Moskisvet.com
Lance Armstrong se je na sodišču pogodil

Šport

Odziv na Contadorjeve obtožbe: ''Gre za miselni konstrukt''

A.P.
15. 04. 2020 09.20
0

Potem ko je španski kolesar Alberto Contador pred dnevi v odmevnem intervjuju razkril podle igrice Lancea Armstronga na dirki Po Franciji leta 2009, se je na kritike zdaj odzval osramočeni zvezdnik kolesarstva, oglasil pa se je tudi tedanji športni direktor in idejni vodja zdaj že propadle Teksašanove kolesarske zapuščine, Johan Bruyneel.

Dirka Po Franciji leta 2009 je bila zelo napeta, ne le na cesti, ampak tudi v moštvenem avtobusu ekipe Astana, ki je v boj za rumeno majico poslala dva zvezdnika – visokoletečega Alberta Contadorja in povratnika ter pozneje dopinškega grešnika Lancea Armstronga. Nedavno smo pisali, kako so pri kazahstanski ekipi, ki jo je tedaj krmaril Johan Bruyneel, nastajala notranja trenja zaradi tega, kdo je vodja ekipe in za koga moštvo v resnici kolesari.

Armstrong in Bruyneel sta bila avtorja vseh sedmih zmag na Touru, a sta jih osvojila na nedovoljen način.
Armstrong in Bruyneel sta bila avtorja vseh sedmih zmag na Touru, a sta jih osvojila na nedovoljen način. FOTO: Profimedia
Armstrong zabrusil Contadorju: ''Ne zaje**vaj se z mano!''
Preberi še
Armstrong zabrusil Contadorju: ''Ne zaje**vaj se z mano!''

Contador je Američana v nedavnem intervjuju z Valentínom Sanjuanom obtožil, da mu je vseskozi metal polena pod noge in skušal ekipo zarotiti proti njemu. Napetost je kulminirala po etapi v Andori, ko je Contador vajeti prevzel v svoje roke in v slogu samotnega jezdeca znotraj ekipe tlakoval pot končni zmagi. Na koncu je ''Le Bossa'' premagal za udobnih 5 minut in 24 sekund. Američan se je na besede Španca odzval s posnetkom na Instagramu in spravnimi besedami: ''V kolesarskem svetu se je kar precej govorilo o zadnjem intervjuju Alberta Contadorja, in veliko ljudje me je prosilo za komentar. A nimam kaj komentirati. Kar bom rekel in kar je moj komentar, je, da je leta 2009 zmagal najboljši kolesar,'' je dejal Armstrong, ki je moštvenemu rivalu vzel vodstvo, potem ko se je na tretji etapi glavnina pretrgala in je Španec ostal zadaj, Astana pa je spredaj navijala tempo. Španec je nato napadel v gorski sedmi etapi, nato ga je Armstrong obtožil, da ni dirkal v skladu z ekipnim načrtom. ''El Pistolero'' je zmago potrdil z uspehom na vožnji na čas v 18. etapi. ''Nazadnje, ko sem preveril, smo bili sredi aprila leta 2020. Življenje je treba gledati in živeti naprej, zato se nimam želje vračati, da bi ugotovil, kdo je zanetil prepir na avtobusu, kdo je dobil obroče itd. To ni pomembno, kajti najboljši kolesar je dobil dirko, in to nisem bil jaz. S tem končujem to debato.''

Navidezna prijatelja
Navidezna prijatelja FOTO: Profimedia
Armstrong trdi, da bi zmagal tudi brez dopinga, a ...
Preberi še
Armstrong trdi, da bi zmagal tudi brez dopinga, a ...

V zvezi z dotično francosko pentljo se je oglasil tudi Johan Bruyneel, tedanji športni direktor Astane, ki je z Lanceom v dresu US Postala in ekipe Discovery Channel nanizal rekordnih sedem zmag na Touru. Za oddajo El Leñero je dejal: ''Contadorja nočem napadati, želim le podati svoje videnje kot športni direktor. Takrat sem bil vodja ekipe, ne vem pa, ali je bila njegova kritika usmerjena tudi direktno vame. Lahko vam zagotovim, da so bile vse moje odločitve sprejete v dobro ekipe in nisem delal za ekipo Armstrong ali ekipo Contador. Vedel sem, da je v 95 odstotkih naš glavni adut Contador, saj je bil takrat najboljši kolesar na svetu.'' Glede zloglasne tretje etape pa: ''Nikakršne zarote Georgea Hincapija ni bilo'' – Armstrongovega prijatelja, ki je tedaj v dresu High Road pomagal Teksašanu pretrgati glavnino in ustvariti ešalone – in Lancea Armstronga. Ekipa High Road je razbila glavnino in tisti, ki niso bili pozorni, so ostali zadaj.'' Kar zadeva sporno taktiko, da je Astana, kljub temu da je njen vodja ostal zadaj, pomagala navijati tempo, pa je dejal, da je prej preveril, ali spredaj ni nikogar, ki bi lahko ogrozil njihovo skupno vodstvo. ''Šele takrat sem Jaroslavu Popoviču, Haimarju Zubeldii in Lancu naročil, da sodelujejo, ker smo imeli od tega korist. Vsak športni direktor bi storil enako. V nobenem primeru pa to ni bil napad na Contadorja.''

