SKRIVNOSTI

Tako v petih minutah prepoznate psihopata

M.S.
05.05.2023, 15:00
1
Nihče izmed nas si neželi biti v družbi psihopata. Kako ugotovite, ali imate opravka z njim? Strokovnjaki navajajo, da morate biti pozorni na naslednje znake oz. karakteristike.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

To so znaki, da imate opravka s psihopatom:

PREBERI ŠE
To so lastnosti, ki odlikujejo dobrega očeta

 

Psihopat dvakrat pogosteje od ostalih govori o sebi

Sodeč po raziskavah, psihopati radi govorijo o hrani, seksu in denarju, precej redkeje kot drugi pa bodo omenili ali načeli teme o družini, veri in duhovnosti.

Radi razlagajo, kaj bodo storili

Psihopati imajo predimenzioniran pogled na lastno pomembnost in lastno vrednost. Imajo tudi velik ego. So izrazito egocentrični in mislijo, da se svet vrti okoli njih, zato želijo živeti po svojih pravilih. Radi razglabljajo o svojih ciljih in običajno ne vedo, kako jih doseči, prav tako nimajo nobenega načrta za njihovo uresničitev. Po tem se ločijo od uspešnih posameznikov, ki imajo te stvari razdelane.

Znate prepoznati psihopata?
Znate prepoznati psihopata?/ FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
10 psiholoških trikov, s katerimi boste vedno izšli kot zmagovalec

Posnemanje kretenj

Psihopati precej bolj redko posnemajo kretnje drugih. Raziskave so namreč pokazale, da empatični ljudje posnemajo neverbalno komunikacijo drugih. Če imate med pripovedovanjem žalosten obraz, bo imel takega tudi poslušalec, če se boste smejali, se bo smejala tudi sočutna oseba. Psihopat pač ne. Raziskave so celo pokazale, da psihopati ne zazehajo, ko zazeha nekdo drug, kar je značilno za večino izmed nas. Razlog je, da so psihopati osredotočeni nase, ne na druge.

Osredotočenost na nagrade

Vsi imamo radi nagrade, a možgani psihopatov so programirani tako, da so zanje pripravljeni storiti vse in se želijo do njih dokopati za vsako ceno. Razlog za to je, da možgani psihopata lahko sproščajo štirikrat več hormona dopamina kot odgovor na nagrado kot pri ostalih.

PREBERI ŠE
S temi dejanji odbijate druge in mečete slabo luč nase

Radi imajo slabe šefe

Psihopati radi delajo za arogantne, nesramne, prezahtevne in nekonsistentne nadrejene. Psihopati namreč ne premorejo empatije ter so hladnokrvni in neustrašni. Na stvari, ki ljudem povzročajo stres, strah ali jezo, se odzivajo drugače. Hladnokrvno analizirajo situacijo in poiščejo rešitev. Pod slabim nadrejenim uživajo in večja verjetnost je, da bodo za njih delali dlje časa, saj se v takem okolju počutijo domače.

PREBERI ŠE
9 znakov, da vas partner izkorišča