Moskisvet.com
Med obiskom lahko naletite tudi na truplo.

Skrivnosti

Je skrivnost gozda Aokigahara končno razkrita?

A.K.
07. 09. 2020 06.00
1

Skoraj neokrnjene gozdne planjave, ki se razprostirajo na 35 kvadratnih kilometrih in zaobjemajo vznožje najvišjega vrha Japonske, Fudži, preveva mistika, povezana s tragičnimi dogodki. Sloviti gozd Aokigahara, znan tudi kot gozd samomorilcev, še danes buri duhove in privablja turiste z vseh koncev sveta. A zakaj ravno ta gozd? Kaj je v njem takšnega, da nesrečnike sili končati življenje prav tam?

Japonski gozd, ki skriva številne skrivnosti

Ob vznožju najvišje gore Fudži je gozd, ki zaradi številnih skrivnosti že mnoga leta buri duhove. Drevesa, ki se zibljejo v vetru, spominjajo na valovanje morja, zato ga imenujejo tudi Džukaj ali morje dreves. Pravijo, da je gozd tako zelo gosto poraščen, da je v njem tudi opoldne zelo težko najti svetlobo. Nenavaden občutek ustvarja tudi tišina, saj v njem skorajda ni slišati petja ptic. Okoli gozda kroži nemalo urbanih legend in mnogi so prepričani, da se razlog skriva prav v njegovi tragični zgodovini. Že dolga leta je gozd Aokigahara znan kot priljubljeno mesto številnih posameznikov, ki so v njem storili samomor.

Gozd Aokigahara in gora Fudži.
Gozd Aokigahara in gora Fudži. FOTO: Shutterstock

V preteklosti, natančneje v času fevdalizma, je bil na Japonskem samomor častno dejanje. Samurajski bojevniki so namreč raje storili seppuk ali harikiri (obredni samomor), kot da bi padli v roke sovražnikom, s čimer so pokazali svoje dostojanstvo in čast. A če pustimo preteklost ob strani, se tudi danes mnogi odločajo, da bodo končali življenje, a ne iz častnih razlogov kot nekoč, pač pa zaradi teže življenja, ki jo mnogokrat še dodatno poglobijo duševne težave. Na Japonskem si tako najpogosteje izberejo skrit in težje dostopen kraj – gozd Aokigahara, ki velja za drugo najpogostejšo lokacijo na svetu za samomore; na prvem mestu je most Golden State v San Franciscu. 

Gozd Aokigahara, kraj, kamor hodijo ljudje umret.
Gozd Aokigahara, kraj, kamor hodijo ljudje umret. FOTO: Shutterstock
Skrivnosti, ki bodo ostale večna uganka
Preberi še
Skrivnosti, ki bodo ostale večna uganka

Domačini, ki živijo v njegovi bližini, poročajo o treh vrstah obiskovalcev, ki ga najpogosteje obiščejo – to so pohodniki, radovedneži in tisti, ki načrtujejo le enosmeren obisk. Pravijo celo, da se je vse skupaj začelo s Matsumotovim romanom iz leta 1960 z naslovom Kuroi Jukaiki v prevodu pomeni 'črno morje dreves’. Roman se tragično končna z ljubimcema, ki svoje življenje zaključita prav v tem gozdu. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je prav dramatična zgodba 'kriva' za številne samomore v gozdu Aokigahara, pa raziskovalci te zanimive teme pravijo, da se je zgodovina samomorov na tej lokaciji začela že veliko prej. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da je ena od najpogostejših najdb v gozdu kontroverzna Tsurumuijeva uspešnica iz leta 1993 z naslovom Priročnik o popolnem samomoru. Knjiga opisuje različne načine samomorov in celo priporoča gozd Aokigaharo kot popoln kraj za smrt. Kar malce bizarno, kajne?

Med obiskom lahko naletite tudi na truplo.
Med obiskom lahko naletite tudi na truplo. FOTO: Shutterstock

Vse skupaj je privedlo tako daleč, da je lokalna policija prenehala objavljati število samomorov, ki so se zgodili na tem območju, s čimer je zmanjšala njegovo priljubljenost med tistimi, ki so o njem razmišljali, obenem pa je spodbudila tudi turizem. Zadnji objavljeni podatki segajo v leto 2003, ko so zabeležili rekordnih 105 potrjenih samomorov. Verjamejo pa, da je število še večje, saj nekaterih nikoli niso našli. Lokalne oblasti so se odločile, da k vhodu v gozd postavijo table, na katere so zapisali:  "Vaše življenje je nekaj najbolj dragocenega, kar so vam dali starši." In pa: "Še enkrat razmislite o svojih starših, sorojencih in otrocih. V težavah niste sami." Z njimi so želeli spodbuditi k razmisleku vse, ki so obupali nad življenjem, zraven pa so dopisali tudi številko za pomoč v stiski. 

Legende o gozdu

V japonski mitologiji je Aokigaharo gozd demonov, kar je tudi eden od razlogov, zakaj se ga nekateri Japonci še vedno bojijo. Verjamejo, da se tisti, ki vanj vstopijo, nikoli več ne vrnejo. Spiritualisti namreč menijo, da energije mrtvih duš prežamejo drevesa in tako ustvarijo paranormalno aktivnost, ki preprečuje vrnitev običajnih izletnikov in turistov iz gozda. Po japonskem ljudskem prepričanju, naj bi duša človeka, ki umre v globokem občutku sovraštva, jeze, žalosti ali želje po maščevanju, ostala na tem svetu. Te duše imenujejo yurei, najdemo pa jih v številnih japonskih filmih. A če pogledamo povsem objektivno, stvar ni tako zelo nenavadna in prav nič povezana z zlimi silami. Pogosto se zgodi, da se v gosto poraščenem gozdu zgubi marsikateri pohodnik. Razlago je moč najti tudi v motnjah v delovanju kompasov in mobilnih telefonov na tem območju. Zaradi vulkanskih kamnin je v gozdu polno feromagnetnih motenj, ki vplivajo na to, da se kompasi in telefoni 'čudno obnašajo' ali celo prenehajo delovati.

Bizarne skrivnosti slavnih zgodovinskih osebnosti
Preberi še
Bizarne skrivnosti slavnih zgodovinskih osebnosti

Gozd, ki je le dobri dve uri vožnje zahodno od Tokia, je pridobil mednarodno pozornost, potem ko je priljubljen uporabnik YouTuba na svojem kanalu objavil video s svojo izkušnjo obiska gozda, vključno s truplom, ki ga je tam našel. Oblasti opozarjajo na spoštljivo vedenje v primeru, da obiskovalci naletijo na žrtve samomora. Bi si ga drznili obiskati?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479