Moskisvet.com
Nazca Peru

Skrivnosti

Skrivnostni geoglifi v Nazci končno razkriti?

A.K.
02. 04. 2021 06.00
2

Geoglifi Nasca v Peruju ostajajo ena najbolj fascinantnih skrivnosti v zgodovini. Kljub vsem poskusom njihovega razkritja še vedno ostajajo zaviti v tančico skrivnosti. Kdo je načrtoval in ustvarjal linije in predvsem zakaj? Kako je bilo mogoče narediti tako natančne in obsežne risbe na tleh, ne da bi jih pri tem preverjali z višine? Čeprav se je nemogoče natančno dokopati do zaključnih odgovorov preteklosti, znanstveniki in arheologi za zdaj le ugibajo o izvoru nekaterih arheoloških kompleksov in starodavnih predmetov, ki jih najdemo v neposredni bližini. Leta 1994 so bili umeščeni pod okrilje Unescove svetovne dediščine.

Kaj so geoglifi v Nazci? 

Geoglifi v Nazci so skupina ogromnih likov, simbolov, spiral in črt, narejenih v tleh puščave Nazca in zavzemajo približno 170 kvadratnih kilometrov. Vrezani so v tla, predstavljajo pa na tisoče oblik različnih bitij, tako iz sveta narave kot tudi domišljijskih. Nekateri med njimi so denimo podobni živalim, kot so pajek, kolibri, opica, kuščar, pelikan in kit, drugi spominjajo na podobe rastlin, kot so drevesa in rože, ter geometrijskih likov, kot so trikotniki, pravokotniki, spirale, valovite črte. 

Geoglifi v Nazci zavzemajo pribl. 170 kvadratnih kilometrov.
Geoglifi v Nazci zavzemajo pribl. 170 kvadratnih kilometrov. FOTO: Shutterstock

Kje jih najdemo? 

Geoglifi se nahajajo na sušnem obalnem območju Peruja, približno 200 kilometrov južno od perujske prestolnice Lima. Na območju so zabeležili 800 ravnih črt, 300 geometrijskih likov in 70 motivov živali ter rastlin. Nekatere linije so dolge približno 50 kilometrov, druge okoli 350 metrov. O njihovem številu se je začelo govoriti šele leta 1927, ko je letalski pilot Toribio Mejia Xesspe preletel območje in odkril številne ogromne oblike. Glavno koncetracijo geoglifov najdemo južno od zaselka San Miguel de la Pascana, kjer so vidni tudi najpomembnejši med njimi. 

Na to morate biti pozorni, če potujete med pandemijo
Preberi še
Na to morate biti pozorni, če potujete med pandemijo

Teorije, kako so bili geoglifi ustvarjeni

Vprašanje, ki že dolgo buri duhove, je, kako so vsi ti geoglifi nastali. Ena od teorij je, da so linije ustvarjene z odstranjevanjem kamnin in vrhnjih plasti puščavske zemlje, s čimer se v tleh izrišejo podobe. Znanstveniki verjamejo, da so jih ustvarili takratni prebivalci Nazce, in sicer v obdobju 500 pr. n. št. do 500 n. št. Glede na natančnost oblik in njihove razsežnosti, raziskovalci domnevajo, da so uporabljali posebne mreže iz vrvi in lesenih kolov. Priznana arheologinja Maria Reiche je oblikovala nekaj teorij, kako so linije nastale: 

- črte: prebivalci so uporabljali lesene kole, ki so bili med seboj povezani z vrvjo, kar je omogočilo zaris ravnih črt – ta tehnika jim je omogočila risanje dolgih linij;

- spirale: prebivalci so na tri stebre privezali vrv, s katero so krožili okoli centra in s tem ustvarjali spirale;

- figure: geoglifi so bili sprva zasnovani na platnu in kasneje preslikani tudi na tla, risali so jih z vrvmi in koli.

Vse te linije naj bi se ohranile toliko časa prav zaradi dveh ključnih naravnih pojavov. Po absorbiranju dnevne toplote površinski kamni ustvarijo pas vročega zraka, ki ščiti pred vetrom. Poleg tega zemlja sestoji iz posebne plasti, ki ob jutranji ohladitvi ustvari zaščitni sloj. Po zaslugi teh dveh pojavov so linije po mnenju znanstvenice preživele toliko let.

