Moskisvet.com
Jack Razparač

Skrivnosti

Zanimiva odkritja o Jacku Razparaču

A.K.
19. 11. 2020 06.00
2

Le malo morilcev je v zgodovini pritegnilo toliko pozornosti kot serijski morilec, ki je konec 19. stoletja v Londonu sejal strah. Verjetno se eden glavnih razlogov skriva prav v tem, da njegova identiteta še vedno ostaja uganka. A sodobni preiskovalci so na podlagi vseh razpoložljivih dokazov sestavili profil in ugotovili, da je bil star med 25 in 35 let, srednje višine in čvrste postave. Izpostavljamo nekaj zanimivih dejstev o enem najbolj razvpitih zločincev v zgodovini.

Kako je dobil ime? Po prvih umorih so ga imenovali ’morilec iz Whitechapela’, po zloglasnem umoru Mary Ann Nichols pa so mu mediji nadeli vzdevek ’usnjeni predpasnik’. Šele ko je policija začela prejemati nenavadna pisma, ki naj bi jih pošiljal kar sam, so ga preimenovali v Jacka Razparača, saj naj bi se tako tudi podpisoval. V eni od pošiljk so našli levo ledvico neke žrtve, kar je bil zadosten razlog, da je bil pošiljatelj prav zares on sam.

Najbolj bizarne psihiatrične metode v zgodovini
Preberi še
Najbolj bizarne psihiatrične metode v zgodovini

Vsi zločini so se zgodili v revnem predelu: Jack Razparač ostaja neznan serijski morilec, ki je teroriziral ulice ene izmed londonskih četrti, imenovane Whitechapel. Četrt najdemo v vzhodnem delu Londona, le slab kilometer od znamenitega londonskega stolpa (Tower of London). Ljubitelje skrivnosti pa navdušuje dejstvo, da so leta 2015 v eni od viktorijanskih hiš odprli tudi muzej Jacka Razparača, ki vsebuje več edinstvenih artefaktov. Lokalne turistične agencije nudijo tudi vodene nočne pohode po temnih ulicah, kjer so našli žrtve. 

Vse žrtve so bile prostitutke: Zgodovinarji pravijo, da je bila njegova četrt v tistem času močno prenaseljena, predvsem zaradi navala irskih in judovskih priseljencev, ki se je začel sredi 19. stoletja. Velika večina prebivalcev, bilo jih je kar 80.000, je živela v slabih razmerah; spali so v prenapolnjenih sobah in komaj imeli za preživetje. Po ocenah je bilo do leta 1888 v Whitechapelu približno 62 javnih hiš z več kot 1200 ženskami, ki so se ukvarjale s prostitucijo. Ne preseneča torej, da so bile vse domnevne žrtve prostitutke, ki so delale na ulicah pozno ponoči. 

Teorije zarot o Adolfu Hitlerju
Preberi še
Teorije zarot o Adolfu Hitlerju

Ni povsem jasno, koliko je bilo incidentov: Med 3. aprilom 1888 in 13. februarjem 1891 se je zgodilo 11 umorov in veliko število dodatnih napadov na ženske. Ali so bili ti med seboj povezani, pa ostaja uganka. Vsi umori v Whitechapelu še danes ostajajo nerešeni, eden od njih se imenuje tudi ’dvojni zločin’, saj sta na isti večer umrli dve ženski – Elizabeth Stride in Catherine Eddowes. Od 11 umorov so pri petih potrdili, da jih je storila ista oseba, imenujejo pa jih ’ kanoničnih pet’. Te ženske so bile: Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes in May Jane Kelly. Razlogi, da so jih v preiskavi obravnavali kot povezane je, da so bile vse umorjene na podoben način, na določen dan v tednu ali mesecu, tudi ob približno istem času ponoči. 

Zločini so bili grozljivi: Zločini so zbujali posebno pozornost tudi zaradi tega, ker so bile ženske umorjene na grozovit način. Žrtve so imele prerezano grlo, kar je bil zelo verjetno tudi glavni razlog smrti, imele pa so odstranjene tudi nekatere notranje organe in pohabljene spolne organe. Mary Jane Kelly, ki je bila umorjena 9. novembra 1888, naj bi bila tako močno poškodovana z nožem, da je ni bilo več mogoče prepoznati. Zaradi dejstva, da je morilec izjemno natančno razrezal svoje žrtve, so se pojavile domneve, da je imel znanje anatomije in kirurgije. Policijski kirurg Thomas Bond pa se je bolj nagibal k ideji, da je bil morilec mesar.

