Moskisvet.com
Bratje Kennedy: John F., Robert in Edward

Skrivnosti

Prekletstvo Kennedyjev – mit ali resnica?

A.P.
10. 04. 2020 06.00
1

Ena najslavnejših dinastij na svetu – Kennedyjevi, je znova ovita v črnino, potem ko sta življenje izgubila vnukinja nekdanjega pravosodnega ministra ZDA in predsednikovega brata Roberta F. Kennedyja Maeve Kennedy Townsend McKean in njen komaj osemletni sin Gideon, za katera je bil usoden Atlantski ocean. Ob toliko nenavadnih in tragičnih smrti članov te slavne družine se kar samo poraja vprašanje – je družina prekleta?

Ali nad dinastijo Kennedy, ki časopisne stolpce polni že skoraj celo stoletje, res visi prekletstvo? Tudi vzrok smrti omenjene Maeve in Gideona je res tragičen. Potem ko sta mama in sin v kanuju skušala pobrati plavajočo žogo – igrala sta kickall v bližini plitkega zaliva za hišo, kjer je družina preživljala samoizolacijo – naj bi ju veter in plima odnesla na odprto morje. Postali sta 17. oz. 18 žrtev neobičajne nesreče te slovite ameriške družine, katere dva člana sta umrla v atentatu.

Zadnji žrtvi v družini Kennedy sta Maeve Kennedy Townsend McKean in sin Gideon (v sivem).
Zadnji žrtvi v družini Kennedy sta Maeve Kennedy Townsend McKean in sin Gideon (v sivem). FOTO: Profimedia

Politika, tragedije in škandali so tudi tisto, kar so še vedno zelo čislano ameriško družino najbolj zaznamovali. Ker je klan Kennedyjev doživel toliko tragedij, danes govorimo kar o prekletstvu Kennedyjevih, kar pa mnogi zavračajo, saj da so si mnogo smrti nakopali sami. Ne glede na to je priimek Kennedy blagoslov in prekletstvo hkrati.

Kdaj so se nad družino začeli zgrinjati črni oblaki?

Na čelu nesrečne družine je bil leta 1888 rojeni Joseph Patric Kennedy (starejši), ki je eden redkih Kennedyjev, ki je umrl naravne smrti, star 86 let. Pri 73 ga je zadela kap, zaradi česar je imel desno stran telesa paralizirano, prav tako mu je kap otežila sporazumevanje. Poročen je bil z Rose Fitzgerald Kennedy, ki je preživela štiri svoje otroke, leta 1995 pa umrla za pljučnico, stara 104 leta. Njen mož je veljal za zelo gospodovalnega očeta in se je tudi sam spogledoval z Belo hišo. Bil je veleposlanik v Združenem kraljestvu, a njegove sanje o mestu v Ovalni pisarni so ostale neizpolnjene, zato je svoj sen želel izpolniti prek svojega sina – imel je devet otrok, štiri sinove in pet hčera.

Joseph P. Kennedy s sinovoma Johnom in Robertom 4. julija leta 1938.
Joseph P. Kennedy s sinovoma Johnom in Robertom 4. julija leta 1938. FOTO: Profimedia

Politično kariero je začel načrtovati za svojega najstarejšega in tudi najljubšega sina, pomorskega častnika in vojaškega pilota Josepha P. Kennedyja mlajšega, ki pa je umrl leta 1944 v II. svetovni vojni, potem ko je nad Rokavskim prelivom kmalu po vzletu eksplodiralo njegovo vojaško letalo. Bil je na posebni nalogi, za katero se je prostovoljno javil in je prevažal eksploziv. V letalski nesreči je štiri leta pozneje, leta 1948, umrla tudi njegova hčerka Kathleen Agnes Kennedy. Ta je svojega moža izgubila v vojni le štiri mesece po poroki – v Belgiji ga je ubil ostrostrelec. Nesreča se je zgodila med letom v Francijo v ''nemogočih'' razmerah, kamor je s svojim novim partnerjem potovala na počitnice. Njegova najstarejša hčerka Rosemary je medtem pristala v norišnici, potem ko so jo označili za duševno prizadeto. Oče je zaradi nasilnega nihanja njenega razpoloženja – bolehala je za depresijo in nasilnimi izpadi – zanjo leta 1941 zahteval lobotomijo, v kar je pod pritiskom očeta privolila, kar pa je zadeve le še poslabšalo in postala je duševno prizadeta ter v psihiatrični ustanovi ostala zaprta vse do smrti leta 2005.

