Moskisvet.com
Hollywood napis

Skrivnosti

Napis Hollywood: zanimiva dejstva o simbolu zabavne industrije

M.S.
20. 09. 2022 08.00
0

Sloviti napis Hollywood bo kmalu praznoval častiti jubilej, saj nad mestom Los Angeles bdi že skoraj 100 let. Reklamni napis, ki je kasneje postal simbol zabavne industrije v ZDA in po širnem svetu, so postavili daljnega leta 1923. Danes je priljubljena turistična atrakcija.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Sloviti napis Hollywood, ki je postal prava turistična atrakcija in simbol zabavne industrije, so leta 1923 zgradili za 21 tisoč ameriških dolarjev – danes bi, upoštevajoč inflacijo, napis stal pribl. 300 tisoč ameriških dolarjev – preživel pa je številne potrese, zanemarjanje in vandalizme. Napis, ki se s hriba Mount Lee, ki se dviga nad slovito mestno četrtjo Los Angelesa in zre na Meko filmske industrije, bo, preden bo leta 2023 dopolnil 100 let, deležen osemtedenske prenove. Šlo bo le za lepotne popravke, da bo ob jubileju zažarel v prenovljeni podobi. Za prenovo naj bi porabili pribl. 1.500 litrov temeljnega premaza in barve. Nazadnje so obnovitvena dela na črkah potekala leta 2012. Od leta 1978 zanj skrbi sklad Hollywood Sign.

Hollywoodski napis bo kmalu star 100 let.
Hollywoodski napis bo kmalu star 100 let. FOTO: Profimedia
Tara Zupančič: ''Verjetno smo vas ženske naredile take''
Preberi še
Tara Zupančič: ''Verjetno smo vas ženske naredile take''

Črke napisa so visoke 13,7 metra in široke med 9,4 in 11,9 metri (skupaj napis v širino meri 106,7 metra). Sprva je bil mišljen kot reklama za nepremičninsko podjetje Woodruff and Shoults (ustanovitelja S.H. Woodruff in Tracy E. Shoults), ki je tudi skovalo ime Hollywoodland. Na griču nad Los Angelesom naj bi po prvotnih načrtih stal le poldrugo leto (18 mesecev), a se je obdržal. Tedaj je na griču pisalo Hollywoodland, leta 1949, ko je filmska industrija vstopala v novo zlato dobo, pa je hollywoodska gospodarska zbornica dala odstraniti zadnje štiri črke napisa, ki je kasneje postal metafora za ''ameriške sanje''.

Napis je kljuboval času in naravnim nesrečam.
Napis je kljuboval času in naravnim nesrečam. FOTO: Profimedia
Marilyn Monroe: seks simbol in ikona pop kulture
Preberi še
Marilyn Monroe: seks simbol in ikona pop kulture

Ko je v štiridesetih letih prejšnjega stoletje lastništvo napisa prešlo v roke mestnih oblasti, mu je grozilo rušenje, a ga je gospodarska zbornica rešila, zemljo pa prodala. Leta 1949 so ga prvič renovirali, potem ko se je prevrnila črka H. Drugič so ga obnovili v sedemdesetih letih prejšnjega sotletja, ko so denar za obnovo prispevali glasbenik Alice Cooper, ustanovitelj Playboya Hugh Hefner, pevec Andy Williams in drugi slavni donatorji, ki so skupaj prispevali več kot 27 tisoč ameriških dolarjev. Omenjeni so s tem posvojili vsak svojo črko – Hefner črko Y, Cooper črko O, podjetje Warner Bros. Studios drugo črko O itd.). Leta 1978 so napis zamenjali s povsem jekleno konstrukcijo.

Nekoč je na griču pisalo Hollywoodland.
Nekoč je na griču pisalo Hollywoodland. FOTO: Shutterstock
Fascinantna dejstva o rimskem koloseju
Preberi še
Fascinantna dejstva o rimskem koloseju

Prvotni napis je bil nekoliko večji od zdajšnjega, saj so bile črke visoke tudi več kot 15 metrov. V preteklosti je bil napis tudi osvetljen, a po zlomu newyorške borze leta 1929 in obdobju velike depresije, ki je sledilo, je tedanji skrbnik napisa Albert Kothe odstranil električno napeljavo, ki je napajala okoli 4.000 žarnic, ki so utripale v zaporedju in osvetljevale posamezne dele besede, saj se parcele zaradi velike gospodarske krize niso več prodajale. Kothe se je leta 1928, potem ko je pregloboko pogledal v kozarec, zaletel v napis, ko je po hribu zgrmel s Fordom in treščil v črko H ter jo uničil. Črka H se je v času gospodarske krize zaradi dotrajanosti tudi porušila. Ponovno so napis osvetlili leta 1984, ko je ''mesto angelov'' gostilo letne olimpijske igre, kar je bilo prvič po letu 1949.

