Moskisvet.com
Poljubljanje

Skrivnosti

Igra ustnic: kako in zakaj smo se začeli poljubljati?

A.K.
13. 06. 2023 05.00
0

Glede na raznolikost in vseprisotnost poljubljanja po (skoraj) vsem svetu, je zelo verjetno, da imamo prirojeno željo po dotikanju z ustnicami. Čeprav je ta gesta zakoreninjena v naši daljni preteklosti, jo pomembno oblikujejo tudi družbene norme in običaji. A ne glede na izvor, so nedavna poročila pokazala, da poljubljanje ponuja številne prednosti. Tisti, ki se redno poljubljajo, imajo močnejši imunski sistem, poročajo o večji sreči in nižji ravni stresa v primerjavi s tistimi, ki se ne. V nadaljevanju preverite, kje se je pojavil prvi poljub, kako je postal intimno dejanje in mnogo drugih zanimivih dejstev.

Erotika

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Evropa v srednjem veku: poljub roke 

Seveda poljub ni nujno romantična gesta – v nekaterih kulturah je tudi znak spoštovanja. V srednjeveški Evropi so se ljudje iz istih slojev poljubljali na ustnice, ljudje iz nižjih slojev pa so tistim iz višjih slojev poljubljali roke ali celo rob oblačila. Leta 1439 je angleški kralj Henrik VI. prepovedal poljubljanje, da bi s tem zajezil širjenje kuge. V stoletjih, ki so sledila, so v zahodni družbi postali priljubljeni pozdravi, kot so priklanjanje, poklekanje in sčasoma rokovanje. Poljub na lice (ki je še posebej priljubljen pozdrav v Franciji) je domnevno prispel v zahodno Evropo prek Rimljanov med galskimi vojnami. 

Poljub ni nujno romantična gesta – v nekaterih kulturah je tudi znak spoštovanja.
Poljub ni nujno romantična gesta – v nekaterih kulturah je tudi znak spoštovanja. FOTO: Dreamstime
Kako zaključiti zvezo kot gentleman
Preberi še
Kako zaključiti zvezo kot gentleman

Indija: zibelka sodobnega poljuba?

Nekateri verjamejo, da je Indija zibelka sodobnega romantičnega poljuba, ki se je rodil iz starodavne navade deljenja dihanja dveh oseb. Medtem ko se domneva, da so najzgodnejši dokazi o poljubljanju ohranjeni v indijskih skulpturah, pa antropolog Vaughn Bryant opozarja na zanimive hindujske spise – v slednjih so namreč omenjeni ljudje, ki vohajo z usti. Bryant verjame, da se je poljub nato razširil na Zahod s pomočjo Aleksandra Velikega, potem ko je leta 326 pred našim štetjem prodrl v Indijo in se je bil na prelazu Kyber primoran obrniti ter vrniti v Evropo. Indijci so na poljubljanje gledali kot na zasebno stvar, namenjeno izključno intimi v spalnici. Odkrito poljubljanje pred drugimi velja v nekaterih delih Indije za nedostojno in naj bi bilo celo kaznovano z zaporom. 

Nekateri verjamejo, da je Indija zibelka sodobnega romantičnega poljuba.
Nekateri verjamejo, da je Indija zibelka sodobnega romantičnega poljuba. FOTO: Shutterstock
Tako se bosta še bolj zbližala
Preberi še
Tako se bosta še bolj zbližala

Italija in Grčija: zapečateno s poljubom 

Če grško-rimski imperij ni izumil sodobnega romantičnega poljuba, pa so ga Italijani in Grki zagotovo izpopolnili. Ni presenečenje, da je bilo poljubljanje med Rimljani precej običajna praksa – pravzaprav je poljubljanje celo ena njihovih velikih zapuščin. Za Rimljane so imeli poljubi različne namene – od družbenega in političnega do pravnega. V dobi nepismenosti so namreč podpisniki na pogodbi narisali X in jo poljubili, da je postala pravno zavezujoča. Tako kot Aleksandrova vojska je tudi rimska vojska prakso poljubljanja razširila daleč naokoli.

V dobi nepismenosti so podpisniki na pogodbi narisali X in jo poljubili, da je postala pravno zavezujoča.
V dobi nepismenosti so podpisniki na pogodbi narisali X in jo poljubili, da je postala pravno zavezujoča. FOTO: Dreamestime

Francija: poljubljanje z jeziki 

Čeprav se moramo Franciji zahvaliti za marsikaj – palačinke, antibiotike, šilček za svinčnike ... – pa tako imenovan francoski poljub v resnici ni ena izmed njih. Pravzaprav Francozi zelo dolgo niso imeli niti glagola, ki bi opisal to najbolj strastno obliko poljuba. Šele nedavnega leta 2014 so izraz galoche – poljubljanje z odprtimi usti oz. jezikom – dodali v slovar Le Petit Robert. Raziskovalci na tem področju verjamejo, da so prakso francoskega poljubljanja v angleško govoreči svet prinesli britanski in ameriški vojaki.

