Moskisvet.com
kraljica Elizabeta II

Skrivnosti

Vsi rekordi kraljice Elizabete II

A.P.
19. 05. 2020 06.00
0

Kraljica Elizabeta II na prestolu vztraja že več kot šest desetletij. Ne le, da je britanska kraljica, ki se je rodila davnega 21. aprila 1926, monarh z najdaljšim stažem v Veliki Britaniji, v lasti ima še kopico drugih rekordov.

V Guinnessovi knjigi rekordov boste našli tudi ime britanske kraljice Elizabete II, ki je najdlje vladajoči še živeči monarh na svetu. Ne prestolu vztraja že 68 let, potem ko je mesto kraljice zasedla davnega leta 1952. Njeno ime je izpisano še ob nekaterih drugih rekordih.

Kraljica Elizabeta in princ Charles brez tega ne potujeta nikamor
Preberi še
Kraljica Elizabeta in princ Charles brez tega ne potujeta nikamor

Vsi rekordi kraljice Elizabete II

Elizabeta II, ki je aprila praznovala svoj 94. rojstni dan, je najstarejši britanski monarh v zgodovini. Prejšnji rekord je z 81 leti in 243 dnevi držala njena praprababica kraljica Viktorija.

Elizabete II je najstarejši monarh na svetu. Prejšnji rekorder, savdski kralj Abdulah Bin Abdulaziz Al, je umrl 23. januarja 2015, star 90 let.

Elizabeta je na prestolu odkar pomnimo.
Elizabeta je na prestolu odkar pomnimo. FOTO: Profimedia

Elizabeta II je monarhinja z najdaljšim stažem v zgodovini. Na prestol je sedla 6. februarja leta 1952 in sicer po smrti očeta kralja Jurija VI. Britanskega 6. februarja 1952. Na svoj rojstni dan, 21. aprila 2020, je bila kraljica 68 let in 75 dni.

Elizabeta II je najstarejši še živeči monarh. Pred njo je bil rekorder tajski kralj Bhumibol Adulyadej, ki je umrl 13. oktobra 2016. Državi je vladal dolgih 70 let.

Elizabete II je rekorderka po številu valut, ki nosijo njeno podobo. Smeji se namreč z bankovcev oz. kovancev 35 držav. Sledita ji kraljica Viktorija in kralj George V, ki sta na denarju 21-ih oz. 19-ih držav.

Elizabeta II je najbogatejša monarhinja v zgodovini. Njeno premoženje, skupaj z umetninami, nakitom in nepremičninami na Otoku je po ocenah Forbesa ocenjeno na 488 milijonov evrov.

5 živil, ki so jih na britanskem dvoru črtali z jedilnika
Preberi še
5 živil, ki so jih na britanskem dvoru črtali z jedilnika

Elizabeta II. in njen 98-letni soprog princ Philip sta leta 2017 praznovala 70. obletnico poroke – poročila sta se 20. novembra 1947 – s čimer sta postala rekorderja na britanskem dvoru.

Zvezdniki v Buckinghamski palači kadili travo, kradli WC papir, pepelnike in snifali kokain
Preberi še
Zvezdniki v Buckinghamski palači kadili travo, kradli WC papir, pepelnike in snifali kokain

Zaradi Elizabete II je rekorder postal tudi njen sin in 72-letni prestolonaslednik Charles Philip Arthur George, valižanski princ, baron renfrewski, vojvoda cornwallski in rothesayski, grof chesterski in carriški, lord Otokov in princ Škotske. Je namreč najstarejši britanski prestolonaslednik do zdaj, podrl pa je tudi rekord v čakanju na prevzem prestola. Prestolonaslednik je postal pri treh letih, ko je umrl njegov dedek, Jurij VI.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492