Moskisvet.com
11-milijonski Vuhan je bilo prvo mesto, ki se je po izbruhu koronavirusa spremenil v mesto duhov.

Skrivnosti

Kdo je Charles Lieber, človek, ki je domnevno ustvaril Covid-19?

A.P.
06. 04. 2020 10.44
0

Januarja so zaradi povezav s Kitajsko in izbruha koronavirusa v ZDA aretirali Charlesa Liebera, harvardskega profesorja mikrobiologije. Kdo je človek, ki naj bi bil po prepričanju teoretikov zarot ''oče'' virusa, ki povzroča bolezen Covid-19?

Pandemijo koronavirusa poleg črne statistike spremljajo tudi številne teorije zarote, med njimi tudi ta, da gre za biološko orožje in da je Kitajska z njim dobila tretjo svetovno vojno. Pred nekaj meseci je v povezavi s smrtonosnim virusom prah dvignila aretacija znanstvenika Charlesa Liebera, profesorja na harvardski univerzi, ki naj bi pomagal postaviti virološki laboratorij v Vuhanu in naj bi prejema sporna nakazila tehnološke univerze v Vuhanu ter sodeloval pri državnem programu Tisoč talentov za rekrutacijo znanstvene elite in kitajskih znanstvenikov, ki so ''pobegnili'' v tujino. Nekateri teoretiki zarot menijo, da je kitajski vohun, ki je skušal z izdelavo virusa destabilizirati ZDA, beremo v španci Marci.

Vuhan, kraj, kjer se je vse skupaj začelo.
Vuhan, kraj, kjer se je vse skupaj začelo. FOTO: AP
19 krutih resnic, ki jih je razgalil covid-19
Preberi še
19 krutih resnic, ki jih je razgalil covid-19

Virus naj bi sicer uradno izbruhnil na zloglasni vuhanski tržnici od koder se je odpravil na ''popotovanje okoli sveta''. Kljub temu, da so že pred časom ameriške oblasti potrdile, da Lieber ni bil aretiran v povezavi s koronavirusom, govorice, da je virus človeške izdelave in da za izdelavo stoji prav omenjeni profesor, ki naj bi ga prodal Kitajcem, ne potihnejo. Teoretiki zarot so še vedno prepričani, da je aretacija povezana z boleznijo Covid-19 in da ima 60-letnik krvave roke. Veter v jadra jim je februarja dodala senator Tom Cotton iz Arkansasa, ki je dejal, da bi lahko virus nastal v enem od kitajskih laboratorijev. Glede na to, da je to poročal Fow News, je šlo bolj ali manj za špekulacije. Pa vendar. V ZDA so poleg Liebera tedaj aretirali še dva kitajska študenta ''aka'' vohuna, ki sta domnevno bežala z biološkimi vzorci občutljive narave. Sumljive aretacije so pod drobnogled vzeli pri Snopes.com in ob vseh znanih dejstvih zaključili, da aretacija profesorja ni povezana s koronavirusom in da aretacije Lieberja, poročnice kitajske Ljudske osvobodilne vojske Yanqing Ye in Zaosonga Zhenga niso povezane. Slednji naj bil ukradel komplet vial, mlada poročnica pa občutljive ameriške podatke. ''Čeprav gre za tri posameznike, ki so prikrivali svoje vezi s Kitajsko, med seboj niso povezani,'' so zapisal pri Snopes.com.

11-milijonski Vuhan je bilo prvo mesto, ki se je po izbruhu koronavirusa spremenil v mesto duhov.
11-milijonski Vuhan je bilo prvo mesto, ki se je po izbruhu koronavirusa spremenil v mesto duhov. FOTO: Twitter

Tudi znanstveniki so prepričani, da novi koronavirus ni delo človeške roke. Še već. Skupina mednarodnih raziskovalcev je teorije zarote, da Covid-19 ni naravnega izvora, najstrožje obsodila. ''Teorije zarote zgolj ustvarjajo strah, podpihujejo govorice in delajo škodo ter s tem ogrožajo naše globalno sodelovanje v boju zoper tega virusa,'' so še zapisal.

Kdo je potemtakem Charles Lieber v resnici?

Nekoč je bil direktor oddelka za biologijo pri ameriški univerzi Harvard in se med letoma 1991 in 2011 specializiral za nanoznanost. Leta 2013 je postal ''strateški znanstvenik'' na Univerzi za tehnologijo v Vuhanu in domnevno sodeloval pri rekrutaciji tujih raziskovalcev, čeprav je leta 2018 zanikal vpletenost v programu. Obtožen je bil laganja o svojih vezeh s kitajsko vlado. The New York Times je namreč poročal, da je s strani kitajske vlade in univerze mesečno prejemal tudi po 46.000 evrov (50.000 ameriških dolarjev) in dodatnih 140.000 evrov (150.000 ameriških dolarjev) za pomoč pri izgradnji laboratorija v Vuhanu. V tem času naj bi njegovi harvardski raziskovalni ekipi ameriški Nacionalni inštitut za zdravje (NIH) in ameriško obrambno ministrstvo (Department of Defence) nakazalo 13,9 milijona evrov (15 milijonov ameriških dolarjev). Njegova aretacija kljub temu naj ne bi bila povezana s koronavirusom, pač pa domnevno krajo intelektualne lastnine. Do danes sicer še ni dokazano ali je virus naravnega ali umetnega izvora, čeravno dozdajšnje raziskave kažejo na prvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem je v svetu s koronavirusom okužena že skoraj poldrugi milijon ljudi (1,2 milijona). Okrevalo je že več kot četrt milijona bolnikov, umrlo pa 3,5-krat manj.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497