Moskisvet.com
Ryugyong Hotel

Skrivnosti

Veličasten hotel, ki je pogoltnil 700 milijonov, še vedno čaka prvega gosta

M.S.
09. 09. 2023 05.00
0

Čeprav so megalomanski hotel začeli graditi že pred več kot 35 leti in je videti zgrajen, še nikoli ni nikogar gostil. Pred leti so ga razglasili za najgršo stavbo v zgodovini človeštva.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Rjugjong je veličasten hotel, ki se je ugnezdil v prestolnici Severne Koreje Pjongjang. Megalomansko zgradbo so začeli graditi davnega leta 1987, odpreti za javnost pa bi ga morali dve leti kasneje. Odprtje naj bi sovpadalo s svetovnim festivalom mladine in študentov. Revija Esguire je ga je leta 2009 proglasila za najgršo stavbo v zgodovini človeštva.

Fascinantna dejstva o rimskem koloseju
Preberi še
Fascinantna dejstva o rimskem koloseju

Stopničasti hotel v obliki piramide se vzpenja več kot 335 metrov visoko in premore 105 nadstropij. Imel naj bi tri tisoč sob in pet restavracij. Čeprav so se stroški gradnje povzpeli že preko 700 milijonov evrov, hotel še vedno ni dokončan, dela na njem pa že več let ponovno stojijo.

Razlog, da so strehe v Grčiji modre, hiše pa bele
Preberi še
Razlog, da so strehe v Grčiji modre, hiše pa bele
Na vrtu sta zgradila repliko Keopsove piramide
Preberi še
Na vrtu sta zgradila repliko Keopsove piramide

Do načrtovane višine so ga zgradili leta 1992, ko je državo prizadela ekonomska kriza, simbol te krize je bil žerjav, ki je ostala na vrhu zgradbe vrsto let. Naslednjih 16 let so dela na veliki betonski gmoti stala. Tedaj si je hotel tudi prislužil vzdevek ''hotel pogube'' ter postal simbol neuspeha namesto simbol prestolnice, ki ji je s svojo veličino sicer dominiral. Po skoraj dveh desetletjih so ga leta 2011 vendarle oblekli v steklo in kovino, kar je investitorje stalo več kot četrt milijarde evrov. Nemška veriga Kempinski je leta 2012 dejala, da bo hotel delno odprla do konec leta – tedaj je Koreja praznovala 100. rojstni dan ''večnega'' predsednika Kima Ila Sunga, katerega zamisel je bil hotel – a so od projekta čez nekaj mesecev odstopili. Več kot 36 let po začetku gradnje hotel še vedno čaka svojega prvega gosta, čeprav tisti, ki so bili notri, pravijo, da vzdušje v zgradbi ni pretirano prijetno, predvsem zaradi obilice betona. O notranjosti sicer ni dosti znanega. Po navedba strokovnjakov je za dokončanje hotela potrebnih dodatnih 1,86 milijarde evrov. Leta 2018 so ga opremili z LED lučmi, da je bolj prijeten na pogleda, prav tako so mu dodali napis Rjugjong Hotel. Čeprav bi bilo rušenje hotela in gradnja novega objekta cenejša možnost, še naprej stoji.

Najlepši mostovi Slovenije
Preberi še
Najlepši mostovi Slovenije

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414