Kathleen in Rosemary Kennedy z mamo Rose
Kathleen in Rosemary Kennedy z mamo Rose FOTO: Profimedia

Dva člana družine Kennedy sta za svoje politično udejstvovanje plačala najvišjo ceno, in sicer Josephova sinova John Fitzgerald Kennedy in Robert Fitzgerald Kennedy. Prvi je tudi najbolj znan Kennedy. Nekdanji predsednik ZDA in kralj ljudskih src je umrl po atentatu leta 1963, a še pred tem izživel očetove sanje, ko je leta 1960 pri vsega 43 letih postal prvi mož ZDA. Karizmatični demokrat je volitve dobil v tesni bitki z republikancem Richardom Nixonom.

Kennedyja so ustrelili 22. novembra 1963 med obiskom Dallasa, ko se je z ženo Jacqueline v uradnem sprevodu vozil na zadnjem sedežu odprtega avtomobila.
Kennedyja so ustrelili 22. novembra 1963 med obiskom Dallasa, ko se je z ženo Jacqueline v uradnem sprevodu vozil na zadnjem sedežu odprtega avtomobila. FOTO: Profimedia

Žal priljubljeni voditelj ni dokončal svojega mandata, saj so ga po treh letih na čelu ZDA ubili v Dallasu, kamor je odpotoval kljub opozorilu tajne službe o možnosti atentata – zavrnil je možnost vožnje v vozilu z zaprto streho. Če ne bi nosil steznika – zaradi športne poškodbe hrbtenice in hudih bolečin je prestal tri težke operacije in nosil podložen steznik – bi se lahko po prvem strelu atentatorja sklonil, kot je to storil guverner John Connally in morda ušel smrti. Tedaj je znani TV-voditelj Walter Cronkite ameriškemu ljudstvu sporočil: ''Najnovejša in očitno uradna novica iz Dallasa v Teksasu: predsednik Kennedy je umrl ob enih popoldne. Pred približno 38 minutami. Podpredsednik Johnson je zapustil bolnišnico in bo verjetno že kmalu prisegel kot 36. predsednik ZDA.''

Za umor 35. predsednika ZDA so obtožili Leeja Harveyja Oswalda, ki pa je bil pred sojenjem ubit, zato je smrt JFK še danes ovita v tančico skrivnosti in jo spremljajo številne teorije zarote. Mnogi so prepričani, da je umor naročila ameriška vlada.

Nekaj trenutkov pred usodnimi streli
Nekaj trenutkov pred usodnimi streli FOTO: Profimedia

Podobno tragično usodo je doživel tudi njegov brat Robert Kennedy, ki je junija 1968 padel pod streli v Los Angelesu (Kalifornija) star 42 let, v času, ko je slavil zmago na preliminarnih volitvah demokratov v Kaliforniji. Padel je pod streli 24-letnega Sirhana Sirhana v hotelu Ambassador. ''Bobby'' je bil v bratovi vladi pravosodni minister, bil pa je tudi newyorški senator in je imel zelo dobre možnosti, da postane predsedniški kandidat demokratov na volitvah. Na koncu je bil to Hubert Humphrey, ki je izgubil bitko z Richardom Nixonom, ki je zaprisegel 20. januarja 1969.

