Moskisvet.com
shutterstock 75748297

Skrivnosti

Domača popravila: triki in uporabni nasveti za domače mojstre, 1. del

M.S.
06. 01. 2022 05.00
0

Če imate v lasti stanovanje ali hišo, potem veste, da je v njej in okrog nje vedno kaj za delati. Ko končate en projekt, vas že čaka drugi. In ko zamenjate ali popravite nekaj, se pokvari nekaj drugega. Zato je dobro, če znate vihteti nekatera osnovna orodja, saj lahko na ta način privarčujete kar nekaj denarja. Marsikatero opravilo oz. popravilo pa je lažje, kot se na videz zdi.

Za vas smo tokrat pripravili nekaj praktičnih nasvetov in trikov, ki bodo olajšali in pospešili delo in (p)opravila okoli hiše.

Domača popravila: kako zamenjati tesnilni silikon?
Preberi še
Domača popravila: kako zamenjati tesnilni silikon?

Vsi tisti, ki ste kdaj v trd ali tanek les zabijali žeblje, veste, da se bo les precej verjetno razcepil. To preprečite tako, da s kladivom potolčete po špici, da postane topa, saj tako več ne odriva lesa, posledično pa se ta ne bo razklal.

Droben žebelj je s prsti težko fiksirati.
Droben žebelj je s prsti težko fiksirati. FOTO: Shutterstock

Ko smo ravno pri žebljih: verjetno ste kdaj že poskušali zabiti droben oz. majhen žebelj, ki je bil premajhen, da bi ga prijeli. Pri tem vam lahko pomagajo navaden glavnik, sponka za lase, kljukica za perilo ali preložen karton/list, skozi katerega potisnete žebelj. Tako lahko držite žebelj na mestu in se pri tem ne udarite po prstih.

Ko vrtate luknjo v strop in ob sebi nimate nekoga, ki bi vam pridržal sesalec, da prepreči prašenje, se lahko poslužite metode s tenis žogico in ustvarite lovilec prahu. Žogico prepolovite, v sredini naredite luknjo in protiprašno žogico namestite na sveder.

S samolepilnim listkom si lahko prihranite dodatno delo.
S samolepilnim listkom si lahko prihranite dodatno delo. FOTO: Shutterstock

Da ujamete prah, ko vrtate v steno, si lahko pomagate s samolepilnim lističem, ki ga prepognete in prilepite na steno ter tako naredite priročen lovilnik prahu.

Ko vrtate v keramične oz. glazirane ploščice, mesto, kjer boste vrtali, prelepite s (samo)lepilnim trakom v obliki križa, da preprečite spodrsavanje svedra na začetku vrtanja. Če vrtate v trde ploščice, najprej uporabite nekoliko tanjši sveder in šele nato sveder želene dimenzije.

Domača popravila: kako zamenjati vtičnico?
Preberi še
Domača popravila: kako zamenjati vtičnico?

Nočete zvrtati luknje pregloboko v material? Luknja v steno ali les za vložek morata biti ravno prav globoka, da se vložek ustavi na potrebni globini. V tem primeru si lahko pomagate na več načinov. Če nimate distančnega obroča, si lahko pomagate kar z lepilnim trakom, s katerim na svedru označite potrebno dolžino, temu pa dodajte še pol centimetra. 

Preprečite poplesavanje svedra.
Preprečite poplesavanje svedra. FOTO: Shutterstock

Se vam žaga med žaganjem zatika? Pogosto sta vzrok za to korozija in rja. Če želite žagati tekoče brez zatikanja lista, si delo olajšajte tako, da žagin list namažite z voskom od sveče ali trdim milom. Svečo ali milo nekajkrat podrgnite vzdolž rezila in žaga bo spet gladko rezala.

Se tudi vam dogaja, da se mučite z odpiranjem pokrova že uporabljene pločevinke z barvo, saj se je ta zalepil na pločevinko. Pred uporabo rob zaščitite z aluminijasto folijo ali lepilnim trakom, ki ga po končanem delu odstranite. Namesto da čopič drgnete ob rob pločevinke, lahko prek sredine poveznete močnejšo gumico in s tem preprečite, da vam med pleskanjem ne curlja iz čopiča. Da vam ne bo treba vsakič znova čistiti posode za barvo, jo pred uporabo ovijte v alu folijo, ki jo na koncu samo še odstranite in posoda bo spet kot nova.

Poskrbite, da bo posoda za barvanje vedno čista.
Poskrbite, da bo posoda za barvanje vedno čista. FOTO: Shutterstock

Kako najti ustrezno varovalko za izklop elektrike? Marsikdo nima popisanih varovalk v omarici, zato moramo izklapljati posamične varovalke in hoditi po prostorih ter preverjati, ali je izklopil elektriko v pravi vtičnici. Delo si lahko poenostavite tako, da na vtičnico priklopite radio ali drugo napravo, ki oddaja zvok in se bo ob izklopu varovalke ugasnila. Na ta način tudi lažje, predvsem pa hitreje, naredite popis varovalk.

Super triki in nasveti, ki bi jih moral poznati vsak voznik
Preberi še
Super triki in nasveti, ki bi jih moral poznati vsak voznik
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376