Moskisvet.com
Denar za hrano

Skrivnosti

Nasveti, s katerimi boste prihranili pri nakupu hrane

E.R.
25. 05. 2024 04.00
0

Vsi čutimo posledice inflacije, ki se še najbolj opazi pri kupovanju hrane. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste trgovino zapustili s polnejšo denarnico.

Cene živil na tržišču tiho rastejo, kar pa ima največji vpliv na debelino naše denarnice. Glede na to, da je hrana osnovno živilo za življenje, si ne moremo privoščiti, da je ne bi kupovali po določenih cenah. Vseeno pa obstaja nekaj trikov, s pomočjo katerih lahko svojo porabo v trgovinah z živili bistveno zmanjšate.

Pred obiskom trgovine naredite načrt.

Načrtovanje pomaga prihraniti denar iz več razlogov. Predhodno oblikovanje seznama živil vam pomaga preprečiti impulzivne nakupe, ki se seštevajo. Tudi načrtovanje obrokov vam zato lahko pomaga, da več kuhate doma in se odrečete naročanju, obiskom restavracij ali drugim dražjim možnostim. Tako boste tudi dejansko uporabili tisto, kar ste kupili, in tisto, kar že imate pri roki – kar pomaga zmanjšati stroške. 

Varčno kuhanje
Varčno kuhanje FOTO: Shutterstock

Premišljeno izbirajte živila.

Dietetiki vedno priporočajo, da ljudje jedo več sadja in zelenjave. Ta živila se morda zdijo dražja, vendar obstajajo načini, kako za določeno ceno dobiti več in se ob uživanju teh živil še vedno nasititi. Izbira zamrznjenega, konzerviranega ali suhega sadja in zelenjave je odličen način, da prihranite denar in še vedno v svojo prehrano vnesete vitamine, minerale, vlaknine in antioksidante. Poiščite možnosti, ki vsebujejo manj dodanih sladkorjev in soli.

Razmislite o zamenjavi dražjega sadja ali zelenjave s cenejšim. Zelje namesto v mešano zeleno solato za prihranek spremenite v solato. Uporabite čebulo namesto šalotke v receptu za juho ali poskusite zamrznjene jagode namesto svežih v smutiju.

Prepričajte se tudi, da dejansko jeste, kar kupite. To je še en razlog, da so zamrznjeni in konzervirani izdelki odlična osnovna živila, vendar pri tem najprej porabite svoje občutljivejše sveže izdelke, da ne boste zavrgli denarja. Poskusite lahko tudi z zamrzovanjem hrane ali juham, ocvrtemu rižu ali jajcem dodati vse, kar se bo sicer v hladilniku kmalu pokvarilo.

Bodite na preži za popusti in akcijami.

Mnogi so že vešči uporabe kuponov in pregledovanja tedenskih razprodajnih letakov. Če trenutno še ne sodite v to ekipo, brez skrbi, ni prepozno, da začnete. Večina trgovin z živili namreč dnevno ponuja popuste v celotni trgovini. Združite jih s kuponi in tako poskrbite za velik prihranek.

Če nakupujete prek spleta – s storitvijo dostave živil ali prevzema – poskusite svojemu naročilu dodati virtualne kupone ali pred nakupom filtrirajte izdelke glede na to, kaj je v akciji. Če pogosto zahajate v trgovino z živili, se prepričajte, da ste prijavljeni na njihove nagradne točke. 

Priporočljivo je tudi, da najprej pogledate, kaj je določen teden znižano in dodate ta živila v svoj tedenski načrt obrokov. Na tak način svojemu nakupu ne boste nepremišljeno dodajali izdelkov samo zato, ker so v akciji. Preverite tudi, ali so na voljo kuponi za živila, ki jih običajno kupujete.

Izbirajte izdelke, ki so v akciji ali pri dražjih koristite kupone.
Izbirajte izdelke, ki so v akciji ali pri dražjih koristite kupone. FOTO: Thinkstock

Upoštevajte cene na enoto.

Ta se nahaja na polici poleg cene za artikel in vam omogoča boljšo primerjavo velikosti in različnih znamk. Recimo, da vsak teden kupujete kosmiče. Morda bi bilo smiselno kupiti večjo škatlo, ki bo v tistem trenutku sicer stala več, vendar bo generalno gledano najverjetneje cenejša kot več manjših paketov. Cene na enoto prikazujejo stroške glede na težo, običajno pa velja, da manjša/lažja pakiranja stanejo več. Upoštevanje cen na enoto vam lahko pomaga tudi pri primerjavi različnih blagovnih znamk, ki morda ponujajo svoje živilske izdelke v pakiranjih različnih velikosti.

Premislite o svoji izbiri bekljakovinskih virov.

