Moskisvet.com
Concorde

Skrivnosti

To so bile zadnje besede pilota, ki je pilotiral nesrečni concord

M.S.
20. 04. 2023 07.00
0

Mineva že skoraj 23 let od grozljive letalske nesreče, ko je vsega 77 sekund po vzletu strmoglavilo znamenito nadzvočno potniško letalo concorde in terjalo življenje 113 ljudi.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Nedavno je bil objavljen prepis zvočnih posnetkov zadnjih trenutkov s pilotske kabine nesrečnega potniškega letala concorde, ki je strmoglavilo dobro minuto po vzletu z letališča v Parizu, potem ko so ga med vzletom zajeli ognjeni zublji.

V letalski nesreči letala, ki je bil ponos francoske in britanske letalske industrije, je umrlo vseh 109 potnikov in članov posadke, poleg tega pa tudi štirje ljudje na mestu, kamor je letalo strmoglavilo.
Pilot Christian Marty
Pilot Christian Marty FOTO: Profimedia

Za krmilom jeklene ptice značilne oblike je bil nesrečni pilot Christian Marty, letalo pa je bilo iz pariškega letališča Roissy-Charles de Gaulle namenjeno v New York (let 4590). Poleg 100 potnikov je bilo na letalu tudi devet članov letalske posadke. Letalo je 25. julija 2000 strmoglavilo v hotel v mestecu Gonesse.

Groza na morju: največje pomorske nesreče v zgodovini
Preberi še
Groza na morju: največje pomorske nesreče v zgodovini

''Concorde nič ... 4590. Zajeli so vas plameni. Za vami gori,'' se je slišalo s kontrolnega stolpa. Glavni navigator Concorda pa je dejal: ''Okvara motorja dve. Izključite motor dve.'' Pilota sta skušala pridobiti hitrost pred zasilnim pristankom, a neuspešno. ''Prepozno ... Ni časa,'' reče Marty, kopilot pa odvrne: ''Le Bourget, Le Bourget. Negativno. Poskusili bomo z Le Bourgetom [bližnje letališče, op.p.].'' Ker je en motor nehal delati, concorde ni mogel ne pospešiti ne pridobivati na višini, medtem ko sta pilota skušala doseči letališče. 16 sekund kasneje se snemanje prekine in nedolgo za tem so bili vsi na krovu mrtvi.

Sredi oceana na čolničku družina preživela 38 dni, jedli so morske pse in pili kri
Preberi še
Sredi oceana na čolničku družina preživela 38 dni, jedli so morske pse in pili kri
Concorde – ime pomeni sodelovanje oz. dogovor – je letel z maksimalno hitrostjo 2179 km/h. Bilo je najhitrejše in najbolj prestižno potniško letalo, ki je letelo kar na 18.300 metrih. Za pot iz New Yorka do Londona je potrebovalo rekordno malo, in sicer zgolj dve uri, 52 minut in 59 sekund. Prvič je concorde poletel 2. marca 1969, leta 1976 pa prvič tudi komercialno. Zadnjič se je nad tla dvignil oktobra 2003, vzrok za prizemljitev pa naj bi bil upad potnikov po nesreči, udarec, ki so ga letalski industriji zadali teroristični napad na dvojčka 11. septembra in visoki stroški vzdrževanja.
Concorde je bil drugo nadzvočno potniško letalo v ''akciji''. Nadzvočno hitrost je prvič doseglo 1. oktobra 1968, kar je dva meseca za sovjetskim letalom Tu-144.
Concorde je bil drugo nadzvočno potniško letalo v ''akciji''. Nadzvočno hitrost je prvič doseglo 1. oktobra 1968, kar je dva meseca za sovjetskim letalom Tu-144. FOTO: Profimedia
Največje vesoljske nesreče v zgodovini
Preberi še
Največje vesoljske nesreče v zgodovini

Po nesreči je Air France prizemljil vsa svoja letala concorde, enako pa je kmalu storila tudi letalska družba British Airways. Kot so kasneje ugotovili, je bila za tragičen razplet dogodkov – usodno so se poškodovali rezervoarji z gorivom – kriva poškodovana pnevmatika, ki se je med vzletanjem vžgala, predrtje pa naj bi povzročil 40-centimetrski kos kovine, ki je skoraj zagotovo predrl pnevmatiko med vožnjo po zaletni stezi. Usodni delček je odpadel iz letala Continental Airlines DC-10, ki je vzletelo 10 minut pred tem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Čudež v Andih: ''Naredili smo, kar smo morali, da bi preživeli''
Preberi še
Čudež v Andih: ''Naredili smo, kar smo morali, da bi preživeli''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376