljni črti sta me brat in moj tiskovni predstavnik mirila in dejala, naj se grem pomiriti na avtobus. Nato so mi dejali, da so radijske zveze odpovedale. Armstrong me je prehitel za 40 sekund in bil v skupnem seštevku zdaj pred mano ter posledično virtualni vodja.'' Kmalu je prišla sedma etapa v Andori. ''Končno sem prišel na svoj teren, a na večernem sestanku ekipe so nam dejali, da uberemo umirjeno taktiko [''tranquilo,'' kot se je izrazil]. Ostanimo skupaj do vzpona in vozimo na tempo – nič drugega nas ne zanima. V postelji sem razmišljal, 'ves čas sem čakal na gore, da dirka eksplodira, in zdaj mi pravijo, da naj si ga vzamem na izi? Šel sem do nepristranskega sotekmovalca, ki mi je svetoval: 'Alberto, preden se osmešiš, dovoli, da se osmeši on.' Evans je napadel prvi, nato Van der Broeck in potem sem si rekel: 'to je moje'. Napadel sem, ju ujel in na vrh prišel sam. V skupnem seštevku sem se prebil pred Lanca. V avtobusu je bilo po etapi čutiti veliko napetost. Ta se je stopnjevala vse od pomladi, ko me je opravljal na Twitterju.''

Zaradi rivalstva je trpela cela ekipa.
Zaradi rivalstva je trpela cela ekipa. FOTO: Profimedia

''Prihodnje jutro na avtobusu je Johan [Bruyneel] dejal, da stvari niso šle po načrtu in če ima kdo kaj za povedati. Lance je dvignil roko in dejal, da ne spoštujem ekipne taktike. Prekinil sem ga in mu dejal, da 'če želiš spoštovanje, nam ga moraš najprej izkazati ti. Od začetka leta ne spoštuješ ne mene, ne ekipe.' Potem me je prekinil on: 'Ok, Pistolero'. [vzdevek Španca] Na avtobusu je nastala smrtna tišina. Nihče ni rekel niti besedice. Ne kolesarji, ne športni direktorji, ne pomočniki in ko je nekdo končo odprla vrata avtobusa, so vsi pobegnili ven, ostala sva samo jaz in Lance. Odvedel me je v zadnji del in dejal: 'Ne zaje**vaj se z mano [No me jodas]!'''

To je o Čeferinu in Janši povedal Ališič
Preberi še
To je o Čeferinu in Janši povedal Ališič

''Celo leto me je zbadal na Twitterju in govoril stvari o meni. Mislil je, da me bo to spravilo s tira, a se je motil,'' je o psiholoških igricah dejal Španec. ''Vsakič, ko je kaj takega rekel, me je to še bolj motiviralo. Bil sem samozavesten in vedel, da če bo moje kolo vseskozi pri mojem mehaniku, če bodo pazili na mojo prehrano in če bodo odločale samo moje noge, se bodo zadeve odvile v mojo koristi.''

Na koncu je krajšo potegnil Američan.
Na koncu je krajšo potegnil Američan. FOTO: Profimedia

A igrice se očitno ni šel samo Lance, pač pa tudi širši del ekipe. ''Tri dni pred Tourom so mi sporočili, da mojega zaupnika med sotekmovalci Benjamina Novala na Tour ne bo. 'Se šalite,' sem jih vprašal. Vseskozi so mi metali polena pod noge. Pred kronometrom v Monaku sem moral celo od drugega moštva [ekipe Milram] kupiti dva obroča za vožnjo na čas, saj je imel ekipa le dva, ki pa sta bila rezervirana za Armstronga. Zdaj se na račun tega smejemo, takrat pa ni bilo smešno,'' je svojo plat pojasnil Španec, ki je tisti kronometer dobil in dejal, da so bili dnevi v hotelu ''težji od tistih na cesti''. Leta 2010 sta tekmovala v različnih ekipa, Lance pri RadioShacku, Contador pa je še zadnje leto za Astano.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394