Moskisvet.com
John Kennedy

Skrivnosti

Skrivnosti, ki bodo ostale večna uganka

A.K.
09. 12. 2022 05.00
8

Naša radovedna narava se venomer sprašuje o skrivnostih, zarotah in resnicah, ki se pojavljajo že skozi vso zgodovino človeštva.Nekatere stvari se sčasoma razkrivajo in dobivajo svoje epiloge, druge pa so še vedno zavite v tančico skrivnosti. Kdo je bil Jack Razparač? Je Adolf Hitler res storil samomor? Kaj pa skrivnostno območje 51? Zbrali smo nekaj največjih svetovnih skrivnosti, na katere verjetno ne bomo nikoli imeli odgovorov.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Kdo je bil Jack Razparač?

Verjetno med nami ni nikogar, ki ne bi poznal skrivnostnega Jacka Razaprača (Jack the Ripper), ki je v letu 1888 v temačnih londonskih ulicah prežal na ženske in jih na okruten način pobijal. Policija je v tistem času dobivala pisma, ki so se predvsem norčevala iz njihovega dela in 'nesposobnosti', pošiljal pa naj bi jih kar Jack Razparač sam. Ni treba poudarjati, da Razparača nikoli niso našli. V določenem obdobju se je pojavilo kar nekaj kandidatov, ki so jih sumili za ta okrutna dejanja, a pravega morilca niso nikoli zares našli. V eni od knjig, v kateri je opisano njegovo življenje, se je pojavil celo namig, da naj bi bi bil slavni serijski morilec v resnici ženska, in sicer Lizzie Williams Ripper. Ali je to res, bo verjetno ostala večna uganka.

John Kennedy
John Kennedy FOTO: Profimedia

Kdo je ubil Johna Kennedyja?

Atentat na ameriškega predsednika Johna Kennedyja spada med največje skrivnosti v ameriški zgodovini. Atentat se je zgodil 22. novembra 1963 v mestu Dallas v Teksasu. Ustrelil naj bil ga Lee Harvey Oswald (čeprav so nekateri mnenja, da ni bil edini strelec), le dva dni za tem pa je Oswalda ustrelil lastnik nočnega kluba Jack Ruby, zato sojenja nikoli ni bilo. V sklopu preiskave so na dan prišla številna dejstva, ki pa nikoli niso dobila razlage, zato so se pojavile številne teorije zarote. Sprejeta razlaga je, da je Oswald po lastni volji ubil JFK, Ruby pa Oswalda, vendar se številni zgodovinarji z njo ne strinjajo. Dokumentacija o dogodku je za javnost zaprta vse do leta 2039, ko se bodo znova lahko odprli arhivi tega primera.

Babilonski viseči vrtovi
Babilonski viseči vrtovi FOTO: Profimedia

So babilonski viseči vrtovi zares obstajali?

Antični pisci v svojih delih opisujejo fantastične vrtove, zgrajene v starodavnem mestu Babilon na območju današnjega Iraka. Ni čisto jasno, kdaj so bili vrtovi zgrajeni, toda pisci so bili nad njimi tako navdušeni, da so jih imenovali "čudež sveta". Philo iz Bizanca je okoli leta 250 pr. n. št. zapisal, da so v visečih vrtovih rastline visele "nad tlemi, korenine dreves pa niso bile v zemlji, pač pa v zgornjih terasah", kar je bilo za tiste čase nekaj zelo neobičajnega. Arheologi, ki so izkopavali Babilon, niso mogli najti ostankov vrtov, zato se je pojavilo vprašanje, ali so sploh obstajali. Leta 2013 je Stephanie Dalley, raziskovalka z Univerze v Oxfordu, v svoji knjigi zapisala, da so se vrtovi v resnici nahajali v asirskem mestu Nineveh, ki pa je v zadnjih dveh desetletjih utrpelo veliko škode zaradi vojn. Zdi se le malo verjetno, da bo ta skrivnost kdaj rešena v celoti.

Atlantida
Atlantida FOTO: Profimedia

Ali je bila Atlantida resnična?

Grški filozof Platon je v 4. stoletju pr. n. št. pripovedoval zgodbe o celini z imenom Atlantis oz. Atlantida, ki naj bi ležala v Atlantskem oceanu in segala vse do Evrope in Afrike. V stroki se pojavljajo dvomi, da je celina zares obstajala. Nekateri ugibajo, da bi legendo lahko navdahnili resnični dogodki iz grške zgodovine. Ena od možnosti je, da gre za minojsko civilizacijo, ki je do približno leta 1400 pr. n. št. cvetela na otoku Kreta v Sredozemlju, nato pa jo je ’izbrisal’ izjemno močan izbruh vulkana Thera na Santoriniju. Druge sodobne teorije pa menijo, da bi bila Atlantida lahko tudi del severne obale Maroka, saj je Platon v svojih opisih omenjal tudi slone in posebno pokrajino, značilno za ta del države.

