Moskisvet.com
kolo

Kriminalne zgodbe

Kdo je bila Amber, deklica, po kateri je nastal sistem 'Amber alert'?

M.S.
10. 04. 2024 05.00
0

Leta 1996 se je zgodila grozljiva situacija, ko je bila devetletna Amber ugrabljena med vožnjo s kolesom.

Srbijo je pretresel primer izginotja male Danke Ilić (2) iz Bora, deklice, ki je materi izginila izpred oči v Banjskem polju. Primer še vedno preiskujejo in mnoge podrobnosti so bile podane v javnost, z namenom, da bi čimprej odkrili kaj se je zgodilo z deklico. Temu modelu iskanja otroka strokovno rečejo Amber Alert, poimenovan pa je bil po primeru iz Teksasa, ki se je zgodil leta 1996 deklici po imenu Amber Hagerman.

Prvič v zgodovini so v Srbiji uporabili model iskanja izginulega otroka, ki mu rečemo Amber Alert. To pomeni, da policija javnost nenehno obvešča o podrobnostih zločina, ki se je zgodil, da bi tako lažje prišla do podatkov, ki so pomembni za rešitev primera. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sistem "Find Me" je nastal po vzoru Amber Alerta, ki je v Ameriki posvečen deklici Amber Hagerman, ki je bila ugrabljena v Arlingtonu v Teksasu, ko je bila stara komaj 9 let med vožnjo s kolesom v bližini svojega doma. Devetletna Amber Hagerman je bila ugrabljena 13. januarja 1996. Amber se je po kolesarjenju z mlajšim bratom Rikijem odločila, da se še malo popelje na bližnjem parkirišču, pri zapuščeni tržnici, brat pa je odšel domov.

Kot rečeno, jo je ugrabil moški v črnem kombiju prav s tistega parkirišča, priča pa je bila le ena. Gre za Jima Kevila, ki se je spomnil trenutka, ko je bil očividec ugrabitve dekleta. "Videl sem Amber, kako se vozi gor in dol. Bila je sama. Videl sem tudi črn kombi. Ustavil je, voznik je skočil ven in jo zgrabil. Ko je zakričala, sem se zavedel, da moram obvestiti policijo, in sem jo poklical," je Kevin pred nekaj leti povedal za CBS.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njeni starši štiri dni niso vedeli, kaj se dogaja z njunim otrokom, potem pa je moški, ki se je sprehajal s psom, v potoku odkril Amberino golo telo, eno nogavico je imela na svoji nogi, njen vrat pa je bil prerezan. Truplo so našli približno 8 kilometrov stran od kraja, kjer je bila ugrabljena. Njen umor še do danes ni razrešen.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: glossy.espreso.co.rs

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400