Geoglifi so bili sprva zasnovani na platnu in kasneje preslikani tudi na tla, risali so jih z vrvmi in koli.
Geoglifi so bili sprva zasnovani na platnu in kasneje preslikani tudi na tla, risali so jih z vrvmi in koli. FOTO: Shutterstock

Odkritje Nazca geoglifov in druga zgodovinska dejstva

Že vse od njihovega odkritja so se mnogi raziskovalci ukvarjali z vprašanjem, kako so geoglifi, ki segajo v obdobje med 200 do 500 pr. n. št., nastali. Perujski arheolog Toribio Mejia Xesspe je prvi raziskoval in poročal o linijah Nazca, potem ko jih je odkril leta 1927. S povečevanjem letalskih potovanj v tridesetih letih so linije začele postajati vse bolj znane tudi drugod po svetu. V štiridesetih letih je ameriški profesor Paul Kosoc raziskoval linije ob večerih in odkril, da je sončni zahod v neposredni poravnavi s črtami. Zaradi slednjega jih je poimenoval ’največja knjiga o astronomiji na svetu’. Tudi Maria Reiche, ki je omenjena že zgoraj, je bila še ena zelo znana raziskovalka geoglifov Nazca. Posvetila jim je kar 40 let dela in se pri tem neutrudno borila za sprejetje teorij. Menila je, da so linije narejene z jasnim astronomskim namenom in da so neke vrste koledar. Trdila je, da nekatere figure neposredno ustrezajo ozvezdjem, vidnim v določenih letnih časih. Motiv opice je neposredno povezan z ozvezdjem Velikega medveda, motiv delfina in pajka pa z ozvezdjem Oriona. Tudi Proulx in David Johnson sta raziskovala linije vse od leta 1996 in odkrila povezavo med geoglifi in takratnim vodnim sistemom. Po njunem mnenju so geoglifi oznake za podzemni vodni tok in tvorijo ogromen zemljevid podzemnih vodnih virov. Primer: simbol trapeza naj bi nakazoval, da je pod zemljo vodnjak. Teorija o vodi se sicer pod drobnogledom omaja, a prebivalci Nazce so zelo verjetno imeli bolj napredno znanje, kot si danes predstavljamo.

Paul Kosoc, ki je raziskoval linije ob večerih, je odkril, da je sončni zahod v neposredni poravnavi s črtami. Zaradi slednjega jih je poimenoval ’največja knjiga o astronomiji na svetu’.
Paul Kosoc, ki je raziskoval linije ob večerih, je odkril, da je sončni zahod v neposredni poravnavi s črtami. Zaradi slednjega jih je poimenoval ’največja knjiga o astronomiji na svetu’. FOTO: Shutterstock
7 čudes sveta in njihove skrivnosti
Preberi še
7 čudes sveta in njihove skrivnosti

Zaradi skrivnostnega nastanka se v zvezi z geoglifi pojavljajo številne bolj ali manj verjetne teorije. Erich Von Daniken je recimo verjel, da so bile linije nekakšna pristajalna oznaka, vidna samo bogovom, ki prihajajo z neba in čakajo na vrnitev na zemljo. Podobna, prav tako domiselna teorija je, da so proge pristajalne steze za nezemeljska letala.

Kako si jih lahko ogledamo? 

Nazca geoglifi so nedvomno ena od glavnih turističnih atrakcij Peruja, ki privablja številne popotnike iz vseh koncev sveta. Prav v ta namen so omogočili posebne polete s športnim letalom cessna, s katerega se lepo vidijo linije in figure. Druga (cenovno ugodnejša) možnost pa je vzpon na opazovalni stolp, ki stoji na obrobju mesta Nazca. Razgledi sicer niso tako veličastni, se pa vseeno vidi nekaj najbližjih linij.

Nazca geoglifi so ena od glavnih turističnih atrakcij Peruja.
Nazca geoglifi so ena od glavnih turističnih atrakcij Peruja. FOTO: Shutterstock
Camino Santiago: 6 najbolj priljubljenih romarskih poti
Preberi še
Camino Santiago: 6 najbolj priljubljenih romarskih poti

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470