Moskisvet.com
Gary Michael Heidnik

Kriminalne zgodbe

Kdo je bil zloglasni ugrabitelj, serijski posiljevalec in morilec Gary Heidnik?

N. Č.
22. 11. 2022 05.00
0

Gary Heidnik je bil zloglasni ameriški zločinec, ki je med letoma 1986 in 1987 v zvezni državi Pensilvanija ugrabil šest žensk, ki jih je v svoji kleti mučil in posiljeval, dokler eni izmed njih ni uspelo pobegniti ter poklicati policije.

Čeprav je Gary Heidnik znan predvsem po zločinih, ki jih je zakrivil med letoma 1986 in 1987, se je znašel v težavah z zakonom že leta pred tem. Prvič je bil aretiran leta 1978, ko je sestro svojega takratnega dekleta izpisal iz mentalne ustanove za dnevni izlet, nato pa jo je zaprl v shrambo v svoji kleti. Ko so jo našli in vrnili v bolnišnico, je pregled pokazal, da je bila posiljena, ne le to, zbolela je tudi za gonorejo. Heidnik je bil aretiran in obtožen ugrabitve, posilstva in poseganja v skrbništvo, toda prvotna kazen (od tri do sedem let v zaporu) je bila po pritožbi razveljavljena, posledično pa je Heidnik tri leta svoje zaporniške kazni preživel v psihiatričnih ustanovah, na prostosti pa se je znašel že leta 1983 (pod nadzorom programa za duševno zdravje, ki ga je odobrila država).

Fizičnega napada in posilstva ga je obtožila tudi njegova žena, Betty Disto, toda obtožbe zoper njega so bile kasneje zavrnjene, saj se Betty ni pojavila na enemu izmed zaslišanj. Zapustila ga je v začetku leta 1986, njegovega otroka pa je rodila 15. septembra istega leta. Gary je za dečka po imenu Jesse John Disto izvedel šele leto kasneje, ko je Betty zahtevala plačilo preživnine. 

Stradal jo je do smrti, nato pa skuhal in ponudil ujetnicam!
Preberi še
Stradal jo je do smrti, nato pa skuhal in ponudil ujetnicam!

25. novembra leta 1986 je Heidnik ugrabil prvo od šestih žensk, ki jih je do aretacije konec marca leta 1987 zadrževal v ujetništvu v kleti svoje hiše v Filadelfiji. Vse ujetnice so bile črne ženske, v času ujetništva so bile večkrat posiljene in pretepene, dve pa sta poškodbam podlegle. 

Ena izmed žensk (Sandra Lindsay) je umrla zaradi kombinacije stradanja, prekomernega mučenja in nezdravljene vročine, Heidnik pa je nato razkosal njeno truplo, ga zmlel v kuhinjskem robotu in zmešal s pasjo hrano, s katero je nato hranil preživele žrtve. Roke in noge je shranil v zmrzovalnik, njena rebra je spekel v pečici, glavo pa skuhal v loncu na štedilniku. Sosedje so se pritožili glede vonja, obiskala ga je tudi policija, ki pa je po njegovih pojasnilih odšla. Heidnik se je namreč zlagal, da se mu je zažgala pečenka. 

24. marca 1987 je njegova prva žrtev, prostitutka Josefina Rivera, končno pobegnila. Riviera je zaradi sodelovanja postala njegova najljubša ujetnica, s tem pa si je prislužila tudi privilegije, ki so jo na koncu rešili. Uspela ga je prepričati, da jo je izpustil le za nekaj minut, saj si neizmerno želi videti svoje domače, njegov trenutek šibkosti pa je v resnici izkoristila za pobeg in kontaktiranje policije. 

Heidnika so aretirali, sodišče pa mu je leta 1988 dodelilo smrtno kazen, čeprav se je ta na vse pretege trudil kazni izogniti. Najprej je trdil, da so bile ženske že v kleti, ko se je vselil v stanovanje, nato pa se je izgovarjal na neprištevnost. Januarja 1989 je poskušal narediti celo samomor s prevelikim odmerkom predpisanega torazina, toda neuspešno. 6. julija 1999 je bil usmrčen s smrtonosno injekcijo, njegovo telo pa so upepelili.

Film Tovarna (The Factory) prihaja na VOYO!
Film Tovarna (The Factory) prihaja na VOYO! FOTO: Fivia

Gary Heidnik velja za enega izmed bolj znanih zločincev prejšnjega stoletja, po navdihu zgoraj opisanih dogodkov pa je posnet tudi kriminalni triler z naslovom Tovarna (The Factory), ki že jutri prihaja tudi na VOYO!

Film v ospredje postavlja izkušenega detektiva, po imenu Mike Fletcher (John Cusack) in njegovo partnerko Kelsey Walker (Jennifer Carpenter), ki skušata izslediti serijskega morilca, ki ugrablja, muči in pobija prostitutke. Fletcherjevo poklicno delo pa se spremeni v nočno moro, ko nekdo ugrabi njegovo hčerko. Izkaže se, da jo je v zmotnem prepričanju, da gre za prostitutko, ugrabil prav omenjeni serijski morilec. Fletcherjeva ljubezen do hčerke, pomešana z njegovo prirojeno obsedenostjo za lovom na morilce, kmalu doseže vrhunec. Mu bo uspelo rešiti hčerko iz kleti perverznega morilca?

Film Tovarna (The Factory) prihaja na VOYO!
Film Tovarna (The Factory) prihaja na VOYO! FOTO: Fivia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306