Moskisvet.com
Orodje za domačo delavnico

Skrivnosti

Orodje, ki ga mora imeti v domači delavnici vsak moški

M.S.
26. 05. 2024 04.00
0

Kar so za kuhinjo kuhalnica, nož, lonci in štedilnik oz. kuhalna plošča, so za delavnico orodja, kot so izvijači, klešče, kladivo in razni stroji. Katero orodje se nahaja v domači delavnici oz. shrambi, je običajno odvisno od potreb, zbirka pa se povečuje postopoma. Ne glede na to, ali živite v hiši ali stanovanju, ali imate delavnico ali ne, morate imeti pri roki orodja in opremo, s katero boste hitro in učinkovito opravili najbolj osnovna pa tudi druga mojstrska dela.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Skrb za dom pomeni mnogo. To ni le čiščenje in vzdrževanja reda, ampak tudi delo z orodjem, saj se pod našo streho dogaja marsikaj. Tako kot kuhar brez določenih pripomočkom ne morete zares kuhati, tudi domači mojster ne more opravljati del brez določenega orodja, pa najsi gre za popravila, ustvarjanja po principu DIY (''naredi sam''), montažo ali selitev v novo stanovanje. In kaj bi se moralo znajti v vsaki domači delavnici moškega, da lahko večino stvari postori sam in je kos vsakodnevnim izzivom?

Akumulatorski vrtalnik bo postal vaš najboljši prijatelj.
Akumulatorski vrtalnik bo postal vaš najboljši prijatelj. FOTO: Dreamstime
Domača popravila: Radiator ne greje? Tako si lahko pomagate
Preberi še
Domača popravila: Radiator ne greje? Tako si lahko pomagate

Katero orodje in opremo potrebujemo, če želimo nekatere stvari doma oz. okoli hiše postoriti sami?

Izvijači

Brez izvijača v hiši preprosto ne gre, saj ga potrebujete domala pri vsakem hišnem opravilu. Tako za montažo ali demontažo, npr. pohištva, popravilo gospodinjskih strojev, montažo vtičnic, preverjanje električnega toka, za kar potrebujete izvijač za lociranje električnega toka (tudi fazni tester, po domače ''fazenbrifer'') itd. Obstajajo tri vrste konic – ravne, križne in torx (zvezdasti), zato priporočamo izvijač s snemljivimi nastavki. Če ne želite dela opravljati lastnoročno, si omislite različne nastavke za električni ali še bolje akumulatorski vrtalnik.

Domača popravila: kako nabrusiti nož?
Preberi še
Domača popravila: kako nabrusiti nož?

Vrtalnik

Akumulatorski (baterijski) oz. električni vrtalnik s prestavami za moč je ravno tako nepogrešljivo orodje v domači delavnici, ki nam precej olajša delo v primerjavi z izvijačem, a njegova funkcija sega še daleč preko tega. Vrtalnik boste potrebovali vedno, ko boste morali zvrtati luknjo, vstaviti zidni vložek in stvari priviti na steno. V primeru, da vrtate v beton, si omislite vrtalni stroj s funkcijo udarnega vrtenja (udarni vrtalnik). Električni vrtalnik je najbolj vsestranski, saj lahko nanj namestite tudi brusilni kolut, brusilni papir ali žično krtačo. Naslednja faza tega je nakup kotnega ali vibracijskega brusilnika (lahko tudi namiznega ali ekscentričnega, ki mu ne sme manjkati stranski ročaj). Za bolj surovo moč orodja potrebujete udarno kladivo, pri katerem pazite na moč, število udarcev in zmogljivost ob vrtanju.

Brez izvijačev in klešč boste v hiši lahko bore malo postorili.
Brez izvijačev in klešč boste v hiši lahko bore malo postorili. FOTO: Dreamstime
Domača popravila: triki in uporabni nasveti za domače mojstre, 1. del
Preberi še
Domača popravila: triki in uporabni nasveti za domače mojstre, 1. del

Svedri in nastavki za vijake

Za vrtanje lukenj in vijačenje potrebujete komplet svedrov za les (ti imajo dolgo centrirno konico in par obodnih zobcev za zarezovanje), kovino (ti imajo delno brušeno konico) in beton (za tovrstno vrtanje potrebujete udarni vrtalnik, vrtalnikom SDS ali rotacijsko kladivo, sveder pa naj ima prilotane rezalne ploščice) ter serijo različnih vijačnih nastavkov ter ključev. Manjkati ne smejo nit zidni vložki in vijaki z različnimi glavami (stavite na zvezdaste).

Domača popravila: kako zamenjati tesnilni silikon?
Preberi še
Domača popravila: kako zamenjati tesnilni silikon?