Bratje Kennedy: John F., Robert in Edward
Bratje Kennedy: John F., Robert in Edward FOTO: Profimedia

Če Johnu in ''Bobbyju'' smrti ni uspelo prelisičiti, pa je bil pod srečno zvezdo, če se lahko tako izrazimo, rojen njun brat  Edward M (Ted) Kennedy, ki je smrt kar trikrat ugnal v kozji rog. Ted je bil najmlajši brat in kar 47 let senator. Tako kot pokojna brata je imel odlične retorične sposobnosti, a njegove možnosti za predsednika ZDA so že kmalu splavale po vodi – dobesedno. Sredi volilne kampanje leta 1969 je bil vpleten v prometno nesrečo s smrtnim izidom, v kateri je življenje izgubila njegova sopotnica, 28-letna prostovoljka njegove volilne kampanje, Mary Jo Kopechne. To so našli mrtvo na zadnjem sedežu avtomobila, ki ga je 37-letnik po zabavi v ribnik zapeljal z mostu na otoku Chappaquiddick. Na sodišču je priznal krivdo, da je izplaval in (domnevno pijan) pobegnil s kraja nesreče. Za nesrečo iz malomarnosti je dobil dvomesečno pogojno kazen. Pred tem je že dobil kazen zaradi predrzne vožnje. Dekle so našli šele po desetih urah, potem ko je Ted vendarle poklical policijo. Njegove predsedniške sanje so se s tem razblinile kot milni mehurček, je pa ostal v politiki. Poleg te nesreče je Ted leta 1964 hudo poškodovan preživel letalsko nesrečo, v kateri sta umrla tako pilot kot njegov sodelavec – iz letala ga je rešil senator Birch E. Bayh II – 42 let pozneje pa je v njegovo letalo udarila še strela in je moralo zasilno pristati. Umrl je leta 2009 za posledicami možganskega raka. V knjigi spominov Resnični kompas je o tisti usodni nesreči zapisal: ''Tista noč na otoku Chappaquiddicku se je končala s strašno tragedijo, ki me je preganjala vse življenje.''

Ted Kennedy
Ted Kennedy FOTO: Profimedia
Najbolj okrutne smrtne kazni v zgodovini
Preberi še
Najbolj okrutne smrtne kazni v zgodovini

Ideja o prekletstvu Kennedyjev je zares dobila veter v jadra leta 1999, ko je umrl priljubljeni pravnuk začetnika klana, John F. Kennedy mlajši, ki se je rodil 17 dni za tem, ko je njegov oče postal predsednik ZDA. John-John je mamo, nekdanjo prvo damo ZDA in strastno kadilko, Jackie Kennedy Onassis, pokopal leta 1994, potem ko je ta izgubila bitko z rakom. Na tem mestu omenimo, da se je Jackie leta 1968 poročila s premožnim grškim ladjarjem Aristotelom Onassisom, njun zakon je škripal, Grk pa je leta 1975 umrl in s tem ''preprečil'' ločitev. Pred tem je v letalski nesreči leta 1972 umrl njen pastorek Alexander Onassis, leta 1988 pa še njena pastorka Christina Onassis, ki je umrla zaradi zlorabe mamil in posledične odpovedi srca.

Jacqueline se je po smrti Johna še enkrat poročila.
Jacqueline se je po smrti Johna še enkrat poročila. FOTO: Profimedia

