Moskisvet.com
Orožje

Skrivnosti

Kako v Sloveniji do strelnega orožja in koliko orožja posedujemo Slovenci?

M.S.
13. 12. 2023 05.15
3

Črno kroniko redno polnijo novice o strelskih obračunih, posebej v ZDA, kjer se je do strelnega orožja precej zlahka dokopati kot npr. v Sloveniji, saj je pravica do orožja ustavna pravica državljana (o tem govori drugi člen ameriške ustave). V Sloveniji temu ni tako. Za posedovanje in nošenje orožja moramo pri nas pridobiti ustrezno orožno listino. Po pridobljenem dovoljenju za nakup orožja moramo upravnemu organu prijaviti nabavo in registrirati orožje, hkrati pa zaprositi za orožni list, pred tem pa opraviti usposabljanje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Leta 2019 je bilo v Sloveniji izdanih 8.418 dovoljenj za nabavo, interes za pridobitev orožne listine pa po koronakrizi samo raste. S 14. avgustom 2022 je začela veljati novela Zakona o orožju (ZOro-1-A), ki prinaša spremembe kategorij orožja (več o tem v nadaljevanju), ki je pomembna predvsem z vidika trgovcev z orožjem. Dovoljenje za opravljanje dejavnosti prometa z orožjem ima v Sloveniji preko 110 trgovcev, pri nas je registriranih preko 140.000 kosov orožja. Po podatkih notranjega ministrstva ima pri nas zakonito orožje preko 45 tisoč ljudi, ki imajo pribl. 160 tisoč kosov orožja, pri čemer gre večinoma za lovsko in športno orožje, v porastu pa je zanimanje orožja za varnost.


 

Strokovnjak za samoobrambo Robert Lisac: ''Težava današnje družbe je, da se obnaša, kot da nasilja ni''
Preberi še
Strokovnjak za samoobrambo Robert Lisac: ''Težava današnje družbe je, da se obnaša, kot da nasilja ni''

Dovoljenje za nabavo omogoča posamezniku nakup orožja – tisti, ki na novo pridobijo dovoljenje, večinoma kupujejo pištole. To velja za dobo šestih mesecev. Orožje lahko kupi le tisti, ki ga potrebuje za šport oz. lov ali pa je zbiratelj, ki orožje kopiči sistematično. Z orožjem je potrebno ravnati skrbno, to pomeni pravilna in strokovna uporaba, nošenje, prenašanje in hramba.

Zanimanje za orožje v Sloveniji spet raste.
Zanimanje za orožje v Sloveniji spet raste. FOTO: Shutterstock

Preden posameznik pridobi orožje, mora pri izvajalcih usposabljanja o ravnanju z orožjem (takšnih s koncesijo je v Sloveniji trenutno 11) opraviti teoretično in praktično usposabljanje (to določa 46. člen Zakona o orožju). Na koncu mora opraviti izpit pred komisijo Manevrske strukture narodne zaščite. Potem se mora kandidat za orožje zglasiti na upravni enoti, kjer pridobi nabavno dovoljenje.

Tak je vodni top v notranjosti
Preberi še
Tak je vodni top v notranjosti

Orožni list – za izdajanje orožnih listin je pristojna upravna enota, kjer ima prosilec stalno ali začasno prebivališče – se izda posameznikom, ki izpolnjujejo naslednje pogoje: dopolnjena starost 18 let, ima za to upravičen razlog (lov, varnost, šport), opravljen zdravniški pregled, je zanesljiv (bo previdno in strokovno ravnal z orožjem in ga ne posojal osebi, ki ni upravičena do posesti), je opravil preizkus znanja o ravnanju z orožjem in do njega ni zadržkov javnega reda. Primernost kandidata sprva preveri izvajalec za usposabljanje, nato pa še upravna enota.

Če gre za lovsko in športno orožje, se orožni list izda z dobo veljavnosti 20 let, za varnostno orožje pa je ta 10 let. V primeru, da vam poteče veljavnost, je posest še naprej dovoljena, ne pa tudi nošenje in prenašanje orožja. Dovoljenje za nabavo se izda za posamezni kos, določeni pa so tudi kategorija, vrsta in kaliber (notranji premer cevi oz. premer izstrelka) orožja.

Novopečeni lastniki orožja v Sloveniji se sprva večinoma odločijo za nakup pištole.
Novopečeni lastniki orožja v Sloveniji se sprva večinoma odločijo za nakup pištole. FOTO: Shutterstock

Orožje se po Zakonu o orožju razvršča v sledeče kategorije:

Kategorijo A, kamor sodijo eksplozivni vojaški izstrelki in lanserji, avtomatsko strelno orožje, orožje, prikrito v druge predmete, strelivo z eksplozivnim ali vnetljivim učinkom in nedelaborirani izstrelki za tako strelivo, strelivo za pištole in revolverje s kroglo, ki ima razširni (ekspanzijski) učinek in krogle za tako strelivo, razen streliva za lovsko ali športno orožje za osebe, ki imajo pravico do tega orožja, vojaško orožje, eksplozivno orožje in njegovi deli, hladno orožje, posebna oprema za orožje, orožje, ki je izdelano ali predelano brez dovoljenja za promet z orožjem (izjema je določeno orožje iz kategorije D), orožje, izdelano iz katerega koli bistvenega sestavnega dela orožja, ki izvira iz nedovoljene, in izdelano novo orožje, ki nima predpisanih označb.

To so najbolj nevarne ženske na svetu
Preberi še
To so najbolj nevarne ženske na svetu

Kategorijo B, kamor sodi polavtomatsko ali repetirno kratkocevno strelno orožje, enostrelno kratkocevno orožje s centralno udarno iglo, enostrelno kratkocevno orožje za strelivo z robnim vžigom, s skupno dolžino do 28 centimetrov, polavtomatsko dolgocevno strelno orožje z nabojnikom in ležiščem naboja za več kot tri naboje, polavtomatsko dolgocevno strelno orožje z nabojnikom in ležiščem naboja za največ tri naboje, pri katerem je nabojnik snemljiv oz. ni gotovo, ali je orožje takšne konstrukcije, da ga je mogoče z običajnim orodjem predelati v več kot tristrelno orožje z enim polnjenjem, repetirno in polavtomatsko dolgocevno strelno orožje z gladko cevjo dolžine do 60 centimetrov, polavtomatsko strelno orožje za civilno uporabo, ki je podobno avtomatskemu strelnemu orožju.

V kategorijo C uvrščamo repetirno dolgocevno strelno orožje, dolgocevno orožje z eno ali več enostrelnimi risanimi cevmi, polavtomatsko dolgocevno strelno orožje, enostrelno kratkocevno orožje za strelivo z robnim vžigom in s skupno dolžino nad 28 centimetrov.

V kategorijo D sodijo enostrelno dolgocevno orožje z eno ali več gladkimi cevmi, plinsko orožje, reprodukcije strelnega orožja, pri katerem se ne uporablja enovitega naboja, možnarji, staro orožje, zračno orožje, orožje s tetivo, električni paralizatorji in razpršilci.

5 najnatančnejših ostrostrelcev v zgodovini - najdaljši dokumentirani ostrostrelski zadetki
Preberi še
5 najnatančnejših ostrostrelcev v zgodovini - najdaljši dokumentirani ostrostrelski zadetki

Za orožje štejemo tudi strelivo in ključne sestavne dele orožja, ne pa tudi dekorativnega orožja, imitacij, trajnega onesposobljenega orožja, orožja za alarm in signalizacijo, orožja za lov s harpuno, orožja za klanje živali ipd. Še več o tem si lahko preberete TU.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328