Moskisvet.com
Stopalo spanje

Skrivnosti

To je razlog, da pogosto zaspimo z nepokritim stopalom

A.P.
26. 07. 2020 06.00
0

Marsikoga muči nespečnost oz. le stežka zaspi. Če imate težave s spanjem, bodite pozorni na stopala.

Mnogi ljudje zaspijo tako, da imajo eno stopalo nepokrito. Razlog, da to gleda izpod odeje je, da je idealna temperatura za spanje 18 stopinj Celzija, nepokriti ud pa nam pomaga regulirati telesno temperaturo, da je ta primerna za spanec.

Zakaj se faze spanja izmenjujejo in zakaj je REM tako nevaren?
Preberi še
Zakaj se faze spanja izmenjujejo in zakaj je REM tako nevaren?

Če je namreč naše telo razgreto, je bolj budno, medtem ko nam ohlajeno na pravo temperaturo pomaga zaspati. Znanstveniki so dognali, da je za spanec najboljše, če stopala, ki so svojevrsten hladilni mehanizem, ostanejo nepokrita, saj se telo na ta način lažje ohladi na temperaturo primerno za spanje. Če so stopala pokrita – ponoči temperatura potuje proti spodnjemu delu telesa – je proces hlajenja na račun odeje ali celo nogavic moten, kar posledično ovira spanec. V stopalih je namreč edinstvena povezava med arterijami in venami, ki se ob višjih temperaturah razširijo in omogočajo, da več krvi doseže površino kože, da se ta ohladi. Stopala tudi niso poraščena, kar omogoča, da ostanejo hladna prek noči. Če se vam ideja o nepokritih stopalih ne dopade, je najboljši približek temu, da izpod odeje gleda le eno stopalo.

Telo ohlajeno na prav temperaturo nam pomaga lažje zaspati.
Telo ohlajeno na prav temperaturo nam pomaga lažje zaspati. FOTO: Shutterstock

Da zaspimo, moram naša telesna temperatura nekoliko pasti in prej ko se to zgodi, prej boste zaspali. Med spanjem mora temperatura telesa pasti na najnižjo točko v 24-urnem cirkadianem ritmu, zato, če vam bo prevroče, ne boste zaspali. Trik s stopalom je preprosta rešitev, ki pa ima veliko vlogo pri tem. Seveda je rešitev tudi ta, da se ne pokrijete, a obstajajo številni razlogi, zakaj ljudje ne morem zaspati nepokriti. A o tem kdaj drugič.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492