Hollywood je slovita četrt v mestu Los Angeles.
Hollywood je slovita četrt v mestu Los Angeles. FOTO: Profimedia

Napis je izdelal Anglež, ki je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja imigriral v ZDA. Thomas Fisk Goff je ''onkraj luže'' odprl podjetje Crescent Sign Company, ki je izdelovalo napise. Tako je tudi dobil posel za ikoničen napis, ki naj bi privabljal kupce parcel in nepremičnin.

Nekoč je v vlogi striptizete burila moško domišljijo, danes pa bi jo komaj prepoznali
Preberi še
Nekoč je v vlogi striptizete burila moško domišljijo, danes pa bi jo komaj prepoznali

Že na začetku je napis, ki se razteza na gričih nad Los Angelesom, pritegnil veliko pozornosti. Obkrožajo ga številne zgodbe, tudi tragične. 24-letna angleška igralka Peg Entwistle, ki se je na vse kriplje skušala utreti pot v Hollywood, je po neuspehih 18. septembra 1932 tudi storila samomor, potem ko se je vrgla s črke H. Leta 1976 ga je šaljivec Danny Finegood preimenovali v Hollyweed (weed je angl. izraz za marihuano), potem ko so v Kaliforniji sprejeli manj rigorozen zakon glede uživanja marihuane. Leta 1987 so vandali ob obisku papeža Janeza Pavla II. hollywoodski napis spremenilo v "Holywood". (holy je angl. izraz za sveti). Napis je sicer strogo varovan – skoraj tako dobro kot slovita vojaška utrdba Fort Knox, saj so razvili poseben varnostni sistem, pri čemer je sodelovalo celo Ministrstvo za domovinsko varnost. Med drugim ga varujejo 24-urni video nadzor, bodeča žica, infrardeča tehnologija, senzorji gibanja, alarmi in helikopterji.

Največ škode je bila skozi čas deležna črka H, ki je tudi kraj nesrečnega imena.
Največ škode je bila skozi čas deležna črka H, ki je tudi kraj nesrečnega imena. FOTO: Shutterstock

Leta 2012 so pred odstranitvijo ''hollywoodski Eifflov stolp'', kot ga je poimenoval Hefner, še drugič rešili hollywoodski zvezdniki (Steven Spielberg, Tom Hanks idr.), ustanovitelja Playboya in kalifornijska vlada, ki ji je tedaj načeloval Arnold Schwarzenegger, saj so napis Hollywood želeli lastniki zemlje prodati razvojnim podjetjem. A so aktivisti na čelu z zvezdniki zbrali potrebnih 12,5 milijona ameriških dolarjev za nakup 138 hektarov zemlje, kjer se nahaja napis, in ga rešili pred odstranitvijo, kakršen je bil sicer namen razvojnih podjetij.

Napis je prava turistična atrakcija, čeprav ji turisti ne morejo priti blizu.
Napis je prava turistična atrakcija, čeprav ji turisti ne morejo priti blizu. FOTO: Profimedia

In zakaj je Hollywood sploh postal središče ameriške filmske industrije? V zgodnjih letih filma in kina so filme snemali po celotni Severni Ameriki, a trije razlogi so pripeljali do uveljavitve Hollywooda kot filmskega središča. To je podnebje (tu je najmanj 350 sončnih dni v letu), raznolikost okolja in sedež družbe, ki je bil nekoč sinonim za filmsko produkcijo – Motion Picture Patents.

Skrivnostni gozd Hoia Baciu ali evropski Bermudski trikotnik
Preberi še
Skrivnostni gozd Hoia Baciu ali evropski Bermudski trikotnik

Napis se je pojavil v številnih filmih, kot so Earthquake (1974), Dan neodvisnosti(1996), Dan po jutrišnjem (2004), Terminator: Odrešitev (2009), Sharknado (2013), Prelomnica Svetega Andreja (2015), Jaz, baraba 3 (2017) in drugih. Številne hollywoodske filme si lahko ogledate tudi na VOYO.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306