Njen sin JFK Jr. je bil odvetnik, novinar in založnik. Na noge je postavil revijo George in poročil Carolyn Bessette. Živel je navidez srečno, predvsem pa uspešno življenje, čeravno je njegov zakon, ker sta bila vseskozi v soju žarometov, trpel. V usodni letalski nesreči 16. junija 1999 je življenje izgubil tako 39-letni JFK mlajši kot njegova 33-letna žena – ta na poroko ni želela, a je privolila, ker je vedela, koliko to možu pomeni – in 34-letna svakinja Lauren Bessette. Sofisticirano zasebno letalo, s katerim se je trojica v gosti megli odpravila na poroko sestrične Rory Kennedy, najmlajše hčere Roberta in Ethel Kennedy, na družinsko posestvo na otoku Martha's Vineyard, je John-John, čeravno je bil dokaj neizkušen pilot, pilotiral sam, domnevno zaradi njegove neizkušenosti in površnosti pa se je letalo izgubilo in strmoglavilo v Atlantski ocean. Pred letom je JFK mlajši zavrnil inštruktorja, saj da hoče na pot sam. Zanemaril je meglo nad otokom Martha's Vineyard in se ni držal obale. Padel je v popolno temo, kar ga je očitno tako zmedlo, da je brez vidnega horizonta letel navzdol. Ljudem se je v srca vtisnil že kot deček, potem ko je po svetu zakrožila fotografija s pogreba njegovega očeta, ko je kot triletnik salutiral očetovi krsti.

John F. Kennedy mlajši z ženo Carolyn Bessette
John F. Kennedy mlajši z ženo Carolyn Bessette FOTO: Profimedia

Od otrok Johna F. Kennedyja je danes živa le še Caroline, saj se je njegova prvorojena ''hčerka'', kot piše na njenem grobu, Arabella, leta 1956 rodila mrtva, sin Patrick Bouvier pa je leta 1961 umrl le dva dni po rojstvu.

JFK mlajši se je rodil le nekaj dni za tem, ko je oče postal predsednik.
JFK mlajši se je rodil le nekaj dni za tem, ko je oče postal predsednik. FOTO: Profimedia
Preroški Schumacher je to napovedal že leta 2008
Preberi še
Preroški Schumacher je to napovedal že leta 2008

Tako kot Joseph P. Kennedy starejši je imel tudi Robert F. Kennedy zelo številčno družino, saj se mu je rodilo kar 11 otrok. Dva od teh sta umrla tragično, in sicer Michael Kennedy, ki se je smrtno ponesrečil na smučanju v ameriškem Aspnu, kjer je brez čelade igral nogomet na smučeh in usodno trčil v drevo. Pred tem je časopisne stolpce polnil z afero z mladoletno varuško svojih otrok. Drugi s tragično usodo je bil David Kennedy, ki mu je oče umrl pred očmi in je bil pri 18 letih udeležen v težki prometni nesreči, po kateri je postal odvisen od protibolečinskih tablet in posledično leta 1984 pri 38 zaradi predoziranja s heroinom umrl v hotelski sobi v Palm Beachu. Za volanom je takrat sedel njegov starejši brat Joseph P. Kennedy III., ki je zavračal krivdo za nesrečo, pozneje pa bil obsojen povzročitve nesreče iz malomarnosti. V vozilu je bilo tudi Davidovo dekle Pamela Kelley, ki je ostalo trajno paralizirano.

Robert Kennedy s svojo številčno družino
Robert Kennedy s svojo številčno družino FOTO: Profimedia

Prekletstvo – mnogi trdijo, da število nesreč ne presega povprečja, saj je družina res številčna, in da so smrti zaradi slavnega priimka toliko odmevnejše – je lovke stegnilo tudi po drugih vejah Kennedyjev. Nečak JFK, William Kennedy Smith, je bil v Palm Beachu na Floridi obtožen, ne pa tudi obsojen posilstva prijateljice. Nekateri člani dinastije so imeli težave z drogo – kot npr. Robert F. Kennedy mlajši in Patrick J. Kennedy (sin Teda Kennedyja) – zasvojenosti z mamili pa je pisec Seymour M. Hersh obtožil tudi po njegovem mnenju ''lahkomiselnega in nemoralnega'' Johna F. Kennedyja. Kljub vsem pretresom ime Kennedy v ZDA še vedno povzdigujejo v nebo, saj so marsikatera prepričanja povezana z idolatrijo in nekritičnim oboževanjem stvari, ki so povezane s Kennedyjevimi, ki vendarle niso bili samo angelčki in mučeniki, pač pa kompleksne osebnosti, s svetlo in temno platjo.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376