Moskisvet.com
Marilyn Monroe

Skrivnosti

Marilyn Monroe: seks simbol in ikona pop kulture

A.K.
01. 06. 2022 05.00
0

Nekateri najbolj ustvarjalni in navdihujoči posamezniki v zgodovini so pogosto doživljali tudi največje življenjske izzive in bolečine. Mednje zagotovo lahko umestimo ikonično platinasto blondinko Marilyn Monroe, ki se je mnogi spominjajo po zapeljivi pozi v belem krilu in prepevanju ameriškemu predsedniku Johnu F. Kenedyu. A resnica je, da platinasta lepotica ni bila resnična oseba, bila je le očarljiv lik, ki ga je ustvarila Norma Jeane Baker – deklica z žalostnim otroštvom, ki je od vedno sanjarila, da bo postala filmska zvezda. Kljub svoji brezčasni lepoti in izjemnemu daru za koketiranje je za svojim nezgrešljivim nasmehom pogosto skrivala nepredstavljivo trpljenje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Njena mati je imela paranoidno shizofrenijo

Marilyn Monroe, izvirno Norma Jeane Mortenson, je bila rojena 1. junija 1926 v Los Angelesu v Kaliforniji. Rodila se je Gladys Baker in Charlesu Stanleyju Giffordu, dvema sodelavcema iz filmskega laboratorija. Ker je bila njena mati zaradi paranoidne shizofrenije pogosto zaprta v azil, je Normo Jeane vzgajalo kar 12 rejnikov. Nekaj časa je bivala tudi v sirotišnici, pri sorodnikih in prijateljih. Svojega očeta ni nikoli spoznala. 

Ljubezensko življenje Marilyn Monroe je bilo izjemno turbulentno.
Ljubezensko življenje Marilyn Monroe je bilo izjemno turbulentno. FOTO: Profimedia
Takšna je bila Michelle Obama, ko je spoznala Baracka
Preberi še
Takšna je bila Michelle Obama, ko je spoznala Baracka

Da bi se izognila rejništvu, se je poročila

Po šestnajstem rojstnem dnevu so se morali njeni rejniki preseliti iz Kalifornije. Da bi se izognila sirotišnici ali novemu rejniškemu domu, se je Norma odločila, da se poroči. 19. junija 1942 je tako sklenila zakonsko zvezo z marincem Jamesom Doughertyjem, vendar se je njun zakon kaj hitro zaključil, ko se je mož leta 1943 pridružil ameriškim marincem. A to ni bil njen edini zakon. Leta 1954 je bila na kratko poročena z uspešnim igralcem bejzbola Joejem DiMaggiom, dve leti kasneje pa se je poročila z dramatikom Arthurjem Millerjem. Njeno ljubezensko življenje je bilo izjemno turbulentno. 

Zlorabe in težave z zdravjem

Zaradi številnih zlorab je že v zgodnji mladosti trpela zaradi tesnobe, perfekcionizma in težav s samopodobo. Borila se je tudi z endometriozo, ki naj bi bila vzrok za štiri spontane splave, vključno z zunajmaternično nosečnostjo. Vse življenje se je bala, da bi izgubila razum, njen strah pa je izhajal predvsem iz izkušenj z duševno bolno materjo. A leta 1961 so tudi njo hospitalizirali na newyorški kliniki Payne Whitney, domnevno zaradi jemanja pomirjeval, kompulzivnega hujšanja in nespečnosti. 

Platinasta blondinka in plastične operacije

Ko je leta 1946 podpisala pogodbo za eno od modnih agencij, so ji svetovali, naj si lase pobarva na svetlo, kar je bila ena najbolj prebojnih stvari v njeni karieri. Prehod iz rjavolaske v platinasto blondinko je pripomogel, da je postala še bolj prepoznavna. Kljub temu, da je bila naravna lepotica, je v svojem življenju naredila tudi nekaj plastičnih operacij. Malo pred kariernim prebojem ji je agent Johnny Hyde plačal dva posega – za nos in brado. Kožo je belila s hormonskimi kremami, da je bila videti bolj sijoča in mladostna.

