Moskisvet.com
Sredinec

Skrivnosti

Kazanje sredinca: nespodobna gesta, ki so jo iznašle opice

A.P.
11. 02. 2020 06.48
0

Kazanje sredinca je ena najstarejših žaljivk, katere pomen pa se je skozi čas izgubil. Veste njegov prvotni pomen?

Čeprav se zdi, da je kazanje sredinca kot znak neodobravanja relativno novodobna gesta, pa dokazi pričajo o tem, da sredinski prst iztegujemo že več kot dve tisočletji. Z antropološkega vidika je pomen žalivke nedvoumen."Srednji prst predstavlja penis, pokrčeni prsti pa predstavljajo testise. Na ta način kažete falus, kar je zelo primitivno," je o tej žaljivki zapisal antropolog Desmond Morris in dodal, da pomeni ''to kar nam ponujaš je falus in falus ti vračamo v svoji najprimitivnejši obliki.'' V bolj preprostem jeziku sredinec prevajamo v ''fu*k off/fu*k you'' oz. po naše je*i se/od*ebi.

Prva znana fotografija, na kateri se kaže sredinec, je nastala konec 19. stoletja.
Prva znana fotografija, na kateri se kaže sredinec, je nastala konec 19. stoletja. FOTO: ShutterstockSredinski prst je zapuščina starih Grkov, torej časa, ko so živeli modreci in filozofi tipa Platon, ki so iztegnjen sredinski prst uporabljali kot koncept demokracije. Prvi naj bi to nič kaj galantno gesto uporabil filozof Demosten, ko je ob nestrinjanju nad politikom, ki je imel govor na trgu, vzklik ''Ta človek je demagog!'' začinil s sredincem. Gesto so poimenovali katapygon (kata v grščini pomeni navzdol, rump pa zadnjica). Prav zato so nekateri zgodovinarji prepričani, da se je v grškem svetu uporablja tudi za homoseksualni odnos. Nanašal naj bi se na pasivne homoseksualce, tiste, ki so podrejeni analni penetraciji. Homoseksualci naj bi ga torej uporabljali kot povabilo na seks.

Sredinca je kazal tudi Levis Presley.
Sredinca je kazal tudi Levis Presley. FOTO: Shutterstock

Izvor sredinca kot falusnega simbola in negativne geste naj bi sicer segal še pred čas stare Grčije – v grških komedijah so ga uporabljali kot znak nespoštovanja – avtorji geste pa naj bi bile opice. Te so izumile nekakšen predhodnik sredinca. Veveričje opice (Saimiri Sciureus) živeče v Srednji in Južni Amerike naj bi v znak nezadovoljstva kazale nabrekle penise, prav tako opice kapucinke, pri katerih si samci v znak nezadovoljstva med seboj kažejo stoječe penise.

Sredinca so posvojili številni zvezdniki.
Sredinca so posvojili številni zvezdniki. FOTO: Shutterstock

V latinščini oz. starodavnem Rimu je bil sredinec prepoznan kot razvratni/brezsramni/nespodobni oz. obsceni prst (digitus impudicus). Sprva so iztegnjen srednji prst imenovali digitus medicinalis, saj so zdravniki na ta način nanašali mazila, ko pa je postal simbol falusa, je vlogo medicinskega prsta prevzel prstanec, beremo v Etimologiji gest nemškega znanstvenika Reinharda Krügerja. Rimski zgodovinar Tacitus je zapisal, da so nemška plemena, ko so bežala pred Rimljani, v znak nezadovoljstva kazala sredince. Nekoč so ga uporabljali tudi za odganjanje zlih duhov.

Med nogometnimi navijači je sredinec še posebej priljubljen.
Med nogometnimi navijači je sredinec še posebej priljubljen. FOTO: Shutterstock

Na fotografiji je bilo kazanje sredinca prvič dokumentirano leta 1886, in sicer ga je na skupinski fotografiji pokazal bejzbolski igralec ekipe Boston Beaneaters italijanskih korenin. V ZDA naj bi ga prinesli prav italijanski priseljenci. Z leti je izgubljal na moči in danes še zdaleč ni več tako nespodobna kretnja kot nekoč, saj se je dodobra uveljavila v vsakdanjem življenju, kot tudi v pop kulturi. Za razliko od številnih drugih gest, sredinec govori univerzalni jezik, a "medtem, ko je sredinec skozi zgodovino simboliziral izključno falus, je svoj izrazit pomen v današnjih časih izgubil,“ pojasnjuje profesor z ameriške Univerze v Washingtonu Ira Robbins. Gesta danes pomeni več stvari, še vedno pa izraža pretežno negativno mnenja – od besa, protesta in frustracij, pa tudi do navdušenja. Največkrat naj bi ''fa**ča'' uporabljali za volanom, ko komuniciramo z drugimi udeleženci v prometu, medtem ko ga zvezdniki najpogosteje namenjajo paparacem.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376