Moskisvet.com
Plesen na steni

Skrivnosti

Imate na stenah plesen? Tako jo lahko odstranite

E.R.
25. 06. 2024 02.00
0

Življenje v prostoru, polnem plesni, ni zdravo. Plesen lahko povzroči težave z dihanjem, solzenje oči, smrkanje, kašelj ali v najslabšem primeru astmatični napad. Plesen lahko vašemu prostoru da tudi specifičen, neprijeten vonj. Zato si v nadaljevanju preberite, kako se plesni lahko znebite.

Plesen nastane kot posledica vlage, ki se nabira na določenem delu, največkrat na površinskem delu stene. Vlaga na steni je težava, s katero se srečuje veliko gospodinjstev. Vzrok je lahko cev v steni, ki prepušča vodo, ali slaba izolacija, ki prepušča vodo iz okolja v stanovanje.

Kletna stanovanja in tista z veliko vlage so pogosto tarča plesni. Plesen se včasih pojavi na skritih mestih, zato jo opazite šele, ko premikate pohištvo.

Kako zamenjati akumulator v avtomobilu?
Preberi še
Kako zamenjati akumulator v avtomobilu?

Črna plesen je težava, s katero se ljudje spopadamo že leta, a šele pred kratkim je bilo ugotovljeno, kako škodljiva je v resnici. Gre za vrsto plesni, ki povzroča glavobole in vrtoglavico. 

Bela plesen se večinoma pojavi na hrani, lahko pa tudi na steni.

Ne glede na vrsto plesni (črna, bela, zelena, rdeča ali oranžna), je treba plesen takoj odstraniti. Vsaka vrsta plesni lahko širi spore, ki so v nekaterih primerih strupene. 

Črna plesen
Črna plesen FOTO: Shutterstock

Kako torej očistiti plesen s stene?

Če ste plesen hitro opazili, ko je še vlažna, je dovolj, da jo odstranite z navadno krpo. Zmočite krpo, podrgnite in plesen boste odstranili s stene. Na delih, kjer je ostala plesen, lahko uporabite bolj grobo krpo. 

Če se je plesen že posušila, preden ste jo opazili, najprej zmočite "umazan" del stene in podrgnite s kuhinjsko krpo. Če je plesen trdno zakoreninjena v steni, jo odstranite z ostrim predmetom. Ampak pozor, po tem bo treba ta del stene prebarvati. 

Kako pravilno odstraniti klopa?
Preberi še
Kako pravilno odstraniti klopa?

Ko odstranite plesen, morate del stene, kjer je bila plesen, razkužiti. To lahko storite z belilom za oblačila, čistim alkoholom ali drugim razkužilom.

Ne glede na to, katero sredstvo boste uporabili, ga z gobico nanesite na predel stene, kjer je bila plesen, in pustite stati 15 minut, da se vpije. Na koncu to mesto na steni temeljito osušite s sušilcem za lase. 

Pri preprečevanju plesni je najpomembnejša rešitev problema vlage. Plesen raste na organskem materialu v prisotnosti vlage, zato je edini način za preprečevanje rasti plesni ta, da ohranjate območje suho.

Domača popravila: kako zamenjati kuhinjsko pipo?
Preberi še
Domača popravila: kako zamenjati kuhinjsko pipo?

Kako plesen odstraniti s stene z naravnimi metodami?

Kis

Če se sprašujete, kako očistiti plesen s stene s kisom, zmešajte kis in vodo v razmerju 1 : 4. S to raztopino popršite prizadeto mesto na steni in pustite, da se posuši. Ljudje, ki so uporabljali ta način, poudarjajo, da je zelo učinkovit.

Nekoliko manjša težava je lahko neprijeten vonj po kisu, zato je najbolje, da prostor po uporabi dobro prezračite.

Domača popravila: kako zamenjati vtičnico?
Preberi še
Domača popravila: kako zamenjati vtičnico?

Kako očistiti glivice s stene?

Glivice na steni so najpogostejši pojav v kopalnicah, predvsem na ploščicah ali med ploščicami. Če imate nenehno težave z glivicami na steni, je najbolje, da zamenjate silikon na robovih kopalne kadi. Na trgu so sanitarni silikoni, ki vsebujejo sredstvo proti glivicam. 

V primeru, da so glivice zlezle pod ploščice, vam ne preostane veliko možnosti. Prej ali slej boste morali opraviti popolno adaptacijo kopalnice. Pri adaptaciji površin, prizadetih z glivami, vedno uporabite material, ki je odporen na glive in plesen. Izbira barv za stene proti plesni je široka. 

V primeru, da je plesen zajela iverno ploščo, je čas, da ta kos pohištva zamenjate z novim. 

Orodje, ki ga mora imeti v domači delavnici vsak moški
Preberi še
Orodje, ki ga mora imeti v domači delavnici vsak moški

Soda bikarbona

Ko govorimo o glivicah na stenah ... Recept, s katerim jih lahko odstranite, vključuje naravno in zelo učinkovito metodo. Zmešajte enako količino kisa in vode. Mešanici dodajte sodo bikarbono, da nastane pasta. Mešanico nanesite na steno in pustite, da se posuši, nato pa jo postrgajte.

Domača popravila: varjenje za začetnike
Preberi še
Domača popravila: varjenje za začetnike

Varikina

Plesni na fugah, silikonih ipd. lahko naredimo konec tako, da prizadeti del postrgamo z raztopino belila (varikine). Za strganje uporabite grobo krtačo ali zobno ščetko, ki je namenjena takim delom.

Čiščenje plesni z varikino je obenem ena najučinkovitejših metod za odstranjevanje plesni z zidu. 

Domača popravila: triki in uporabni nasveti za domače mojstre, 2. del
Preberi še
Domača popravila: triki in uporabni nasveti za domače mojstre, 2. del

Čistila proti plesni na steni

Sredstvo proti plesni lahko uporabite za odstranjevanje plesni in gliv s sten in stropov. Na trgu najdemo dve vrsti tovrstnih sredstev, s klorom in brez klora. Sredstvo proti plesni, ki ni na osnovi klora, je brez neprijetnega vonja in je primerno za uporabo v spalnicah.

Sredstvo proti plesni je zelo pomembno, če živite v stanovanjskem območju z veliko vlage. 

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: krenizdravo.dnevnik.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497