7 skrivnosti Stonehenga
Preberi še
7 skrivnosti Stonehenga

Je bil samo eden, ali so bili tudi posnemovalci? Mnenja raziskovalcev in detektivov, ki so se ukvarjali s primeri, so bila precej različna. Nekateri so verjeli, da so bili vsi umori med seboj povezani, tisti bolj dvomljivi pa so trdili, da je z gotovostjo mogoče povezati le tri (Nichols, Chapman in Eddowes). Kdo je torej storil preostalih osem umorov? Zaradi velike medijske pokritosti primerov domnevajo, da je ostale zločine zagrešil eden ali celo več posnemovalcev, ki so iskali občutek pomembnosti in slave. Ta teorija pa se je še dodatno okrepila, ko je policija prejela številna pisma v povezavi z umori.

Nekateri so verjeli, da so bili vsi umori med seboj povezani, tisti bolj dvomljivi pa so trdili, da je z gotovostjo mogoče povezati le tri.
Nekateri so verjeli, da so bili vsi umori med seboj povezani, tisti bolj dvomljivi pa so trdili, da je z gotovostjo mogoče povezati le tri. FOTO: Shutterstock

Policijsko delo je bilo takrat precej podobno današnjemu: Ne, policijsko delo ni bilo krivo, da je morilec ostal neznan. Takratna metropolitanska policija, katere dosjeji o preiskavi so se ohranili, daje jasen vpogled na to, kako so potekale preiskave konec 19. stoletja. Izjemno je, da je bilo veliko postopkov opravljenih enako kot danes. Opravili so poizvedbe v hišah v okrožju Whitechapel in zbrali forenzično gradivo. Izsledili so osumljence in jih nadzirali. Priprli so 80 ljudi, 300 so jih natančno preiskali, zaslišali pa več kot 2000. Ob tej stopnji zavzetosti je policiji res težko očitati, da ni nikoli našla storilca. Z današnjo tehnologijo in naprednim znanjem bi takratne umore lahko razrešili s pomočjo DNK analize. Če bi obstajala takrat, bi vsaj olajšala preiskavo osumljencev, če ne drugega. Žal je vse forenzične dokaze, zlasti pisma, ki naj bi jih pošiljal Jack sam, obravnavalo toliko ljudi, da je v današnjem času nemogoče izvesti zanesljive raziskave, ki bi omogočile nova spoznanja.

7 nenavadnih psihičnih sindromov, za katere še niste slišali
Preberi še
7 nenavadnih psihičnih sindromov, za katere še niste slišali

Profiliranje zločincev se je začelo zaradi Jacka Razparača: Jack je prvi zločinec v zgodovini, ki so mu naredili profil. Doktor Thomas Bond ni opisal le svojega mnenja glede anatomskega znanja morilca, temveč je opisal tudi njegove motive. Menil je, da so bili zločini spolno motivirani, kar potrjuje tudi študija, ki pravi, da so bile žrtve postavljene v spolno ponižujoče položaje z izpostavljenimi ranami. Poleg telesnega in spolnega pohabljanja pa je pogosto iznakazil tudi obraze,  kar po mnenju psihologov kaže na sovraštvo do žensk in željo, da bi jim odvzel identiteto. V današnjem času bi Jacka zelo verjetno opisali kot spolnega predatorja z ekstremnimi sadističnimi težnjami. Predpostavlja se tudi, da je Jack zelo verjetno imel redno službo, ker so se vsi umori zgodili v nočnem času, med vikendi ali prazniki, ko je bil prost. Najverjetneje je bil eden od domačinov, ki nikoli ni vzbudil pozornosti.

Jack je prvi zločinec v zgodovini, ki so mu naredili profil.
Jack je prvi zločinec v zgodovini, ki so mu naredili profil. FOTO: Shutterstock

Kdo je bil v resnici Jack Razparač? Zgodovinarji si to vprašanje postavljajo že več kot 100 let, pa še nihče ni prišel do natančnega odgovora – in zelo verjetno tudi nikoli ne bo. Ob pregledu vseh osumljencev v resnici obstaja le peščica potencialnih morilcev. V dokumentarni miniseriji iz leta 1973 so izpostavili, da naj bi bila v umore prostitutk vpletena tudi kraljeva družina. Drugi osumljenci so bili tudi Montague John Druitt, Michael Ostrog in Aron Kosinski. Menijo pa, da je še najbolj prepričljiv osumljenec Charles Allen Lechemere, ki je ena od ’nedolžnih’ prič prve žrtve Mary Ann Nichols. Če se poglobite v njegovo zgodbo, lahko hitro pridete do zaključka, da je zelo verjetno prav on zloglasni Jack.

Najbolj bizarne psihiatrične metode v zgodovini
Preberi še
Najbolj bizarne psihiatrične metode v zgodovini

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470