Moskisvet.com
Nikola Tesla

Skrivnosti

Skrivnosti in resnice izjemnega izumitelja Nikole Tesle

A.K.
25. 03. 2021 06.00
6

Nikola Tesla je bil ekscentričen, enigmatičen in nadvse briljanten znanstvenik, ki je postavil temelje brezžični tehnologiji. V svojem življenju je registriral več kot 300 patentov in predvidel še veliko več izumov. Znan je kot oče izmeničnega toka (AC), ki je osnova za večino sodobne tehnologije. Čeprav je v zadnjih letih doživel ponovni vzpon v popularni kulturi, velik del njegovega življenja še vedno ostaja neznanka. Predstavljamo vam nekaj znanih in manj znanih dejstev ter skrivnosti o tem zanimivem znanstveniku.

8 manj znanih in zanimivih dejstev o Nikoli Tesli

1. Nikola Tesla je bil srbsko-ameriški inženir in fizik, ki je ustvaril več izumov na področju proizvodnje, prenosa in uporabe električne energije. Rodil se je 10. julija 1856 v Smiljanu na Hrvaškem, ki je bil tiste čase del Avstro-Ogrske. Njegov oče je bil Milutin Tesla, duhovnik v srbski pravoslavni cerkvi, mati Džuka Mandić pa je bila izumiteljica lastnih gospodinjskih aparatov. Rodil naj bi se v nevihtni noči, natančneje okoli polnoči. Babica, ki je bila prisotna pri porodu, je bila prepričana, da je to slab znak in da bo zato ’otrok teme’. Toda njegova mati je preroško dejala: »Ne, otrok luči bo.«

Kip Nikole Tesla.
Kip Nikole Tesla. FOTO: Reuters

2. Tesla je bil znan tudi po svojih malce drugačnih navadah in fobijah, med katerimi je prevladovala germafobija. Slednja naj bi bila posledica skoraj usodne kolere, ki jo je preživel kot najstnik. Po preboleli bolezni je postal obseden z mikrobi in čiščenjem. Imel je zelo obsežno in togo rutino glede osebne higiene. Vsak večer je obrisal jedilnico z 18 prtički, na večerjo pa je hodil v belih rokavicah. Ko je živel v New Yorku, je vsak dan večerjal za isto mizo. Raziskovalci menijo, da je imel številne lastnosti, ki bi jih danes pripisali obsesivno kompulzivni motnji. Bil je obseden s številom tri, ni pa prenašal nakita, okroglih predmetov in dotikanja las. Še posebej je bil previden z biseri in ni želel govoriti z ženskami, ki so jih nosile. Ko je nekoč biserni nakit nosila tudi njegova tajnica, jo je poslal domov. Trpel je za nespečnostjo, čeprav je trdil, da ponoči potrebuje le dve uri spanja – je pa zaradi tega večkrat dremal v popoldanskem času.

Skrivnosti genialnega Leonarda Da Vincija
Preberi še
Skrivnosti genialnega Leonarda Da Vincija

3. Imel naj bi izjemen spomin. Zmogel si je zapomniti cele knjige s fotografijam vred in to z največjimi podrobnostmi. Imel je tudi vizije številnih izumov, od katerih mnogi nikoli niso ugledali luč sveta. Ena najbolj edinstvenih Teslovih lastnosti je bila sposobnost vizualizacije v 3D, kar mu je omogočilo poglobljeno predstavo svojih izumov, še preden so bili ti ustvarjeni. Ocenjujejo, da se je njegov IQ po različnih merilih gibal med 160 in 310.

