Moskisvet.com
Pomivalni stroj

Skrivnosti

Kako pravilno zlagati umazano posodo v pomivalni stroj?

M.S.
09. 12. 2022 05.00
0

Ni vseeno, kako umazano posodo zložite v pomivalni stroj, saj bo le po pravilnem postopku lahko res čista in pripravljena na ponovno uporabo. Preverite, ali tudi vi delate napake pri zlaganju in ali škodite gospodinjskemu aparatu, ki nam privarčuje veliko časa in v njegov prid govori tudi poraba vode, saj so stroji bolj učinkoviti kot ročno pranje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Še preden se lotite razporejanja umazane posode v pomivalni stroj, s posode odstranite večje ostanke hrane. S tem boste podaljšali življenjsko dobo stroja, prav tako vam ga ne bo treba tako pogosto čistiti, da bi odstranili neprijetne vonjave. Posodo pred strojnim pranjem splaknite zgolj, če jo boste pustili v stroju dlje časa, sicer pa zgolj odstranite hrano. Strokovnjakinja za pomivalne stroje Ashley Iredale trdi, da tovrstno predpranje ne le poveča porabo vode, ampak zaradi tega stroj misli, da je posoda čistejša, kot v resnici je. ''Pomivalni stroji uporabljajo senzor motnosti, ki po prvem ciklu določi količino umazanije, ki plava v njem, zato izbere krajši program in posodo posledično nezadostno očisti,'' svari strokovnjakinja. Ker sprana umazana posoda ne sproži senzorja, stroj izbere krajši oz. lažji cikel pranja, neodvisno na izbran program.

Samo pravilno zlaganje prinaša želen rezultat.
Samo pravilno zlaganje prinaša želen rezultat. FOTO: Shutterstock
Domača popravila: kako zamenjati kuhinjsko pipo?
Preberi še
Domača popravila: kako zamenjati kuhinjsko pipo?

Pomembno je, da stroja ne napolnite preveč. Za manj umazano posodo uporabite hiter program, za normalno umazano posodo pa eko. Dolgi program izberite, ko v njem prevladujejo lonci in ponve. Učinkovitost pranja je zelo odvisna od tega, kako posodo razporedite po stroju. Zakaj? Če kozarcev ne postavite na mesto, ki jim pripada, tvegate, da se okrušijo (sodijo med zobe, ki poskrbijo, da ne padejo in so med pranjem stabilni). Enako velja za skodelice. Nikar v pralni stroj ne zlagajte občutljivih kristalnih kozarcev (oz. le, če izberete kratek program z manj vročo vodo), saj ti lahko zaradi visokih temperatur počijo. V stroj prav tako ne sodijo lito železo, medenina, bron, baker (ta tako kot aluminij zarjavi), kositer, lesene posode, posode z okraski (ti sčasoma zbledijo), kakovostni noži (zaradi tega prej postanejo topi), nepološčena keramika, plastika, ki ni odporna na visoke temperature, pozlačena posoda, nelepljive ponve in kitajski porcelan.

Domača popravila: kako nabrusiti nož?
Preberi še
Domača popravila: kako nabrusiti nož?

V košarico ne zlagajte preveč pribora, saj se zaradi ugnezdenja lahko le delno opere. Če istočasno perete srebrnino in navaden pribor, poskrbite, da se v košari za pribor ne dotikata, saj bi lahko na srebrnini ostali madeži. Veliko posodo/lonce razporedite ob straneh/ob rob, da preprečite blokiranje vode in čistil za pranje. Pazite, da se med seboj ne dotikajo, da se ne okrušijo. Pomembno je, da umazano stran krožnikov obrnete navznoter (proti sredini stroja), da jih šobe lažje dosežejo, čeprav pri novejših pomivalnih strojih to ni več dilema in smer ni pomembna, saj voda umazanijo doseže povsod. Plastične posodice razporedite tako, da jih curek ne bo mogel obrniti oz. prestaviti, saj se lahko v bližini grelca poškodujejo. Vedno jih razporedite v zgornjo košarico. Pribor zložite tako, da je polovica obrnjena navzgor (sijoči pribor naj bo vedno obrnjen navzgor), polovica pa navzdol. Ni treba, da je ločen, saj sicer voda zaradi enakih oblik ne bo mogla doseči vseh umazanih kotičkov. Prav tako posode na zlagajte eno na drugo ali preveč stisnjeno (dvojno zlaganje povzroča lepljenje posode in slabši pretok vode), saj je voda ne bo dosegla in bo ostala umazana. Velike in male krožnike razporejajte izmenično. Kaj pa sklede?  Manjše morate vedno položiti na večje. Dokler so obrnjene navzdol in jih postavite pod rahel naklon, je postavitev ustrezna (pomembno je, da vbočeno/izbočeno posodo postavite postrani, da lahko voda med pranjem odteka). Poskrbite, da stroj ni preveč napolnjen. Raje ga napolnite dvakrat, saj preobremenjen ne bo dosegel želenega rezultata. Če perete pekač, ga ne postavljajte v ospredje, saj se detergent ne bo učinkovito razporedil po stroju (pladenj bo nekakšna pregrada).

Pomivalni stroj ne sme biti prenatrpan.
Pomivalni stroj ne sme biti prenatrpan. FOTO: Dreamstime
Nakup ležišča: kako izbrati pravo vzmetnico?
Preberi še
Nakup ležišča: kako izbrati pravo vzmetnico?

Posodo je treba zložiti tako, da je najbolj umazana zložena na spodnji predal in obrnjena proti curku vode. Pomembno je tudi, da uporabite kakovostno in priporočeno količino čistilnega sredstva (ta ne sme imeti pretečenega roka uporabe), ostanke vodnih madežev pa preprečite z uporabo soli, katere količino prilagodite lokalni trdoti vode. Količino prilagodite tudi velikosti in modelu stroja. Če ste kupili nov stroj, ga pred prvim pranjem napolnite z vsemi dodatki (sol, detergent). Preden poženete stroj, preverite, da se vrteče šobe/ročke nemoteno vrtijo in se vanje ne zatika posoda. Ko stroj praznite, najprej izpraznite spodnji predal, da se izognete kapljanju vode iz zgornjega ''nadstropja'', s čimer se izognete zasušenim sledem (vodnih ostankov) na posodi, ki jo pušča ne nujno povsem čista voda, ki ostane na zgornjem predalu.

Vlaga in plesen v stanovanju – zakaj nastane in kako odpravimo to nevarnost za naše zdravje?
Preberi še
Vlaga in plesen v stanovanju – zakaj nastane in kako odpravimo to nevarnost za naše zdravje?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325