Primežen, (enoročne) spone in prijemne ščipalke

Pogosto se znajdemo v situaciji, ko bi nam pri delu prav prišel dodaten par rok. Takrat še kako prav pride namizni primež, ki nam pridrži predmet, nepogrešljive pa so tudi prenosne spone, ki so vsestransko uporabne in jih lahko koristite, ko želite kaj fiksirati ali stisniti skupaj.

Domača popravila: kako zamenjati vtičnico?
Preberi še
Domača popravila: kako zamenjati vtičnico?

Klešče

Obstaja kopica klešč: univerzalne žlebaste oz. samonastavljive, telefonske (krive), kombinir klešče (''kombinirke''), snemalne, seger, ščipalne, klešče francoz itd. Omislite si komplet različnih, da boste kos vsakemu izzivu. Za manjša dela namreč potrebujete manjše klešče, za menjavo pip ipd. pa večje.

Vlaga in plesen v stanovanju – zakaj nastane in kako odpravimo to nevarnost za naše zdravje?
Preberi še
Vlaga in plesen v stanovanju – zakaj nastane in kako odpravimo to nevarnost za naše zdravje?

Kovček za orodje

Vsak ve, kako nadležno je, ko rabiš neko orodje ali pribor, pa ga ne najdeš. Obstajajo različne možnosti shranjevanja orodja in dodatkov. Če boste orodje vedno hranili na istem mestu, se boste izognili nenehnemu iskanju. Da boste bolje organizirani, imeli orodje vedno pri roki in ga preprosto in varno prenašali, si omislite robustni kovček ali kovinsko kaseto za orodje, škatlo, obešalo za orodje ali razstavni pano.

Za ustvarjanje z lesom ne potrebujete dosti, toda ko se želite lotiti česa bolj kompleksnega, boste hitro ugotovili, da potrebuje kar precej orodij.
Za ustvarjanje z lesom ne potrebujete dosti, toda ko se želite lotiti česa bolj kompleksnega, boste hitro ugotovili, da potrebuje kar precej orodij. FOTO: Dreamstime
To je razlog, da boste vrata spalnice pred spanjem od zdaj vedno zapirali!
Preberi še
To je razlog, da boste vrata spalnice pred spanjem od zdaj vedno zapirali!

Krožna žaga in drugo orodje za les

Če delate z lesom, bo poleg žage (ročna), nastavka za žaganje oz. šablono za rezanje kotov, krožna oz. potezna žaga vaš najboljši prijatelj, ki vam bo omogočal natančno žaganje v vse smeri in pod katerimkoli kotom – brez potenja. Za natančna opravila ne sme manjkati vbodna žaga z dovolj veliko vhodno močjo, s katero se boste prelevili v domačega mizarja in preprosto narezali leseno površino, nepogrešljivi pa so tudi oblič, pila za les (po domače ''rašp(l)a'') in dleto, s katerim izsekujete utore, rezbarite, oblikujete robove, tešete vogale ipd.

Kako ohladiti stanovanje brez klimatske naprave?
Preberi še
Kako ohladiti stanovanje brez klimatske naprave?

Zaščitna oprema

Če kaj cenite svoje roke, oči in telo ter nenazadnje življenje, pri vsakem delu upoštevajte osnovna varnostna načela. V arzenalu domačega mojstra tako ne smejo manjkati zaščitne rokavice, zaščitna očala in zaščitna obleka, pa zaščita za dihala in ušesa (glušniki ali čepi) ter pleksi vizir (zaščitna maska).

Dovolj manevrskega prostora in ustrezna delova površina vam bosta močno olajšala delo.
Dovolj manevrskega prostora in ustrezna delova površina vam bosta močno olajšala delo. FOTO: Dreamstime
To je razlog, da ne boste več spuščali rolet in zastirali žaluzij
Preberi še
To je razlog, da ne boste več spuščali rolet in zastirali žaluzij

Ostalo orodje

Poleg vsega naštetega potrebujete tudi libelno ali vodno tehtnico (po domače ''vaser vago''), pištolo za silikon, meter oz. merilni trak (tudi tračni meter), mizarski kotnik, olfa nož, kladivo, električni podaljšek, prostostoječo lestev, komplet žebljev, garnituro inbus in viličasto-obročnih ključev, pleskarsko lopatico, pribor za pleskanje, zaščitni lepilni trak, varilni aparat in kljunasto merilo, s katerim merimo dolžine, premere, globine na desetinko milimetrov natančno. Pa še kaj bi se našlo. Sčasoma bo del vašega delovnega ''voznega parka'' postal tudi varilni aparat. Če imate to možnost, poskrbite za primerno delovno površino, ki je nepogrešljiv element, ko delate.

To je najbolj umazan kos v vašem stanovanju
Preberi še
To je najbolj umazan kos v vašem stanovanju

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497