Ko je leta 1946 podpisala pogodbo za eno od modnih agencij, so ji svetovali, naj si lase pobarva na svetlo, kar je bila ena najbolj prebojnih stvari v njeni karieri.
Ko je leta 1946 podpisala pogodbo za eno od modnih agencij, so ji svetovali, naj si lase pobarva na svetlo, kar je bila ena najbolj prebojnih stvari v njeni karieri. FOTO: Profimedia
Petar Grašo Danijelo zamenjal za to mlado lepotico
Preberi še
Petar Grašo Danijelo zamenjal za to mlado lepotico

Njeni citati sploh niso njeni 

Čeprav je splet poln podob lepe igralke z različnimi citati, je resnica, da marsikaterega med njimi sploh ni izrekla ona.  "Lepe ženske redko pišejo zgodovino." ali "Dajte ženski prave čevlje in osvojila bo svet", niso njeni. Prvi je citat profesorice Laurel Thatcher Ulrich, drugi pa igralke in pevke Bette Midler. Res pa je, da je nekoč dejala, da v postelji nosi pet kapljic parfuma Chanel no.5. 

Ikonične pin-up fotografije

Med vojno je delala v tovarni za vojaške brezpilotne letalnike. Tam jo je odkril fotograf, ki je iskal teme, ki bi navdihnile vojake. Marilyn Monroe je tako postala model in začela ustvarjati ikonične ’pin-up’ fotografije. Leta 1946 je podpisala kratkoročno pogodbo s Twentieth Century-Fox, ko si je tudi nadela vzdevek Marilyn Monroe. Po nekaj kratkih nastopih v filmih studiev Fox in Columbia je bila znova brezposelna, zato se je vrnila k poziranju. Njena gola fotografija na koledarju ji je prinesla vlogo v filmu Scudda-Hoo! Scudda-Hay!, ki so mu sledile še druge manjše vloge. A njena slava je rasla in se širila po vsem svetu, zato je postala izjemno priljubljena med ljudmi. 

Njen IQ naj bi znašal 168

Marilyn Monroe je bila resnični seks simbol petdesetih let, a resnica je, da je bila tudi zelo razgledana. Zelo rada je brala, v svojem domu pa je imela knjižnico s kar 400 knjigami. Njena najljubša pesnika sta bila Walt Whitman in John Keats, študirala pa je tudi književnost. Nekateri pravijo, da je bil njen inteligenčni kvocient 168 – kar je več kot od Alberta Einsteina.

S svojim zapeljivim glasom in postavo peščene ure je hitro postala ena najbolj znanih hollywoodskih igralk.
S svojim zapeljivim glasom in postavo peščene ure je hitro postala ena najbolj znanih hollywoodskih igralk. FOTO: Profimedia

Zapeljiv glas in postava peščene ure

S svojim zapeljivim glasom in postavo peščene ure je kmalu postala ena najbolj znanih hollywoodskih igralk. Svoje sposobnosti je dokazovala z osvajanjem različnih priznanj in privabljanjem številnega občinstva. Kljub kronični negotovosti glede svojih igralskih sposobnosti je postala cenjena mednarodna zvezda. Pogosto je trpela zaradi tesnobe pred nastopi, zaradi katere je včasih tudi zbolevala, kar je bil glavni vzrok njenega legendarnega zamujanja na snemanja. V svoji karieri je bila odpuščena v številnih filmskih studiih. Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja se je naveličala vlog neumne blondinke in se preselila v New York, da bi študirala igranje pri Leeju Strasbergu v Actors 'Studio. Kljub temu pa so njeni filmi prinesli več kot 200 milijonov.

Ane Marie Bubalo, slovenska zvezdnica OnlyFansa: Za tiste, ki ne morejo dojeti, da je to, kar počnem, posel, in to resen, je škoda časa
Preberi še
Ane Marie Bubalo, slovenska zvezdnica OnlyFansa: Za tiste, ki ne morejo dojeti, da je to, kar počnem, posel, in to resen, je škoda časa

Smrt in teorije zarot 

Kot samotarka je pri 36 letih umrla zaradi prevelikega odmerka uspavalnih tablet (barbituratov) na svojem domu v Los Angelesu. Njeno smrt so označili za "verjeten samomor", to ugotovitev pa je podprla igralkina zgodovina uživanja drog in pretekli poskusi samomora. Nekateri še zdaj verjamejo, da je bila zaradi groženj, da bo razkrila intimni odnos z bratoma Kennedy, celo umorjena. Šušljalo se je, da je imela informacije, ki so brata povezovale z organiziranim kriminalom. Čeprav ni bilo dovolj dokazov, ki bi podpirali te trditve, so se teorije zarote vztrajno širile. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Skrivnosti, ki bodo ostale večna uganka
Preberi še
Skrivnosti, ki bodo ostale večna uganka

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400