Moskisvet.com
Mark Cuban

Skrivnosti

Zakaj Mark Cuban ne nosi poslovnih oblek in zakaj nosi majice Indiane?

A.P.
22. 01. 2020 10.16
0

Zaradi Luke Dončića je Dallas mesto, ki ga pozna domala vsak Slovenec. Marsikdo je tudi slišal za lastnika Mavericksov, Marka Cubana, samoraslega milijonarja z edinstvenim slogom oblačenja. Milijarder, investitor in ameriška medijska osebnost, ki se zaradi Luke celo uči slovensko, ni tipičen bogataš.

Mark Cuban ni tipičen milijarder. Na tekmah svoje ekipe Dallas Mavericks rad sedi med navijači, je brez filtra in vedno priložnostno oblečen. Pred dnevi se je 61-letnik v družbi Luke Dončića in Dwighta Powella, ki se je dan kasneje na tekmi proti LA Clippersom žal poškodoval, udeležil dvoboja med ekipama Texas Legends (podružnica Dallasa) in Salt Lake City Stars. Mnoge (nepoznavalce) je zmotilo, zakaj lastnik Mavericksov nosi majico Indiane.

Mark Cuban je lastnik Mavericksov že 20 let.
Mark Cuban je lastnik Mavericksov že 20 let. FOTO: Profimedia

Odgovor je preprosta za tiste, ki poznajo njegovo življenjsko zgodbo, o kateri lahko več izveste TU. Cuban se je namreč po prvem letu na univerzi v Pittsburghu prepisal na univerzo Indiana, ki si jo je izbral, ker je imela "najnižjo šolnino med najboljšimi ameriškimi poslovnimi univerzami." Njegovo hitro dojemanje in razumevanje zakonitosti ekonomije je začelo kmalu presegati meje učilnice. Da si je priskrbel denar za plačevanje šolnine, je študentom ponujal učne ure plesa in gostil disko zabave, denar pa si je služil tudi drugače.

6 manj znanih dejstev o Dallasu, mestu, ki je postal drugi dom Luke Dončića
Preberi še
6 manj znanih dejstev o Dallasu, mestu, ki je postal drugi dom Luke Dončića

Čeprav je danes utelešenje uspešnega poslovneža, pa ni klasičen poslovnež, vsaj ne navzven. Nikoli ga ne boste namreč videli v poslovni obleki. Kot sam pravi, ne obstaja razlog, da bi človek, ki je pri zdravi pameti, na delovnem mestu nosil obleko. ''Zakaj sovražim poslovne obleke? Ne sovražim jih, le ne najdem pravega razloga, zakaj bi jo kdo sploh nosil,'' je pred časom zapisal v svojem blogu. Cuban, ki po Forbsovih izračunih trenutno sedi na več kot 3 milijarde evrov vrednem premoženju, je na začetku karieri sicer nosi suknjiče, srajce in poštirkane hlače, a temu danes ni več tako.

Cuban se je od študenta brez prebite pare dokopal do bogastva.
Cuban se je od študenta brez prebite pare dokopal do bogastva. FOTO: Profimedia

Potem ko je leta 1981 diplomiral, se je vrnil v rodni Pittsburgh, kjer se je kmalu zaposlil pri podjetju Mellon Bank in tam proučeval računalnike. Že naslednje leto se je zopet selil. 7. julija 1982 se je namenil v Dallas, kjer je sprva delal kot natakar. Kratek čas je delal tudi kot prodajalec programske opreme, a ker je želel poživiti posel in to počel mimo vednosti nadrejenega, je dobil nogo. Nato se je odločil ustanoviti lastno svetovalno podjetje MicroSolutions. Tedaj je štel komaj 24 let. ''Bil sem odpuščen in spal na tleh v stanovanju s tremi spalnicami, ki sem si ga delil s petimi drugimi fanti. Nisem imel ne postelje, ne omare, imel pa sem dve obleki,'' razlaga Cuban, ki je bil pri 32 letih že milijonar. Zanju je odštel okoli 100 evrov. Skupaj s srajcami in kravatami ju je nosil ves čas. ''Nosil sem ju, ko je bilo mraz in ko je bilo peklensko vroče. Likal sem ju in ko je bilo možno dal kemično očistiti.'' Prvih sedem let pri MicroSolutions je na delo prihaja v obleki. ''Ko je posel zacvetel, sem si kupil nove obleke. Kupoval sem nove srajce, nove kravate in čevlje, namesto, da bi nosil stare. Sedem let sem se na račun posla odrekel dopustu, toda ni minil dan, da ne bi nosil obleke.'' Nosil jih je, ker je menil, da je tako prav, ker tako veleva poslovni bonton. ''Nekoč mi je nekdo rekel, da na delo prihajaš oblečen tako, kot se za na delo oblačijo tvoje stranke. Imelo je smisel in začel sem slediti temu načelu ter pričakoval, da mi bodo zaposleni sledili.''

Cuban obleko nosil le ob posebnih priložnostih, kot so pogrebi, rojstni dnevi in kongresna zaslišanja.
Cuban obleko nosil le ob posebnih priložnostih, kot so pogrebi, rojstni dnevi in kongresna zaslišanja. FOTO: Profimedia

Ko je leta 1990 MicroSolutions prodal, si je zaobljubil, da nikoli več ne bo nosil poslovne obleke. Svojega načela se sprva ni držal kot pijanec plota, zato pa je po prodaji podjetja Broadcast.net, ki je šel leta 2000 za več kot pet milijard evrov v roke Yahooja, dokončno poslovnim oblekam pomahal v slovo in jih prihranil zgolj za poroke in pogrebe, pa še to samo zato, ker se ''ne bi bilo vredno pregovarjati, zakaj je ni nosil.''

Cuban je z Dallasom osvojil en šampionski prstan, z Dončićem pa namerava zbirko oplemeniti.
Cuban je z Dallasom osvojil en šampionski prstan, z Dončićem pa namerava zbirko oplemeniti. FOTO: Profimedia

Čeprav Cuban v poslovnih oblekah ne vidi pravega smisla, pa se mnogi z njim ne strinjajo, med njimi tudi ne Abraham Rutchick, profesor psihologije na kalifornijski državni univerzi, ki pravi, da ''nam formalna oblačila dajejo občutek moči, kar lahko povsem spremeni naš pogled na svet.'' Študije iz leta 2014 je tudi pokazala, da neformalna oblačila pri pogajanjih prinašajo manj uspeha, a Cuban vztraja. ''Če čutite potrebo, da morate nositi obleko, da pridobite na samozavesti, imate težave. V trenutku, ko odprete usta, bodo vsi tisti, ki občudujejo vašo obleko, pozabili nanjo in se morali soočiti z osebo, ki jo nosi.''

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za konec smo vam dolžni še odgovor na vprašanje, zakaj Cuban pogosto nosi majice z napisom Indiane. Gre za spomin na študentske čase, na čas, ko je začel polagati temelje svojega poslovnega imperija.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376