moskisvet
SKRIVNOSTI

Prva ženska ni bila Eva, ampak Lilit, a je Cerkev to zamolčala

19.05.2019, 20:43
14
Biblija nas uči, da sta bili prvi osebi na Zemlji Adam in Eva. A prva Adamova žena in tudi prva ženska na svetu je bila v resnici Lilit, ki pa je Sveto pismo ne omenja, saj ni sledila načelom krščanstva, da je ženska podrejena moškemu. Zaradi svojih dejanj jo je Bog spremenil v krilatega demona, v nekaterih različicah te biblijske zgodbe, pa kasneje nastopi v vlogi kače, ki je zapeljala Evo.

Sveto pismo nas uči, da sta bila Adam in Eva prva človeka, a obstaja pomemben del zgodbe, ki ga je Biblija zamolčala in kaže na to, da Eva ni bila prva ženska v Adamovem življenju, pač pa je bila to Lilit. Legenda pravi, da je Bog ob istočasno (!) ustvaril tako žensko kot moškega. Ker pa je bila Lilit superiornejša od Adama in se ni uklonila njegovim željam, jo je Bog izgnal. Zakaj Sveto pismo tega ne omenja? Ker so bila dejanja Lilit v nasprotju s prepričanjem Cerkve, da mora biti ženska podrejena moškemu.

Adam, Eva in Lilit kot kača s človeškim obrazom v Ednu, kjer je priča Evi, ki užije prepovedan sadež. Kip se nahaja v pariški katedrali Notre Dame.
Adam, Eva in Lilit kot kača s človeškim obrazom v Ednu, kjer je priča Evi, ki užije prepovedan sadež. Kip se nahaja v pariški katedrali Notre Dame./ FOTO: Dreamstime

Dokaz za to je besedilo iz prevoda Biblije kralja Jakoba iz maja leta 1611 (King James Version oz. Authorized Version), kjer beremo, da je Bog ustvaril moškega in žensko istočasno. Lilit je bila fizično enakovredna Adamu, razlika so bili zgolj reproduktivni organi. Katoliška cerkev je ta del cenzurirala. Lilit naj bi bila inteligentnejša in močnejša od Adama, je pa zato imel Adam bolj dominanten karakter in večji spolni nagon. Za izgon naj bi bilo krivo nesoglasje v postelji, saj je Lilit od Adama zahtevala, da je med seksom tudi ona zgoraj, a je on to zavrnil. To je vodilo v konflikt in razhod, Adam pa je prosil Boga, da jo izžene. ''Zakaj bi moral ležati pod teboj?'' je dejal Adam. ''Tudi jaz sem bila ustvarjena iz prahu, zato sva si enaka,'' pa je odvrnila Lilit. Adama jo je poskušal prisiliti, da uboga, Lilit pa je prekipelo in je odšla. Toda kam? Takrat naj bi bila na svetu samo dva človeka. Lilit naj bi uteho poiskala v objemu hudiča. Vsa bitja naj bi živela v Ednu in niso smela imeti stika z drugimi bitji. Lilit se je zapletla z enim od demonov po imenu Samuel in mu rodila otroka. Med rojstvo naj bi izrekla božje ime, zato jo je Bog preklel in spremenil v demona. Ker je Adam ostal sam, je Bog ustvaril žensko, tokrat iz njegovega rebra, da bi bila tokrat ubogljiva.

PREBERI ŠE
To so našli na prenosniku belgijske džihadistke

Krščanska različica Biblije o stvarjenju človeka pravi, da je bil najprej ustvarjen Adam in sicer iz zemeljskega prahu po Božji podobi, nato pa se je Bog odločil, da mu bo dal pomoč, ki mu bo primerna. ''Gospod Bog je tedaj storil, da je na človeka leglo trdno spanje in je zaspal. Vzel je eno od njegovih reber in tisto mesto napolnil z mesom. Gospod Bog je iz rebra, ki ga je vzel človeku, naredil ženo in jo pripeljal k človeku.'' (1 Mz 2, 21-22)