Moskisvet.com
zapor

Kriminalne zgodbe

Niso vsi v zaporu nekoristni za družbo

V.H.
22. 04. 2024 04.30
0

Rehabilitacija zapornikov je pomembna za ponovno vključevanje v družbo, pri čemer je del rehabilitacije tudi opravljanje družbeno koristnih del in pridobivanje novih delovnih izkušenj. Takšen pristop omogoča zapornikom, da se lažje prilagodijo zunanjemu svetu in jim pomaga tudi pri iskanju legalne zaposlitve. Sara Volčič, novinarka oddaje Svet, je tokrat obiskala Celjski zapor, kjer se trudijo, da so čim bolj povezani z lokalno skupnostjo.

"Prestajanje kazni se je spremenilo, včasih je bilo vse zelo zaprto, danes pa se odpiramo v prostor, želimo biti del njega," pojasnjuje direktor zapora Tomaž Bračko.  V zaporih spodbujajo šolanje in delo med opravljanjem zaporne kazni, kar ima številne prednosti, tako za zapornike kot tudi tiste, ki potrebujejo dodatno pomoč. 

Janez Hudej, društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske: "Pomoč, ki nam jo ponujajo ali pa dajejo zaporniki, je za nas res izjemnega pomena, kajti vrste programov sploh ne bi mogli izvajati, če ne bi imeli te pomoči." Poleg tega pa zaporniki pridobivajo delovne navade, disciplino, občutek odgovornosti in imajo več možnosti, da si uredijo življenje po izpustu. "Tudi mi smo zato na invalidskem vozičku pristali, ker smo v trenutku naredili neko napako, ki je mi žal do konca življenja ne moremo popraviti. Oni pa so v zaporu, velika večina njih je v zaporu, ker so tudi v nekem trenutku naredili napako, ki jo pa na srečo še lahko popravijo," pravi Janez Hudej iz društva paraplegikov. Več pa v videu.  

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479