Bruyneel, tudi sam nekdanji kolesar, pravi, da ni nikoli delal zoper Contadorja.
Bruyneel, tudi sam nekdanji kolesar, pravi, da ni nikoli delal zoper Contadorja. FOTO: Profimedia
Kolesarjenje v času koronavirusa: trenažer, valji ali sobno kolo?
Preberi še
Kolesarjenje v času koronavirusa: trenažer, valji ali sobno kolo?

Belgijec se je odzval tudi na domnevno defenzivno oz. počasno taktiko za gorsko etapo v Andori in dejal, da ni bilo večernega sestanka, da pa so bila njegova navodila tisto jutro, da je za prevzem rumene majice še prezgodaj, češ da, ''ko imaš enkrat majico, ne moreš drugih ekip prisiliti, da delajo namesto tebe. Pred nami je bilo še 14 etap, zato sem želel, da ostanemo skupaj. Nisem pa rekel, da gremo počasi. Če se je počutil tako močnega in se videl kot veliki vodja, bi moral to tisto jutro povedati na avtobusu. Ampak ni.'' Dejstvo je, da se je taktika Bruyneela na Touru 2009 rahlo razlikovala od taktik na prejšnjih Tourih, ko je njegova ekipa običajno z vsemi topovi napadla na prvi gorski etapi in vajeti Toura prevzela v svoje roke. Toda tisto leto so hribi prišli precej prej kot običajno.

Armstrong se je leta 2018 na sodišču pogodil, da bo ameriški vladi plačal pet milijonov dolarjev zaradi zlorabe prepovedanih sredstev.
Armstrong se je leta 2018 na sodišču pogodil, da bo ameriški vladi plačal pet milijonov dolarjev zaradi zlorabe prepovedanih sredstev. FOTO: Reuters
Znani Slovenec si je omislil to ''grozno'' frizuro
Preberi še
Znani Slovenec si je omislil to ''grozno'' frizuro

Glede pomanjkanja vrhunskih obročev za ''Revolveraša'' v vožnji na čas Američan te informacije ni ne potrdil ne zanikal, je pa dejal, da je bilo opreme na pretek, ter dodal: ''Lance je tisto leto dirkal zastonj. Trek je bil njegov osebni sponzor, zato je uporabljal njihova kolesa. Njegov edini razlog za vrnitev je bila promocija njegove fundacije (Liverstrong, op. p.) na mednarodni ravni, zato je dirkal s kolesi, ki so jih nato prodali na dobrodelnih dražbah.'' Anonimni vir z notranjimi informacijami trdi rahlo drugače: ''Najboljši obroči za vožnjo na čas so bili brez dvoma rezervirani za Lancea. Bili so na razpolago tudi drugi, a ne tako kakovostni.'' Isti vir je dejal, da se je moral Contador zanašati sam nase, saj mu je manjkalo podpore znotraj ekipe.

Zloglasni trio
Zloglasni trio FOTO: Profimedia

Se je pa Bruyneel bolj vročekrvno odzval na trditve, da je Contador zahteval od svojega mehanika, da ima pred ključnimi etapami njegovo kolo vseskozi na očeh zaradi bojazni pred sabotažo. ''Gre za miselni konstrukt človeka, ki ne zaupa drugim, ki v vsem vidi nevarnost in je rahlo paranoičen. Absurdno je razmišljati, da bi moja ekipa kaj takega storila Contadorju – Alberto se je izoliral sam.'' Drugi viri namigujejo, da je tudi Armstrongov mehanik njegovo kolo jemal v sobo.

Armstrong te dni bodri profesionalne kolesarje, da v času krize vajeti znova vzamejo v svoje roke.
Armstrong te dni bodri profesionalne kolesarje, da v času krize vajeti znova vzamejo v svoje roke. FOTO: Reuters

Armstrong se je drugič upokojil leta 2011 na dirki Po Avstraliji (Tour Down Under). Obtožbe o dopingu so se za resnične izkazale leta 2012, ko so Američanu vzeli vse zmage na Touru, prav tako tretje mesto leta 2009 in mu, skupaj z Bruyneelom, dosodili dosmrtno prepoved delovanja v kolesarstvu. Contador, tudi dopinški grešnik, je kariero sklenil leta 2017. Bruyneel je še razkril, da je z Lanceom ohranil dober odnos, ne pa tudi s Contadorjem. ''Vse do Toura tisto leto, ko meni, da nisem deloval v njegovo korist, s čimer pa se ne strinjam, sva imela zelo dober poslovni odnos,'' je o skrhanosti odnosa dejal Američan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Kateri so najzahtevnejši športi na svetu?
Preberi še
Kateri so najzahtevnejši športi na svetu?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394