Živila, bogata z beljakovinami, kot so meso, perutnina in morski sadeži, so običajno med dražjimi živili na naših krožnikih, a se jim vseeno ni treba odpovedati (če tega ne želite!). Res je, da so številne rastlinske beljakovine, kot so fižol in tofu, cenejše od mesa. Če poskusite vpeljati kakšen brezmesni obrok ali dva, boste morda prihranili nekaj denarja.

Pomaga tudi izbira cenejših kosov mesa. Pogovorite se s svojim mesarjem, ki vam bo znal najbolje svetovati, ali primerjajte cene mesnih izdelkov pri različnih ponudnikih, da boste lahko prihranitli. Ker so beljakovine drage, je morda smiselno narediti zaloge, ko bodo v akciji, če imate seveda prostor v zamrzovalniku. 

Upoštevajte roke.

Včasih hrana splesni ali postane žarka – in takrat je, prosim, ne jejte! Toda datumi, ki jih vidite na embalaži hrane, pogosto predstavljajo standarde kakovosti, ne varnosti. Razen začetne formule za dojenčke, ki dobi varnostni datum, so živila navedena z datumi "porabiti do", "uporabno do" ali "zamrzniti do", ki označujejo svežino in kakovost glede na določene standarde.

Preverite te datume v trgovini in doma, da zagotovite, da je tisto, kar kupujete, sveže, in da najprej porabite starejše izdelke. Pozornost na datume vam lahko pomaga prihraniti denar, saj jeste hrano, ko je najbolj sveža in je tako (skupaj z denarjem) ne mečete v smeti. Teh datumov pa vam ni treba obravnavati kot stroga in hitra pravila, da zavržete hrano, saj je marsikatero živilo še vedno užitno tudi dan po navedenem datumu na embalaži.

Napolnite svojo shrambo in zamrzovalnik

Včasih, ko se zdi, da v hiši ni ničesar za jesti, je. Če pregledate, kaj imate in to uporabite, še preden naredite seznam in se odpravite po nakupih, vam to lahko pomaga prihraniti denar. Morda bo potrebnega malo več truda – morda res niste prepričani, kaj bi naredili s tisto škatlo testenin, ali pa vam je v zamrzovalniku obležala vrečka brokolija – toda uporaba teh živil za pripravo enega obroka lahko pomaga ohranjati znižanje stroškov.

Priporoča se tudi, da beležite, kaj imate v shrambi in zmrzovalniku, saj vam to lahko pomaga porabiti živila, preden se pokvarijo.

Dejansko koristite jedi iz svoje shrambe in ozimnice!
Dejansko koristite jedi iz svoje shrambe in ozimnice! FOTO: Profimedia

Kupujte na veliko (ko je to smiselno).

Kupovanje več vsega ni najbolj pametna izbira in vas bo dobro udarila po žepu. Smiselno pa je v večjih količinah nakupiti vsaj nekatera osnovna živila, in sicer zaradi znatnih prihrankov. Tu je treba znova upoštevati zgoraj omenjeno ceno na enoto.

Zamenjajte trgovino.

Mnogi kupci so zvesti svoji izbrani trgovini z živili, vendar vam lahko tudi zamenjava trgovine pomaga prihraniti na računu za živila, sploh če najdete ugodnejšega ponudnika. Glede na različne razprodaje in akcije je morda najbolj smiselno, da nakupujete pri različnih ponudnikih.

Vsi sicer nimajo možnosti nakupovati v različnih trgovinah – odvisno je namreč, kje živijo in kako enostaven je zanje dostop do trgovin –, a če lahko izbirate, kje nakupujete, je smiselno, da preverite ponudbo pri vseh, saj boste morda lahko tako prihranili nekaj denarja.

Primerjajte cene različnih ponudnikov in se odločite za najcenejšega.
Primerjajte cene različnih ponudnikov in se odločite za najcenejšega. FOTO: Shutterstock

Razmislite o priročnosti.

Res je, da velikokrat plačamo premijo za priročnost – pomislite na vnaprej narezane izdelke ali omake, ki so že narejene in pripravljene za uporabo. Vendar se včasih ti priročni predmeti izplačajo, saj pomenijo, da jeste doma pripravljen obrok, namesto da bi spet vzeli nekaj za seboj ali pustili, da gredo izdelki v vašem hladilniku v nič.

Vsi potrebujemo malo pomoči pri postavitvi večerje na mizo, zato pametno izberite svoje udobje in poskrbite, da boste dobili tisto, za kar ste plačali. Včasih cena sesekljane zelenjave ali omake v kozarcu ni toliko dražja. Bodite pozorni na cene, da vidite, kakšna je premija, in vedite, da lahko najdete udobje, ne da bi morali za to plačati več.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.healthline.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497