Moskisvet.com
Nova nogometnas pravila

Šport

1. junija v veljavi nova nogometna pravila – to so vse ključne novosti

A.P.
27. 04. 2019 23.40
0

S 1. junijem se v nogometu obetajo pomembne spremembe, ki bodo korenito spremenile dogajanje na zelenicah. Da bi nogomet postal še bolj zanimiv in pravičen, je Mednarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) vnesel nekaj ključnih sprememb v nogometna pravila. Nogomet po tem datumu ne bo nikoli več isti.

1. junij 2019 za nogometni svet ni pomemben samo zaradi dejstva, da je takrat na sporedu finale Lige prvakov v Madridu, pač pa tudi, ker s tem dnem v veljavo stopijo nova nogometna pravila, ki bodo korenito spremenila dogajanje na nogometnem igrišču. Seveda bodo v finalu veljala še aktualna pravila, ki pa jih bodo morale do začetka sezone 2019/20 posvojiti vse nogometne lige, ki ''odgovarjajo'' Mednarodni nogometni zvezi (FIFA). Kjer se bodo državna prvenstva začele igrati že pred poletjem, pa bodo pravila veljala že s 1. junijem. V Ligi prvakov nova pravila v veljavo stopijo šele s prihodnjo sezono, kar pa sploh ni tako daleč, saj se kvalifikacije prično že poleti.

Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže Kopitar ali Goran Dragić?
Preberi še
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže Kopitar ali Goran Dragić?

Nova pravila so posledica natančnih analiz in dolgoletnih raziskav, v imenu Fife pa sta jih na marčevskem srečanju Mednarodnega odbora za nogometna pravila (IFAB) predstavila upokojeni sodnik Pierluigi Collina in nekdanji nogometaš Zvonimir Boban. IFAB je za večino predlogov nedavno prižgal zeleno luč, nekaj najpomembnejših pa predstavimo v nadaljevanju.

Nova nogometna pravila – ključne novosti:

Živi zid
Pri izvajanju prostega strela bodo lahko živi zid formirali zgolj igralci ekipe, ki se brani, igralci ekipe v napadu pa bodo morali stati vsaj en meter proč od zidu.

Enajstmetrovka
V primeru 11-metrovke bo moral vratar le z eno nogo stati na golovi črti.

Vpletenost sodnika
Pogosto se zgodi, da žoga med igro zadane delivca pravice in pomembno vpliva na razplet dogajanja na igrišču. Zdaj bo lahko sodnik igro ustavil in vrnil žogo oškodovani ekipi.

Konec bo prerivanja v živem zidu.
Konec bo prerivanja v živem zidu. FOTO: Profimedia

Namerno zavlačevanje
Pogosto se dogaja, da ekipa, ki je v boljšem položaju v zadnjih minutah srečanja tekmecu krade čas s počasnimi z menjavami. Novo pravilo veleva, da mora igralec, ki odhaja z igrišča, tega zapustiti po najkrajši poti, sicer sledi kazen. V pravilu je izjema, ki sodniku dovoljuje, da igralcu dovoli oditi do svoje klopi – če je na primer ogrožena nogometaševa varnost.

Karton za trenerje in igralce na klopi
Od zdaj bodo lahko rumeni ali rdeči karton zaradi neprimernega obnašanja prejeli tudi člani ekipe, ki niso na zelenici. Če sodnik ne bo mogel določiti, kdo je glavni krivec, bo objektivno odgovornost moral prevzeti trener.

Konec bo tudi debat o namerni in nenamerni roki.
Konec bo tudi debat o namerni in nenamerni roki. FOTO: Profimedia

Vsak zadetek z roko bo neveljaven
Igranje z roko v kazenskem prostoru vedno znova dviguje prah. Tovrstni prah se v prihodnje ne bo več dvigal, saj so pravila zdaj bolj jasna. Sodnik bo moral kaznovati vsako igranje z roko, žoga, ki bo šla v mrežo po dotiku roke – namernem ali nenamernem – pa bo razveljavljen. Igranje z roko v kazenskem prostoru bo kaznovano z 11-metrovko, če bo imel igralec roko nad višino rame – namerno ali nenamerno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 390