Moskisvet.com
Gozd Hoia-Baciu

Skrivnosti

Skrivnostni gozd Hoia Baciu ali evropski Bermudski trikotnik

A.K.
22. 10. 2021 05.00
1

Nedaleč od sodobnega romunskega mesta Cluj Napoca obstaja 250 hektarjev veliko gozdnato območje, ki mu nekateri pravijo tudi evropski Bermudski trikotnik. O njem krožijo številne legende to duhovih, neznanih letečih predmetih, meddimenzionalnih portalih in drugih nadnaravnih pojavih. Zaradi mnogih nepojasnjenih dogodkov velja za enega najbolj zloglasnih in strašljivih krajev v Romuniji, pa tudi v Evropi nasploh.

Gozd je dobil ime po pastirju, ki je na tem območju skrivnostno izginil skupaj s svojo čredo 200 ovac. Sledilo je mnogo legend, ki so skozi leta še dodatno utrjevale strah pred tem območjem, prav zato se mu večina ljudi, ki živi v njegovi bližini, na daleč izogiba. Verjamejo namreč, da se tisti, ki ga obiščejo, nikoli več ne vrnejo. Nekateri domačini, ki so bili dovolj pogumni, da so vanj vstopili in preživeli, so poročali o nenavadnih telesnih poškodbah, izpuščajih, slabosti in bruhanju, migrenah, opeklinah, praskah, tesnobo in drugih nenavadnih občutjih.

Gozd je dobil ime po pastirju, ki je na tem območju skrivnostno izginil skupaj s svojo čredo 200 ovac.
Gozd je dobil ime po pastirju, ki je na tem območju skrivnostno izginil skupaj s svojo čredo 200 ovac. FOTO: Dreamstime
Grozljive skrivnosti londonske reke Temze
Preberi še
Grozljive skrivnosti londonske reke Temze

Širši javnosti je postal gozd znan v poznih 60. letih prejšnjega stoletja, ko je biolog Alexandru Sift v njem posnel nekaj neverjetnih fotografij letečega predmeta v obliki diska tik nad drevesi. 18. avgusta 1968 je uspelo podobne fotografije posneti tudi vojaku Emilu Barnei. V 70. letih je gozd postal pomembno opazovalno območje neznanih letečih predmetov in nepojasnjene svetlobe. Poleg opisanega so v poročilih pogosto omenjene tudi ženske silhuete in njihovi glasovi, a to za zdaj ostaja brez logične razlage. Nekateri verjamejo, da predstavlja gozd vrata v drugo dimenzijo, saj so večkrat poročali o nenadnih izginotjih. Več zgodb govori tudi o ljudeh, ki sicer vstopijo v gozd, a se ob vrnitvi nikakor ne spomnijo časa, ki so ga v njem preživeli. Ena takšnih je zgodba 5-letne deklice, ki naj bi se v gozdu izgubila, iz njega pa prišla šele pet let kasneje, oblečena v ista oblačila. Kaj se je zgodilo v vmesnem času, se ne spominja. Nekateri popotniki in radovedni turisti poročajo tudi o temni megli in občutku, da jih nekdo opazuje. Znano je tudi, da elektronske naprave v njem ne delujejo, nekateri raziskovalci pa te nenavadne okvare povezujejo s paranormalno aktivnostjo.

6 tragičnih, a priljubljenih destinacij temnega turizma
Preberi še
6 tragičnih, a priljubljenih destinacij temnega turizma

Gozd Hoia Baciu je predmet intenzivnega raziskovanja že 50 let. Nekateri menijo, da v njem strašijo romunski kmetje, ki so bili tu ubiti. V zadnjih letih pa raziskovalci poročajo, da je paranormalna dejavnost osredotočena predvsem na nerazložljivo gozdno jaso, ki je območje mrtve vegetacije. Gre za skoraj popoln krog, kjer nič ne raste. Vzorci tal so bili sicer analizirani, a rezultati kažejo, da ni v tleh ničesar, kar bi preprečevalo rast. Domačini menijo, da je ravno to središče paranormalne dejavnosti in da je neke vrste ‘dom’ duhov. Fotografije, ki so bile posnete na tem območju, razkrivajo lebdeče oblike in obrise ljudi. Čeprav so nekatere zgodbe o tem legendarnem območju pretirane, je težko prezreti dejstvo, da se v gozdu dogaja nekaj, česar (še) ne razumemo povsem.

Gozd Hoia Baciu je predmet intenzivnega raziskovanja že 50 let. Nekateri menijo, da v njem strašijo romunski kmetje, ki so bili tu ubiti.
Gozd Hoia Baciu je predmet intenzivnega raziskovanja že 50 let. Nekateri menijo, da v njem strašijo romunski kmetje, ki so bili tu ubiti. FOTO: Dreamstime

Zanimivo je tudi, da začenja skrivnostni gozd vse bolj tekmovati z legendo o Drakuli iz Transilvanije in postaja znan po vsem svetu. Gozd navdušuje strokovnjake z vseh koncev sveta, zlasti iz Nemčije, Francije, ZDA in Madžarske. Prestižne publikacije, med drugimi tudi reviji Travel and Leisue in BBC, so gozd uvrstile med najzanimivejša območja na planetu, njegova slava pa privablja turiste z vseh koncev sveta. Gozd dosežemo po le 20 minutah vožnje iz središča mesta Cluj Napoca, v katerem je veliko možnosti namestitev. V okolici so tudi posebni tabori za vse avanture željne turiste. Bi si upali? 

5 civilizacij, ki so skrivnostno izginile brez sledu
Preberi še
5 civilizacij, ki so skrivnostno izginile brez sledu

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369