Moskisvet.com
ZPKZ Dob pri Mirni

Kriminalne zgodbe

Kako uspešna je rehabilitacija zapornikov?

V.H.
11. 05. 2024 05.00
0

Rehabilitacija zapornikov je ključna za preprečevanje ponovitve kaznivih dejanj, hkrati pa igra pomembno vlogo tudi pri vnovičnem vključevanju v družbo. In kaj se dogaja s storilci kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost? Kakšne obravnave so deležni in koliko je povratnikov?

Uspeh rehabilitacije je odvisen od posameznika in ali je pripravljen sodelovati v programu. Velikokrat gre za to, ali je storilec sploh sposoben videti tudi perspektivo žrtve. "Potem je to vsekakor dober znak za to, da bo lažje razumel in sebe kontroliral v prihodnosti," pravi psiholog Uroš Prelog, ki že več kot 20 let dela v Dobu. Z njim se je pogovarjala tudi novinarka oddaje Svet, Sara Volčič, več pa v videu. 

Če storilci kaznivih dejanj vidijo stvari take, kot so, in si ne prikrojijo resničnosti, pa naj bo slednja še tako kruta in boleča, potem imajo več možnosti, da se bodo spremenili. "Nekateri zagotovo prenehajo, nekateri pa ne. Za vsa kazniva dejanja imamo vedno sklop ljudi, ki bo žal ponavljal kazniva dejanja," pravi direktorica uprave RS za probacijo dr. Danijela Mrhar Prelić

Vsekakor pa je sprememba vedenja vedno možna. "Če se posameznikom, ki so naredili kazniva dejanja v družbi, ne bo dalo priložnosti, možnosti za spremembo vedenja, je potem večja verjetnost, da bodo ponovili kaznivo dejanje."

Stanfordski zaporniški eksperiment
Preberi še
Stanfordski zaporniški eksperiment

Na spletnem portalu Bibaleze.si lahko prisluhnete izpovedi žrtve zlorabe, ki jo je zlorabljal ožji družinski član. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470