Moskisvet.com
Fotokopiranje denarja

Kriminalne zgodbe

Fotokopiranje denarja: to se zgodi, ko skušate kopirati bankovec

A.P.
23. 12. 2019 07.00
1

Zadnje dni je slovenska policija poročala o ponarejenih bankovcih za 50 evrov, ki so v obtoku v Severni Primorski. Med prazniki možje v modrem pozivajo k večji previdnosti, saj se poveča število kaznivih dejanj ponarejanja denarja. Ob tem smo preverili, ali lahko z navadnim fotokopirnim strojem naredimo legitimno kopijo bankovca.

Morda vas je kdaj zamikalo, da bi fotokopirali denar. Pa ste poizkusili? Čeprav se verjetno zavedate, da je s fotokopirnim strojem nemogoče izdelati kopijo, ki bi jo lahko ''prodali'' za original – že zaradi izbire papirja bi bil na otip bankovec drugačen – smo vseeno preverili, ali imajo bankovci kakšno varovalo, ki preprečuje ''tiskanje'' denarja. Izkazalo se je, da je bankovce nemogoče fotokopirati, kar nazorno pokaže tudi priloženi videoposnetek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fotografiranje evrskih bankovcev (in tudi bankovcev drugih valut) je praktično nemogoče. Namesto kopije bankovca dobite ''narezan'' oz. le delno fotokopiran denar ali pa fotokopirni stroj že v osnovi javi napako, ko ga položite na steklo. Za to je kriv vzorec petih krogcev na bankovcih, imenovanih omron oz. ozvezdje EURion (tudi krofi) – najdemo ga na večini pomembnejših valut, saj EUR ni ekskluzivna oznaka za evro – ki praktično vsem fotokopirnim strojem preprečuje, da bi naredili kopijo bankovca oz. je ta neuporabna. Brez vzorca bi lahko bankovce fotokopirali brez težav.

Vzorec so odkrili na evrskem bankovcu za 10 evrov, kjer je tudi najlepše viden.
Vzorec so odkrili na evrskem bankovcu za 10 evrov, kjer je tudi najlepše viden. FOTO: Shutterstock

Protestira tudi priljubljeni program za obdelovanje grafik in fotografij Photoshop, ki opozori, da ne podpira urejanja fotografij bankovca, saj ima vgrajen sistem za prepoznavanje bankovcev. Nauk zgodbe? Denar zaslužite na pošten način.

Najbogatejši Zemljani: 10 zgodovinskih oseb, ki so imele pod palcem več kot Bezos
Preberi še
Najbogatejši Zemljani: 10 zgodovinskih oseb, ki so imele pod palcem več kot Bezos

Konstelacijo EURion so leta 2002 ''odkrili'' na bankovcu za 10 evrov, poimenoval pa jo je nemški računalniški strokovnjak Markus Kuhn, ki je eksperimentiral s kopiranjem bankovca na barvnem fotokopirnem stroju. Ime je dobil po vzorcu, ki spominja na ozvezdje Orion. Vzorec je nastal že leta 1996, torej še pred pojavom evra, ki se je rodil leta 1999, in v obtok prišel leta 2002.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369