Moskisvet.com
Skrivnostni otoki

Skrivnosti

Skrivnostni mitološki otoki, ki burijo človeško domišljijo

M.S.
02. 04. 2024 04.50
0

Otoki so od nekdaj privlačili človeka, številni tudi s svojo skrivnostnostjo. Takih v zgodovini ni manjkalo. Spoznajte 10 mitoloških otokov, ki ne obstajajo, zato pa še naprej burijo človeško domišljijo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Spoznajte izmišljene otoke, ki imajo mesto v svetovni zgodovini, literaturi in mitologiji, čeprav jih na pravem zemljevidu ne boste našli.

Spoznajte otok, kjer ne bi preživeli več kot 1 uro
Preberi še
Spoznajte otok, kjer ne bi preživeli več kot 1 uro

Otok demonov

Gre za otok, ki naj bi se nahajal blizu otoške Nove Funlandije in naj bi ga tvorila dva otoka, najdemo pa ga na zemljevidih iz 16. in 17. stoletja. Danes gre domnevno za kanadski otok Quirpon. Nekoč so verjeli, da tu domujejo demoni in divje zveri, ki napadejo vsako ladjo in vsakogar, ki se približa ali stopi na otok. O otoku kroži legenda o ugledni Francozinji Marguerite de La Roque de Roberval, nečakinji tedanjega kralja Francije, ki je imela na ladji afero z mladim moškim in so ju sredi 16. stoletja izgnali na otok, od koder so se domnevno razlegali kriki in jok mornarjev. Moški in ženska, ki je noseči Francozinji na otoku pomagala roditi, sta umrla, prav tako otrok, medtem ko se je Marguerite leta borila proti divjim zverem in jo je naposled rešil baskovski ribič in vrnila se je v Francijo.

Številne zgodbe še danes burijo človeško domišljijo.
Številne zgodbe še danes burijo človeško domišljijo. FOTO: Shutterstock
5 civilizacij, ki so skrivnostno izginile brez sledu
Preberi še
5 civilizacij, ki so skrivnostno izginile brez sledu

Antilija

Otok Antilija je znan tudi kot otok Sedmih mest. Sodeč po zemljevidih iz 15. stoletja, naj bi ležal zahodno od Španije in Portugalske, njegov obstoj pa je povezan z ibersko legendo o sedmih vizigotskih škofih in faranih, ki v 8. stoletju na otok pobegnejo pred muslimanskimi zavojevalci in na otoku odkrijejo sedem naselbin. Škofi so na otoku zažgali ladjo, s katero so prišli. Legenda pravi, da so otok obiskali mnogi, a otoka nato nikoli zapustili. Druga legenda pravi, da mornarji vidijo otok iz daljave, a ta izgine, ko se mu približajo. Nekoč sta se omenjeni državi borili za lastništvo otoka, saj naj bi imel dragocene kovine. Kasneje ni bil več predmet spora, je pa ime ''posodil'' španskim Antilom.

10 skrivnosti zapornikov Hudičevega otoka
Preberi še
10 skrivnosti zapornikov Hudičevega otoka

Atlantida

Atlantida je verjetno najbolj slaven domnevni otok oz. mesto. Ležalo naj bi v Atlantskem oceanu. Atlantida je postala sinonim za izgubljeno civilizacijo. O njej je pričal že starogrški filozof Platon, ki je opisal bogato kulturo, ki je na hitro izginila v morju – uničila naj bi jo naravna katastrofa (potresi in poplave), potopila pa naj bi se v enem dnevu. Mnogi raziskovalci so prepričani, da se Atlantida nahaja nekje v morju, nekateri pravijo, da se izgubljena civilizacija skriva pod Antarktiko, še ena teorija pa govori o Kreti. Najverjetnejši kandidat za Atlantido sicer ostaja grški otok Santorini, ki leži v Egejskem morju, ki se je zaradi izbruha vulkana napol potopil pred tisočletji, na njem pa so tedaj živeli Minojci, ki so bili takrat med najbolj razvitimi civilizacijami.

Atlantida naj bi izginila čez noč.
Atlantida naj bi izginila čez noč. FOTO: Shutterstock
Ste vedeli, da v resnici obstajajo?
Preberi še
Ste vedeli, da v resnici obstajajo?

Ajaja

V grški mitologiji je otok Aaja dom božanske čarovnice Kirke, ki so jo zaradi razžalitve bogovi obsodili na večno izgnanstvo. Kirke je bila hči titana Heliosa in nimfe Pers, na otoku pa je živela v samoti in čakala na mornarje, jih zapeljala in spremenila v prašiče. Nekateri so otok kasneje identificirali kot gorati polotok Cape Circeo na zahodni obale Italije, ki naj bi bil nekoč otok ali bil vsaj videti tako.

Skrivnosti potopljenih civilizacij
Preberi še
Skrivnosti potopljenih civilizacij

Brasil

Otok Brasil oz. tudi Hy-Brasil (v prevodu potomci irskega klana Bresailov) je še en fantomski otok v Atlantskem oceanu, in sicer zahodno od Irske in naj bi bil po irski legendi zavit v meglico, ki naj bi se razkadila zgolj enkrat na sedem let, ko je otok postal viden, a še vedno nedostopen. Ležal naj bi tam, kjer se sonce dotika horizonta. Tu naj bi po keltski mitologiji domoval Breasal, t. i. visoki kralj sveta, ki je lahko otok dvignil ali potopil na ukaz. Prvič se je na zemljevidu pojavil leta 1325. Danes naj bi šlo za otoke Baffin, mnogi pa menijo, da je šlo zgolj za privid.

Pujsi na Karibih, kenguruji na Irskem
Preberi še
Pujsi na Karibih, kenguruji na Irskem

Baralku

Otok Beralku oz. Bralgu je danes znan tudi kot otok mrtvih in se po yolngujški kozmologiji nahaja v sredini in od koder se njen stvarnik in duh Barnumbirr vsak dan dvigne v nebo in prikaže kot planet Venera. Na tam otoku, ki naj bi se nahajal blizu Avstralije, naj bi živeli trije sorodniki, ki so ustvarili Avstralijo.

Skrivnosti, ki bodo ostale večna uganka
Preberi še
Skrivnosti, ki bodo ostale večna uganka

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369