Moskisvet.com
Internet

Skrivnosti

Izklapljanje interneta: novodobno orodje za nadzor

M.S.
04. 10. 2022 05.00
0

1. februarja 2021 je novinar Ko Zin Lin Htet prejel paničen telefonski klic svojega vira iz Jangona (tudi Rangun), nekdanje prestolnice Burme (Mjanmarja). Dejal mu je, da je vojska prevzela oblast in aretirala opozicijske politike, nato pa zvezo prekinil. Takoj za tem je Ko na telefonu preveril internetno povezavo. ''Povezave ni bilo," se spomni. Zajahal je motor in se odpeljal do parlamenta, kjer je videl, da stavbe varuje vojska in ne policija.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

V tistem trenutku je spoznal, da je prišlo do državnega udara in da je hunta z ukinitvijo dostopa do interneto državo vrgla nazaj v obdobje pred svetovnim spletom. Vojska je tedaj več mesecev dvomila o izidih volitev novembra 2020, na katerih je z veliko večino zmagala Nacionalna liga za demokracijo Aung San Suu Kyi. Vojska je prevzela oblast na dan, ko bi morala zapriseči nova vlada. Tisto jutro je hunta poslala vojake nad inženirje, da ti prekinejo povezavo z zunanjim svetom.

Izpadi interneta so vse pogostejši.
Izpadi interneta so vse pogostejši. FOTO: Shutterstock
Je med nevihto še vedno treba izklapljati naprave?
Preberi še
Je med nevihto še vedno treba izklapljati naprave?

Digitalna avtoritarnost

Izklapljanje interneta postaja vse pogostejša praksa nadzora. Po podatkih nevladne organizacije Access Now, ki po svetu spremlja povezljivost, je leta 2021 zabeležila 182 izpadov v 34 državah. Države v Afriki in Aziji so se k temu orodju nadzora zatekle, da bi lahko nadzorovale vedenje, medtem ko je Indija – pretežno v konfliktnih regijah Džamu in Kašmir – preteklo leto doživela digitalni mrk večkrat kot katerakoli druga država.

Kako do strelnega orožja? Tako se v Sloveniji dokopljete do pištole
Preberi še
Kako do strelnega orožja? Tako se v Sloveniji dokopljete do pištole

Vse pogostejše izklapljanje interneta kaže na globalni trend vse bolj razširjenega digitalnega avtoritarizma, saj vlade dostop do interneta uporabljajo kot orožje proti svojemu ljudstvu. "V mnogih državah izklop interneta pomeni, da se bo zgodilo nekaj slabega," razlaga ekonomist Simon Angus, ki v realnem času spremlja globalno internetno povezljivost. "Digitalni mrki so tesno povezani s kršitvami človekovih pravic."

Izklapljanje interneta je postalo orodje za nadzor.
Izklapljanje interneta je postalo orodje za nadzor. FOTO: Shutterstock

Tovrstne prekinitve ohromijo tudi bolnišnice in ohromijo finančni sistem. Podatki organizacije Access Now kažejo, da so leta 2021 v primerjavi z letom prej izpadi po vsem svetu narasli za 15 odstotkov. To povzroča ogromno gospodarsko škodo – lani je bila ta ocenjena na pribl. pet milijonov evrov. Vodja ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je nedavno obsodila izpade interneta: "Izklop interneta povzroča neizmerno škodo, tako materialno, kot škodo na področju človekovih pravic." Do tega je prišlo tudi v Ukrajini eno uro pred februarskim napadom Rusije.

Koliko sledilcev potrebujete, da začnete služiti?
Preberi še
Koliko sledilcev potrebujete, da začnete služiti?

Povzeto po theguardian.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325