Moskisvet.com
Delovno mesto

Skrivnosti

Te 3 stvari storite v nedeljo, da bo vaš delovni teden manj naporen

M.S.
24. 03. 2024 04.53
0

Uspešni ljudje ob nedeljo naredijo tri ključne stvari, zaradi katerih začnejo delovni teden srečnejši in z manj stresa.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Marsikoga v nedeljo, ko se vikend bliža h koncu, zagrabi panika, ker ve, koliko dela ga čez teden spet čaka. Zato pri marsikomu zaradi odgovornosti, s katero se bo treba soočiti v ponedeljek, nastopita tesnoba in stres. LinkedIn je preteklo leto anketiral približno 3000 ameriških strokovnjakov in ugotovil, da dobri dve tretjini (66 odstotkov) napade t. i. nedeljska panika. ''Naš um se bori proti zadolžitvam, ki so nejasne, stresne, dolgočasne in želi misel nanje kar najbolj potlačiti,'' razlaga strokovnjak za produktivnost Chris Bailey, ki pa v isti sapi dodaja, da odlašanje povzroča še več nepotrebnega stresa. Za to stanje ni zdravila, lahko pa zadevo ublažite.

Delovni teden je lahko z nekaj drobnimi spremembami v vsakdanu precej manj stresen.
Delovni teden je lahko z nekaj drobnimi spremembami v vsakdanu precej manj stresen. FOTO: Dreamstime
Zato bi morali imeti na nočni omarici košček limone
Preberi še
Zato bi morali imeti na nočni omarici košček limone

Izdelajte seznam nalog in dosežkov

Po mnenju Baileyja nedeljsko paniko najbolje premagamo tako, da si izdelamo načrt za tekoči teden. Ameriški strokovnjak priporoča pravilo treh, kar pomeni, da si določite tri cilje, ki jih želite doseči v delovnem tednu bodisi v službi bodisi v zasebnem življenju. To nam omogoča, da se osredotočimo na izpolnjevanje ciljev in natančno usmerimo svojo pozornost, čas in energijo ter dnevne naloge prilagajamo zastavljenim ciljem.

Kako prepoznati pretreniranost? To so znaki kronične utrujenosti
Preberi še
Kako prepoznati pretreniranost? To so znaki kronične utrujenosti

Seznam dosežkov in tekočih pravil

V nedeljo nas misel na nov delovni teden pogosto pahne v kontraproduktivno razpoloženje: Preplavijo nas odpor, dvomi in drugi negativni občutki. Zdravilo za tovrstno mentaliteto je, da greste čez vse dosežke preteklega tedna in zberete misli. Bailey svetuje vodenje aktualnih dosežkov in opravil, ki ga je treba posodobiti vsako nedeljo in dodati sveže zadolžitve. Zakaj? Zaradi tega ste lahko ponosni na stvari, ki ste jih v preteklem tednu odkljukali. Pri tem pa ni pomembno, za kakšne cilje gre. Lahko je to, da ste bolj zgodaj vstajali, uspešno izpeljali predstavitev v službi ali kaj drugega. Če se potrepljate po rami, si boste povečali samozavest in bolj suvereno vstopili v nov teden.

Moški na delovnem mestu bolj čustveni od žensk
Preberi še
Moški na delovnem mestu bolj čustveni od žensk

Poiščite ritual, s katerim poskrbite zase

''Do produktivnosti vodi umirnjenost. Če lahko skozi nov teden, ki s seboj prinaša neznano, ohranjamo mirno kri, lahko dosežemo, kar smo si zadali,'' razlaga Bailey. Pri tem nam lahko pomagajo različni rituali, s katerimi poskrbimo za svoje psihofizično zdravje. Pomagajo nam, da lažje prebrodimo turbulentne čase in anksioznost. Lahko vodimo dnevnik, pokličemo prijatelja, meditiramo, se družimo z ljudmi, ki nas spravijo v dobro voljo ipd. Pomembno je, da si izdelate načrt, ki predvideva čas, ki si ga boste vzeli zase.

9 načinov, s katerimi boste preprečili izgorelost
Preberi še
9 načinov, s katerimi boste preprečili izgorelost
Navade, zaradi katerih se hitreje staramo
Preberi še
Navade, zaradi katerih se hitreje staramo

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 414