Moskisvet.com
Titanik in Titan

Skrivnosti

Titanik in teorije zarot

A.K.
18. 05. 2021 06.00
0

Le štiri dni po prvem izplutju iz mesta Southampton, 14. aprila 1912 ob 23.40, je ladja Titanik zadela v ledeno goro in potonila v severni Atlantik. Potop je vsega skupaj trajal dve uri in 40 minut, življenje pa je izgubilo več kot 1500 ljudi. Gre za eno najsmrtonosnejših pomorskih nesreč v zgodovini. Čeprav je bilo utemeljenih razlag za ta nesrečni dogodek veliko, je še mnogo več bolj ali manj verjetnih teorij zarot, ki so jih skovali skeptiki. Pa si oglejmo nekaj najbolj zanimivih.

J. P. Morgan je načrtoval katastrofo, da bi se znebil svojih tekmecev

Po tej teoriji naj bi znani bankir in milijonar J. P. Morgan načrtoval potop ladje Titanik, da bi se na ta način znebil konkurenčnih milijonarjev Jacoba Astorja, Isidorja Strausa in Benjamina Guggenheima. Teorija naj bi slonela na dejstvu, da je Morgan res načrtoval plovbo s Titanikom, vendar si je tik pred izplutjem premislil, kar naj bi bilo izjemno sumljivo. Ne ponuja pa nobene konkretne razlage, kako bi lahko znameniti bankir vplival na tragični potop, v katerem je življenje izgubilo več kot 1500 potnikov in članov posadke. Teoretiki še menijo, da se je Morgan trojice želel znebiti zato, ker so nasprotovali ustanovi banke "Zvezne rezerve". Alternativne različice te teorije vključujejo celo priznane bančne hiše, ki naj bi jim bilo v interesu znebiti se Astorja, Strausa in Guggenheima. Ta teorija je ponovno oživela v povezavi s Qanonom, ki podrobno opisuje domnevno tajno zaroto "globoke države" proti (zdaj že bivšemu) ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in njegovim pristašem.

Nekateri potop Titanika pripisujejo J. P. Morganu.
Nekateri potop Titanika pripisujejo J. P. Morganu. FOTO: Shutterstock

Številka ladje naj bi bil v resnici napis "no pope"

Ena od zelo priljubljenih teorij je povezana tudi s številko ladje: 3909 04, kar lahko v zrcalni sliki z nekaj domišljije povežemo z napisom "no pope". Religiozni uslužbenci podjetja iz Belfasta, ki je zgradilo Titanik, naj bi bili zaradi tega precej v stiski, saj so verjeli, da je to slab znak. Bi lahko to napovedalo pogubo ladje? Pokojni zgodovinar Walter Lord je zapisal, da je prejel številna pisma o tej zgodbi, a da mit v resnici nikakor ne drži. Na Titaniku naj bi bili v resnici zapisani števili 401 in 131.428.

Je bilo krivo prekletstvo mumije?

Eden od potnikov Titanika je bil tudi William Stead, britanski urednik in velik ljubitelj spiritualizma. Več let je verjel, da je zakleta mumija v Britanskem muzeju skrivnostno vplivala na incidente v Londonu, svoje zgodbe pa je z veseljem razlagal drugim potnikom na ladji. S potopom ladje pa so njegove ideje o zakleti mumiji preživele, saj so jih naprej pripovedovali preživeli potniki, mediji pa so jih seveda tako pograbili. Washington Post je objavil celo članek na temo prekletstva mumije, ki naj bi bila kriva za nesrečo. Nekateri so prekletstvo še dodatno povezovali z egipčanskimi predmeti, ki naj bi jih Margaret Brown vzela s seboj na Titanik, da bi jih dostavila muzeju v Denverju. V drugih različicah teorije naj bi bila mumija dejansko na krovu ladje, ker naj bi jo Britanski muzej prodal bogatemu Američanu.

Se je res potopil Titanik ali je bila v resnici to njegova sestrska ladja?
Se je res potopil Titanik ali je bila v resnici to njegova sestrska ladja? FOTO: Shutterstock

Napad nemške podmornice

Ker so imeli Titanik za pravo čudo inženirstva in naj bi bil kot tak skorajda neuničljiv, so nekateri verjeli, da ga je potopila zunanja sila – ne ledena gora, ampak torpedo iz nemške podmornice. Zagovorniki te teorije poudarjajo, da je pred potopom več preživelih slišalo eksplozijo, drugi pa so pred prihodom reševalne ladje v daljavi videli žaromet. Teorija se mnogim zdi smiselna, tudi zaradi dejstva, da je leta 1915, le tri leta po potopu Titanika, nemška podmornica potopila potniško ladjo RMS Lusitania.

Titanik ni nikoli potonil

Zdi se, da imajo ljudje zelo radi zgodbe o zavarovalniških prevarah, zato morda ni presenetljivo, da je ta teorija ena najbolj priljubljenih. Trdi pa, da je nekdo zamenjal ladjo Titanik z njeno sestrsko ladjo Olympic. Slednja naj bi se leto poprej poškodovala med plovbo iz angleškega Southamptona v New York, a da bi dosegli višje izplačilo zavarovalnine, so lastniki ladjo Olympic poimenovali kar Titanik in ga nato namerno potopili. Čeprav je v tej teoriji veliko lukenj, pa serijske številke, ki so jih našli na plavajočih delih ladje, to podpirajo.

Jack Dawson iz Titanika in ...
Jack Dawson iz Titanika in ... FOTO: Blitz Film

Jack Dawson je Jay Gatsby

In za konec še ena teorija, ki se nanaša predvsem na oboževalce Leonarda Di Capria, trdi pa, da sta njegov lik v Titaniku (kot Jack Dawson) in lik v Velikem Gatsbyju (kot Jay Gatsby) ista oseba. Jack naj bi preživel potop ladje in si nato ustvaril življenje v Ameriki, v upanju, da bo nekoč ponovno srečal Rose. Ker gre za izmišljene like, teorija morda niti ni tako zelo zgrešena.

... Jay Gatsby iz Velikega Gatsbyja naj bi bila ista oseba.
... Jay Gatsby iz Velikega Gatsbyja naj bi bila ista oseba. FOTO: Blitz

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470