Nikola Tesla je imel izjemen spomin. Zmogel si je zapomniti cele knjige s fotografijam vred in to z največjimi podrobnostmi.
Nikola Tesla je imel izjemen spomin. Zmogel si je zapomniti cele knjige s fotografijam vred in to z največjimi podrobnostmi. FOTO:

4. Ena večjih zanimivosti je, da je Marka Twaina nekoč odrešil muk zaprtosti, za kar mu je bil zelo hvaležen. Tesla je namreč nenehno iskal učinkovitejše vire energije in v ta namen je zgradil tudi visokofrekvenčni oscilator, znan kot potresni stroj, ki je med poskusi pretresal sosesko na Manhattnu. Nekoč je povabil Marka Twaina, ki je bil znan po težavah z zaprtjem, da stopi na platformo stroja. Po nekaj minutah učinkovitega tresenja je Twain stekel na stranišče in se odrešil muk.

6 stvari, ki jih niste vedeli o Nostradamusu
Preberi še
6 stvari, ki jih niste vedeli o Nostradamusu

5. Njegova poslovna pot se je odvijala bliskovito. Leta 1882 je odšel v Pariz po nove izkušnje in se zaposlil v podjetju Continental Edison Company, že leta 1983 se je odpravil v Strasbourg na projekt izdelave prvega asinhronskega motorja. Naslednje leto, 1984, pa je že odpotoval v New York s samo štirimi centi v žepu, nekaj pesmimi in izračuni za leteči zrakoplov. Njegov prvi zaposlovalec na drugi strani oceana je bil Thomas Edison, vendar sta si bila izumitelja v idejah in metodah tako zelo različna, da je bila njuna ločitev neizogibna.

6. Opravil je več del na področju električne svetlobe, elektromotorjev, radia, rentgena, daljinskega upravljalnika, radarja, brezžičnih komunikacij in robotike. Ustvaril je tudi svoj slavni transformator Teslovo tuljavo. Verjeli ali ne, leta 1901 se je dejansko domislil brezžičnega zbiranja informacij, skoraj natanko tako, kot delujejo danes naši pametni telefoni. Tako kot mnoge Teslove odlične ideje pa žal izum ni bil nikoli preizkušen in dokončno ustvarjen.

Skrivnosti Alfreda Hitchcocka
Preberi še
Skrivnosti Alfreda Hitchcocka

7. Ameriška vlada je menila, da nemški vohuni uporabljajo Teslove stvaritve. Na Long Islandu je namreč zgradil 185-metrski stolp, imenovan Wardenclyffe Tower, s katerim je v začetku 19. stoletja izvedel številne eksperimente brezžičnega prenosa energije in verjel, da ima moč zbirati elektriko z neba. Oblasti so postale zaskrbljene, da Nemci med 1. svetovno vojno stolp uporabljajo za radijski prenos, zato so ga razstrelili. Ostanke stolpa so nato preuredili in uporabili pri novem muzeju v New Yorku, ki je sofinanciran tudi od predsednika uprave podjetja Tesla Motors, Elona Muska.

Ameriška vlada je menila, da nemški vohuni uporabljajo Teslove stvaritve.
Ameriška vlada je menila, da nemški vohuni uporabljajo Teslove stvaritve. FOTO: Shutterstock

8. Ves čas svojega življenja, posebej proti koncu, je Tesla živel v dolgi vrsti hotelov na Manhattnu. Na vrhuncu svoje kariere je živel v waldorfski Astoriji, kar je tudi razlog, da je imel toliko znanih prijateljev, med njimi naravovarstvenika Johna Muira, bankirja Henryja Claya Fricka in Thomasa Fortune Ryana. Vendar je bil Tesla bolj kot na denar osredotočen na človeštvo in svoje poskuse, zato si nikoli ni ustvaril bogastva. Leta 1943 je umrl reven, nekatere njegove izume in eksperimente pa je za vedno zasegla ameriška vlada. Po njegovi smrti je Urad za tuje lastnine kovček z diplomami, priznanji, pismi in laboratorijskimi zapiski predal njegovemu nečaku Savi Kosanoviču, kasneje pa so jih preselili v muzej Nikola Tesla v Beogradu. Govori se, da nekaj izbranih informacij in predmetov še vedno hranijo Američani kot strogo varovano skrivnost.

Posmrtne diagnoze petih slavnih osebnosti
Preberi še
Posmrtne diagnoze petih slavnih osebnosti

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400