Jezus in njegovi apostoli
Jezus in njegovi apostoli FOTO: Profimedia

Kdo je bil Jezus v resnici?

Je bil Jezus zares dolgolas in bradat moški? Najstarejši preživeli evangeliji segajo v 2. stoletje, kar je skoraj 100 let po Jezusovi smrti. Zaradi pomanjkanja ohranjenih besedil iz 1. stoletja se pojavljajo številna vprašanja. Kdaj so bili evangeliji napisani? Koliko zgodb je resničnih? Kakšen je bil Jezus v resničnem življenju? Kakšen je sploh bil? Arheološke raziskave iz Nazareta, Jezusovega rojstnega kraja, razkrivajo več o okolju, kjer je živel. Pred nedavnim so znanstveniki odkrili stanovanjsko hišo, v kateri naj bi odraščal, a trdnega zagotovila ni. Strokovnjaki so mnenja, da je malo verjetno, da bomo sploh kdaj vedeli resnico o njem.

Kleopatra
Kleopatra FOTO: Profimedia

Kje je Kleopatrin grob?

Antični pisci trdijo, da sta bila Kleopatra in njen ljubimec Mark Antonij po smrti leta 30 pr. n. št. skupaj pokopana v grobnici, ki naj bi bila po besedah pisatelja Plutarha postavljena v bližini templja boginje Isis. Grobnica je bila pravzaprav spomenik, poln zlata, srebra, smaragdov, biserov, ebenovine in slonovine. A lokacija grobnice ostaja skrivnost. Leta 2010 je Zahi Hawass, nekdanji egipčanski minister za antikvete, izvedel izkopavanje v bližini Aleksandrije, v mestu, ki se danes imenuje Taposiris Magna. V njem so številne grobnice iz obdobja, ko je Kleopatra VII vladala Egiptu. Kljub obsežnim arheološkim odkritjem pa groba Kleopatre ni bilo med njimi, o čemer pričajo številni zapisi. Arheologi so mnenja, da tudi če se je njen grob ohranil vse do danes, je zelo verjetno izropan ali celo uničen, kar onemogoča njegovo prepoznavanje.

Gora Rushmore
Gora Rushmore FOTO: Profimedia

Skrivnost gore Rushmore

Tudi 'gora obrazov', granitni batolit v gorovju Black Hills v Južni Dakoti, sproža številna vprašanja. Med gradnjo tega znamenitega spomenika je arhitekt Gutzon Borglum znotraj klifa želel ustvariti posebno dvorano, v kateri naj bi se hranili pomembni zapisi. V ta namen je za glavo Abrahama Lincolna izkopal jamo, v katero so leta 1998, več kot 50 let po njegovi smrti, prestavili kopije nekaterih dokumentov in spominov različnih predsednikov. Danes služi kot časovna kapsula, nihče pa ne ve, kakšen namen je imela včasih. Nekateri menijo, da so bili v njej celo tajni laboratoriji. Kdo ve?

Območje 51
Območje 51 FOTO: Profimedia

Območje 51

Globoko v puščavi Nevada leži območje 51, ki je velikanska puščavska baza, povezana s številnimi skrivnostmi in teorijami zarot. Šele leta 2013 je CIA priznala, da je ta kraj resničen. Gre za vojaški objekt ZDA, ki je močno varovan pred javnostjo. Razen ljudi, ki tam delajo, nihče ne ve, kaj se za zidovi v resnici dogaja. Tudi nad območjem 51 je eden najbolj omejenih zračnih prostorov na planetu. In zakaj je vse zavito v takšno skrivnost? Po poročilih CIE je bilo območje ustanovljeno leta 1955 z enim samim namenom – da bi preizkusili tajni letalski projekt z oznako "Aquatone". Letalo naj bi bilo namenjeno vohunjenju za Sovjetsko zvezo, potem ko se je Rusija hvalila s svojo jedrsko močjo. Mnogi so prepričani, da to še daleč ni vse in da baza skriva številne skrivnosti, povezane tudi z Nezemljani.

Adolf Hitler
Adolf Hitler FOTO: Profimedia

Skrivnost Adolfa Hitlerja

Zgodovina trdi, da je 30. aprila leta 1945 Adolf Hitler v svojem podzemnem bunkerju storil samomor. Pa je to resnica ali gre za zavajanje? Dokazi iz novih tajnih dokumentov FBI kažejo, da je imela vlada podatke, da je bil Hitler po 2. svetovni vojni še vedno živ. Domnevno naj bi živel v gorah Andov. Iz dokumentov naj bi bilo razvidno, da je bil Hitlerjev samomor zavajanje, kar je čisto mogoče, saj je v tistem času veljal za najbolj osovraženo osebo na svetu. Morda je ravno zato moral iznajti način, kako pobegniti iz vsega skupaj in se ustrezno zavarovati.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328