Moskisvet.com
Daniel Jelovič

Šport

10 stvari, ki jih moraš slišati, preden greš prvič v fitnes

D.J. in A.P.
24. 09. 2021 05.00
0

Vadba v fitnesu je ena najbolj razširjenih športnih aktivnosti, ki postaja z ozaveščenostjo o vplivu telesne aktivnosti na zdravje in počutje samo še popularnejša. A marsikdo ima o fitnesu in vadbi napačno predstavo. Bližnjice ne obstajajo, zato pa se začnejo rezultati ob pravilni vadbi hitro kazati tudi na zunaj. Še najhitreje, če vam ob strani stoji izkušen osebni trener, kot je Daniel Jelovič, ki ima za vse ''začetnike'' nekaj zlata vrednih nasvetov. Pri doseganju rezultatov vam bodo prišli še kako prav.

Daniel Jelovič je svoje poslanstvo našel v osebnem trenerstvu, a je precej več kot ''samo'' osebni trener. S svojimi strankami splete posebno vez in ne postane zgolj njihov zaveznik, ampak tudi prijatelj ter jim pomaga spremeniti življenjski slog. Uspeh le redko pride čez noč, in tudi ko gre za formo, izgubljanje kilogramov ali klesanje telesa, se to ne zgodi z danes na jutri.

Jelovič stranko ''prime za roko'' in jo vodi skozi proces.
Jelovič stranko ''prime za roko'' in jo vodi skozi proces. FOTO: osebni arhiv

Daniel vam ponuja 10 nasvetov, za katere pravi, da bi jih sam rad slišal, preden je prvič stopil v fitnes. In če si boste zapomnili samo eno stvar od spodaj zapisanega, si zapomnite to, da je treba ''trening in prehrano prilagoditi življenjskemu slogu, in ne obratno''.

1. Nihče v fitnesu te ne gleda

Nikogar ne zanima, koliko kilogramov lahko dvigneš. Nikogar ne zanima, kako si oblečen (razen če si samo v spodnjicah, to je malo čudno). Nikogar ne zanima, kako izvajaš vajo, in še manj, kako si videti, ko jo izvajaš. Vsak, čisto vsak je osredotočen nase ali na svoj telefon.

2. Vprašaj!

Če česa ne razumeš, ne veš točno, kako uporabljati napravo, ali kar koli drugega, potem vprašaj nekoga, ki se na to spozna. Na splošno so ljudje v fitnesih prijazni in odprti ter z veseljem pomagajo, če si ''nov''. 

Osebni trener: ''Muskelfiber ni dober pokazatelj kakovostnega treninga''
Preberi še
Osebni trener: ''Muskelfiber ni dober pokazatelj kakovostnega treninga''

3. Verjetno bo trajalo dlje, kot si misliš

Rezultati se ne zgodijo čez noč. Verjetno si že slišal za rek ''To ni sprint, ampak maraton''. In točno tako je … Procesa se loti počasi in nehaj iskati bližnjice. Nato potrebuješ načrt oziroma program! Na koncu dneva mora to postati življenjski slog –skrbeti za svoje telo tako fizično kot psihično.

Rezultati se (žal) ne zgodijo čez noč.
Rezultati se (žal) ne zgodijo čez noč. FOTO: osebni arhiv
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

4. Spremljaj svoj napredek

Ne sme te biti sram, če spremljaš svoj napredek. Pomembno je, da veš, koliko bremena si dvignil na določeni napravi, ker ti to predstavlja izhodiščno točko za naslednji trening. Zapiši si, koliko dnevno prehodiš, odkljukaj v koledarju, da si ta teden trikrat obiskal fitnes, in tako dalje. Zapiši si vse, kar ti vlije motivacijo in ohranja disciplino. In če je govor o specifičnih ciljih, kot je preoblikovanje telesa, potem naredi naslednje. Večina tega ne stori, ti pa polagam na srce: sproti fotografiraj svojo telesno kompozicijo, saj ti bodo fotografije v veliko pomoč (prej in potem).

Velikokrat je edini pokazatelj napredka tehtnica, ki pa daje zelo irelevantne podatke – razen če ta tehtnica stane več tisoč evrov in temelji na naprednih metodah ter pokaže natančne podatke o vaši mišični masi, maščobi, vodi in še več. V nasprotnem primeru pa je lahko to velik demotivacijski dejavnik, saj ne veš, kaj se v telesu dogaja. Zato uporabljamo slike in napredne tehtnice. 

Osebna trenerka Stela Papič: ''Estetika je samo stranski produkt vloženega dela v svoje telo''
Preberi še
Osebna trenerka Stela Papič: ''Estetika je samo stranski produkt vloženega dela v svoje telo''

5. Oh, samokritika

Tega, kar vidiš v ogledalu, drugi ne vidijo. Ne ustvarjaj si zgodb in scenarijev, ker 99 % stvari, ki jih opaziš, drugi ne opazijo. Ti si svoj največji kritik daleč naokoli!

"Tega, kar vidiš v ogledalu, drugi ne vidijo."
"Tega, kar vidiš v ogledalu, drugi ne vidijo." FOTO: osebni arhiv

6. Ne oziraj se na tehtnico!

Pa še kako mogoče je, da si napredoval, čeprav se številka na tehtnici ne premakne. Ne obremenjuj se s težo, ker nisi profesionalni boksar ali smučarski skakalec.

7. Pravilna tehnika je ključna

Osredotoči se na pravilno tehniko oziroma izvedbo vaj. Progresivna preobremenitev s težo je pomembna, vendar zaradi tega ne sme trpeti pravilna izvedba. To te lahko stane napredka ali – še huje – privede do poškodbe! Zaradi vsega, kar sem že videl in doživel, ti svetujem, da se na začetku naučiš pravilne tehnike in pravilne izvedbe, ker si boš na dolgi rok hvaležen!

8. Štetje kalorij

Štetje kalorij in gramov makrohranil je odlično orodje za spremljanje napredka. Ni pa nujno! Jaz uporabljam aplikacijo MyFitnessPal in ne, nikakor nisem obseden s tem. Rad si na vsake toliko zapišem, kaj jem, da vidim, koliko je česa. Količine nas lahko velikokrat zavedejo. Naj poenostavim. Konec meseca si verjetno izračunaš, koliko si zaslužil in koliko zapravil, je tako? No, pri kalorijah je enako.

9. Individualizacija

Na kratko: kar deluje za nekoga, ni nujno da bo delovalo pri tebi. Ustvari svojo zgodbo.

10. Večja slika

Vedno imej v mislih, da v življenju obstaja več kot le trening in dieta. Ne pusti, da bi ti to vzelo tisto, kar ti je resnično pomembno v življenju. Trening in prehrano prilagodi življenjskemu slogu, ne obratno.

Osebni trener priporoča: izognite se tem napakam, ko se vrnete v fitnes
Preberi še
Osebni trener priporoča: izognite se tem napakam, ko se vrnete v fitnes
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382