Moskisvet.com
dreamstime m 148263-3

Skrivnosti

Mala šola o penečih vinih: kako postreči penino?

M.S.
21. 03. 2024 04.38
0

Penina je že od nekdaj redna spremljevalka slavnostnih trenutkov, kamor zagotovo sodi tudi skok v novo leto. Na silvestrovo se penina običajno toči v potokih. Steklenico penine lahko odprete na več načinov – s sabljo, tudi s telefonom, žlico, nožem ali na tradicionalen način. Odpiranje steklenice je postala tradicija v 17. stoletju, s tem svečanim obredom pa so začeli konjeniški častniki v Napoleonovi vojski.

Fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ni vseeno, kako postrežete penino oz. peneče vino, ki velja za kralja slavnostnih dogodkov, kot so obletnice, drugi posebne priložnosti ter seveda skok v novo leto, če želimo iz njega izvabiti najboljše. Penina dogodku doda slavnostni pridih. Nekateri penini pravijo kar šampanjec, a to ime je, tehnično gledano, rezervirano le za peneča vina, ki so pridelana v vinski regiji Champagne na severovzhodu Francije. Ime je tudi pravno zaščiteno. A če boste vprašali prijatelja, ali bo šampanjec, vam ne bo zameril, če mu boste v resnici ponudili slovensko penino.

Z besedo peneča vina poimenujemo vse vrste penečega vina. To je tako francoski šampanjec kot italijanski prosecco, španska cava, portugalski espumante in slovenska penina. Zato pa penine ne smemo enačiti s šampanjcem.
Z besedo peneča vina poimenujemo vse vrste penečega vina. To je tako francoski šampanjec kot italijanski prosecco, španska cava, portugalski espumante in slovenska penina. Zato pa penine ne smemo enačiti s šampanjcem. FOTO: Dreamstime

Temperatura penine

Za postrežbo penine je najbolj primerna temperatura od šest do osem stopinj Celzija. Servirna temperatura je lahko tudi nekoliko višja – 12 stopinj Celzija – če gre za zorjeno penino. Pri slajših penečih vinih je najbolj primerna servirna temperatura od 10 do 12 stopinj Celzija, da sladka zaznava pride do izraza. O servirnih temperaturah drugih vrst alkohola si lahko več preberete TU.

Kakšne morajo biti servirne temperature alkoholnih pijač?
Preberi še
Kakšne morajo biti servirne temperature alkoholnih pijač?

Po odprtju je steklenico priporočljivo postaviti v posodo z vodo in ledom, da ohranjamo temperaturo in s tem dlje ohranimo mehurčke.

Mlačno peneče vino

Ste pozabili ohladiti peneče vino in nimate pet ur časa, kolikor običajno potrebuje hladilnik, da ga ohladite na primerno temperaturo? Najhitreje steklenico ohladimo s kombinacijo ledu in vode, ki jima dodamo pest soli. Ta znižuje ledišče vode, zato se led topi pri nižji temperaturi kot običajno in je voda posledično hladnejša. Druga metoda je, da steklenico zavijete v vlažno brisačo in jo za kratko postavite v zamrzovalnik. 

Nenapisano pravilo pravi, da se penino pije iz kozarcev, imenovanih flavte. Gre za ozke in visoke kozarce, v katerih se lepo vidi izhajanje mehurčkov.
Nenapisano pravilo pravi, da se penino pije iz kozarcev, imenovanih flavte. Gre za ozke in visoke kozarce, v katerih se lepo vidi izhajanje mehurčkov. FOTO: Dreamstime

Kako odpreti steklenico penine?

S primerno ohlajeno steklenico penine moramo ravnati nežno in je ne stresati. Ko odstranimo kapico in odvijemo zaščitno mrežico, opazujemo zamašek. Steklenico med odpiranjem obrnite proč od ljudi in pod kotom 45 stopinj. Pri tem ves čas držite zamašek in mrežico. Zamašek sprostimo tako, da ga z eno roko malce zavrtimo, medtem ko z drugo držimo steklenico. Zamašek držite toliko časa, da bo nastal zgolj majhen pok. Ne vrtite zamaška, saj se ta lahko prelomi.

Zakaj steklenice za vino nimajo ravnega dna?
Preberi še
Zakaj steklenice za vino nimajo ravnega dna?

Če želite penino odpreti glamurozno, storite to s sabljo. Odstranite dekorativni aluminij in poiščite spoj oz. šiv steklenice. Pred odpiranjem lahko odstranimo žično košarico, da ostane le plutovinast zamašek, ni pa nujno. Steklenico usmerite proč od sebe, sabljo usmerite proti kroni in odločno potegnete, da odleti zgornja krona.

Ni vseeno, kako natočimo penino.
Ni vseeno, kako natočimo penino. FOTO: Dreamstime

Kozarci za penino

V nepravilnem kozarcu se lahko najboljše karakteristike pijače zelo zmanjšajo ali popolnoma izgubijo, zato je izbira pravega kozarca še kako pomembna. Kozarci naj bodo povsem čisti in povsem brez vonja ter dovolj visoki, da lahko nastajajo verižice mehurčkov in pena. Prepoznate jih po silhueti, podobni tulipanu, ki nakopiči vonjave in jih usmeri proti nosu, česar široki in nizki kozarci ne morejo v tolikšni meri. A to velja le za primere svežih penin, saj zrelejše postrežemo v širših kozarcih, da pridejo v ospredje dodatne in kompleksnejše vonjave.

Kako natočiti penino?

Penino natočimo tako, da kozarec nagnemo (pod kotom pribl. 45 stopinj) in poskrbimo, da penina steče po steni kozarca. S tem preprečimo, da bi mehurčki razpadli. Sprva nalijemo čisto malo, da se speni in malce počakamo, preden natočimo do vrha. S tem preprečimo, da bi se med natakanjem penina zlila čez rob.

Nenavadna dejstva o alkoholnih pijačah, ki jih pijemo vsak dan
Preberi še
Nenavadna dejstva o alkoholnih pijačah, ki jih pijemo vsak dan

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492