Izpoved: Kako ti lahko bivša uniči življenje
Preberi še
Izpoved: Kako ti lahko bivša uniči življenje

Nova Zelandija: drgnjenje nosov in lic

Charles Darwin je bil eden prvih, ki je poudaril, da se poljubljanje ne izvaja v vseh kulturah. V svoji knjigi Izražanje čustev pri človeku in živalih je zapisal, da poljubljanje na nekaterih delih sveta nadomesti drgnjenje nosov. Zgodnji raziskovalci Nove Zelandije so opazili, da so se Maori dotikali z nosom in čelom, kar je veljalo kot oblika pozdrava. Ta družbena gesta, imenovana Hongi, spodbuja izmenjavo svojega ha (diha življenja) z drugim. To je praksa, ki je skupna nekaterim drugim kulturam, kot so Inuiti, za katere se je izkazalo, da se niso le drgnili z nosovi, ampak so si tudi vohali lica. Z evolucijske perspektive se to šteje kot dokaz, da je poljubljanje morda tesneje povezano z vonjem kot z okusom.

Čeprav se moramo Franciji zahvaliti za marsikaj – palačinke, antibiotike, šilček za svinčnike ... – pa tako imenovani francoski poljub v resnici ni ena izmed njih. Raziskovalci na tem področju verjamejo, da so prakso francoskega poljubljanja v angleško govoreči svet prinesli britanski in ameriški vojaki.
Čeprav se moramo Franciji zahvaliti za marsikaj – palačinke, antibiotike, šilček za svinčnike ... – pa tako imenovani francoski poljub v resnici ni ena izmed njih. Raziskovalci na tem področju verjamejo, da so prakso francoskega poljubljanja v angleško govoreči svet prinesli britanski in ameriški vojaki. FOTO: Dreamestime

Tajska: vohanje 

Tako na Tajskem kot v drugih delih Azije sodoben romantični poljub še zdaleč ni splošno sprejet. Leta 1897 je antropolog Paul d'Enjoy opazil, da je v mnogih azijskih kulturah poljubljanje na usta veljalo za gnusno – pravzaprav nekakšno obliko kanibalizma. Še danes je edina oblika javnega poljuba, ki jo boste verjetno opazili na Tajskem, hawm-gaem - ali 'poljubi in povohaj', ki velja za izraz topline in hvaležnosti. Izvede se tako, da oseba ustnice zapre tesno navznoter, pritisne nos ob lice druge osebe in nato naredi dolg vdih. Nekateri strokovnjaki menijo, da se je tako razvil sodobni romantični poljub. Tako kot na Novi Zelandiji, Tajskem in v nekaterih drugih kulturah po svetu je vonjanje lica ljubljene osebe dolgo služilo kot način prepoznavanja. 

Prijateljstvo z bivšo – da ali ne?
Preberi še
Prijateljstvo z bivšo – da ali ne?

Japonska: intimna stvar, ki sodi za vrata spalnice

Ker je poljubljanje na usta veljalo za tako intimno kot seks – in je bilo zato umaknjeno v spalnico – so prvi evropski popotniki domnevali, da se Japonci sploh ne poljubljajo. V tridesetih letih prejšnjega stoletja je bilo poljubljanje v javnosti šokanten spektakel. Ko je bila v Tokiu razstavljena skulptura Augusta Rodina Le Baiser (Poljub), je ostala zaščitena za bambusovim paravanom, da ne bi užalila javnosti. Danes Japonci to prakso opisujejo kot kisu. Poljubljanje na Japonskem je počasi postalo bolj sprejeto v umetnosti in med mlajšimi pari tudi v javnosti. 

5 znakov, ki opozarjajo, da ste na zmenku z napačnim dekletom
Preberi še
5 znakov, ki opozarjajo, da ste na zmenku z napačnim dekletom

Čeprav se v naši kulturi zdi poljubljanje nekaj, kar počnejo (skoraj) vsi, pa to ne velja za nekatere dele sveta. Poljubljanje ni nekaj, kar bi bilo splošno sprejeto in še danes obstajajo kulture, kjer poljubljanje preprosto ne obstaja. Pravzaprav je študija, ki jo je leta 2015 objavilo Ameriško antropološko združenje, pokazala, da romantično poljubljanje obstaja v samo 46 % svetovnega prebivalstva – najmanj v Srednji Ameriki in podsaharski Afriki, a to ne pomeni, da si ljudje v teh kulturah ne izkazujejo naklonjenosti na svoje načine. 

Poznate vseh 8 elementov nebesedne komunikacije?
Preberi še
Poznate vseh 8 elementov nebesedne komunikacije?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470