Moskisvet.com
 Stefan Mandel

Skrivnosti

S to metodo je matematik na lotu 14-krat zadel glavni dobitek

M.S.
05. 10. 2022 05.00
2

Čeprav je večja verjetnost, da vas bo zbil avto ali pa zadela strela, kot da zadenete na lotu, Slovenci še vedno radi kupujemo srečke v upanju, da bomo nekoč zadeli na loteriji. Ta statistika pa ne velja za romunskega matematika, ki je več kot desetkrat zadel glavni dobitek na loteriji.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Romunski matematik Stefan Mandel je kar 14-krat zadel glavni dobitek na loteriji, za kar se ima zahvaliti posebni formuli, s pomočjo katere je povečal svoje možnosti za dobitne številke. Do vseh zadetkov je prišel, ne da bi pri tem kršil zakone.

Skrivnostni gozd Hoia Baciu ali evropski Bermudski trikotnik
Preberi še
Skrivnostni gozd Hoia Baciu ali evropski Bermudski trikotnik

Njegov prvi dobitek je bil v domači Romuniji, ko je zadel 18-kratnik svoje tedanje plače (17 tisoč evrov oz. 77.783 romunskih levov). Tudi v drugo je zadel v svoji domovini. Ko se je v poznih petdesetih letih preživljal kot ekonomist, je iskal način, kako bi se izvil iz revščine in zbral dovolj denarja, da bi zapustil tedaj komunistično državo, kjer je njegova tedanja plača znašala današnjih 80 evrov in pograbil priložnost nekje, kjer je življenje bolj perspektivno. Po teh dveh glavnih dobitkih se je preselil v Izrael, nato pa ga je pot ponesla v Avstralijo. V nadaljevanju je še dvanajstkrat pobral glavni dobitek na lotu.

Igranje lota je slovenska folklora.
Igranje lota je slovenska folklora. FOTO: AP

Do nagrad se je sprva dokopal s pomočjo matematične teorije, potem ko je razvil algoritem za izbor številk in lahko določil do šest zmagovalnih številk, kar je zmanjšalo število možnih kombinacij na zgolj nekaj tisoč in kar je v primerjavi z milijoni kombinacij malo. Na ta način je, sprva ob pomoči treh prijateljev, izpolnjeval loterijske lističe in dvakrat tudi zadel. Ko se je preselil, je začel razmišljati širše in ustanovil neke vrste loterijski sklad in pridobil na tisoče vlagateljev, potem ko je iznašel sistem, ki računalniško izpolnjuje lističe z vsemi mogočimi kombinacijami, kar jim je prineslo številne dobitke v deželi tam spodaj in Veliki Britaniji. Pokupil je domala vse srečke, kar so mu tedanji zakoni dovoljevali. Po trinajstem dobitku so avstralske oblasti prepovedale tovrstno izpolnjevanje in kupovanje srečk, Mandel pa je prešel na načrt B in v Virginiji (ZDA) – tam je imela loterija ''le'' 7,1 možnih kombinacij – zaposlil 16 ljudi, ki so izpolnjevali lističe, kar mu je prineslo nov dobitek in to ne da bi zapustil avstralska tla, točneje Sydneyja. Na loteriji je zadel 27 milijonov ameriških dolarjev in kopico drugih denarnih nagrad, skupno pa prek 30 milijonov. Vse ni šlo v njegov žep, ravno nasprotno, leta 1987, ko je zadel 1,15 milijona evrov, mu je ostalo manj kot 90 tisoč evrov, saj je šlo ostalo za stroške in poplačila drugih. ''Rad tvegam, toda pri tem se zanašam na izračune, zato imam vedno več možnosti za uspeh,'' je leta 2012 pojasnil za domače medije. Pokopal ga je pohlep, potem ko je leta 1995 bankrotiral in zaradi goljufije skoraj dve leti (20 mesecev) preživel za zapahi, v ZDA pa so njegov pohod ustavili z zakonom, ki je onemogočal njegovo strategijo izpolnjevanja srečk. Danes Mandel domnevno uživa na odročnem tropskem otoku Vanuatu v južnem Tihem oceanu.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Zmagovita formula je sicer bila izračun vseh možnih kombinacij (s šestimi številkami od ena do 40 jih je bilo skoraj štiri milijone), vplačilo loterije z visoko glavno nagrado, dovolj denarja, da se vplačajo vse kombinacije, izpolnitev in vplačilo lističev ter po dobitku izplačilo vlagateljem. 

8 skrivnosti oralnega zadovoljevanja
Preberi še
8 skrivnosti oralnega zadovoljevanja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 313