Moskisvet.com
Inflacija

Skrivnosti

Kako kljubovati inflaciji? 5 nasvetov za boj z višjimi cenami

M.S.
15. 09. 2022 05.00
0

V časih, ko življenjski stroški naraščajo, nam ni treba zgolj zmajevati z glavo in zategovati osebnega proračuna. Kljub temu da kot potrošniki nimamo vpliva na inflacijo, lahko s svojimi odločitvami omejimo njene negativne učinke na naše življenje, in sicer tako da sprejemamo drugačne finančne odločitve.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Inflacija in visoke cene goriva so povzročile, da z denarjem danes še bolj smotrno razpolagamo. Čeprav gre za dva nepriljubljena trenda, sta lahko za nas dobro izhodišče, da spremenimo svoje finančne navade in z lastnimi ukrepi omejimo škodo, ki so jo ali jo povzročajo višje cene.

Kaj je Web 3.0?
Preberi še
Kaj je Web 3.0?

Spremljajte stroške

Večina ljudi ni na tekočem s svojimi stroški in ima samo okvirno predstavo o tem, koliko mesečno zapravi. Le redki si stroške sproti beležijo. Strokovnjak za pokojninske dohodke Rob Stevens zato priporoča, da uporabljate brezplačno aplikacijo, ki je sinhronizirana z vašimi bančnimi računi in kreditnimi karticami, kar omogoča, da v realnem času spremljte vašo porabo in po potrebi prilagodite svoje izdatke.

Spremljajte stroške in v trenutku boste imeli več nadzora nad izdatki.
Spremljajte stroške in v trenutku boste imeli več nadzora nad izdatki. FOTO: Adobe Stock

Zmanjšate porabo, kjer je to le mogoče

Tudi majhni rezi v proračun lahko naredijo veliko razliko. Kupujte na razprodajah, kupujte izdelke trgovinskih blagovnih znamk. Odpovejte se nekaterim naročninam, vzemite cenejši televizijski paket ipd.

Kaj so NFT-ji?
Preberi še
Kaj so NFT-ji?

Fiksna obrestna mera

Bančne institucije dvigujejo obrestno mero, kar pomeni, da se bodo stroški dolga s spremenljivo obrestno mero še višali. Razmislite o odplačilu oz. konsolidaciji dolga v dolg s fiksno obrestno mero.

Razmislite o dolgoročnih naložbah

Da bi izničili učinek inflacije, mora biti donos večji od povečanja življenjskih stroškov. Eden od načinov za dosego tega cilja so dolgoročne naložbe. Medtem ko je veliko delniških družb letos utrpelo padec vrednosti, lahko, če kupujete delnice uveljavljenih podjetij po nižji ceni, držite korak z inflacijo, če je celo ne prehitite po desni. Na strani tega trenda je tudi zgodovina. Izkoristite tudi spremembe, ki so morda na voljo v pokojninskem načrtu, ki ga ponuja podjetje, kjer ste zaposleni.

Čas je za investicije.
Čas je za investicije. FOTO: Dreamstime
V tem astrološkem znamenju je rojenih največ milijarderjev
Preberi še
V tem astrološkem znamenju je rojenih največ milijarderjev

Vlagajte v svojo kariero

Razmislite o tem, kaj lahko storite, da povečate svoj zaslužek. Ali morda obstajajo veščine, ki se jih lahko priučite, certifikati, ki jih lahko pridobite ali usposabljanja, ki se jih lahko udeležite in vam bodo v prihodnosti prinesla višje dohodke. Morda ne boste čez noč zaslužili več, toda sčasoma lahko to pripelje do višje plače, ki vam bo pomagala v boju z naraščajočimi stroški. Ena izmed možnosti je tudi ta, da prosite za povišico. Spremljate novosti v podjetju, da boste lahko izkoristili nove, morda boljše priložnosti, ki se pojavijo.

Fotokopiranje denarja: to se zgodi, ko skušate kopirati bankovec
Preberi še
Fotokopiranje denarja: to se zgodi, ko skušate kopirati bankovec

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306