Moskisvet.com
Arheologi so potrdili dolgoletni sum zgodovinarjev, in sicer da je bil slavni zapor zgrajen nad vojaško utrdbo iz obdobja državljanske vojne.

Skrivnosti

9 zanimivosti o najslavnejšem zaporu Alcatraz

A.K.
10. 12. 2020 06.00
1

Čeprav še vedno velja, da je bil Alcatraz v preteklosti eden od najbolj razvpitih in surovih zaporov na svetu, je resnica precej drugačna. Njegovo podobo naj bi ustvaril predvsem Hollywood, ki je produciral kar nekaj filmskih uspešnic, ki so prikazovale bivanje v njem. Morda vas bo presenetilo dejstvo, da so zaporniki iz drugih celinskih zaporov celo prosili za premestitev na vetrovni otok, ki so ga imenovali tudi 'skala'. Če vas v prihodnosti pot zanese v San Francisco, ga vsekakor morate obiskati.

Al Capone je v zaporniški skupini igral bendžo

Zloglasni gangster in mafijski šef Al Capone je bil med prvimi zaporniki, ki so avgusta leta 1934 zasedli nov zvezni zapor Alcatraz. Zapisi pravijo, da je Al Capone podkupil stražarje, da bi bil med prestajanjem kazni za utajo davkov deležen privilegijev in posebne obravnave, a se je ta načrt na njegovo žalost izjalovil po premestitvi v zloglasni otoški zapor Alcatraz. Razmere v njem naj bi Al Caponeja popolnoma zlomile. »Zdi se, da me je zapor popolnoma sesul,« naj bi dejal svojemu nadzorniku. A obsojenec številka 85 je čez čas postal tako kooperativen, da so mu dovolili igrati bendžo v zaporniški skupini z imenom ’Rock Islanders’, s katero je redno organiziral nedeljske koncerte za druge zapornike.

Razmere v Alcatrazu naj bi popolnoma zlomile tudi slovitega Al  Caponeja.
Razmere v Alcatrazu naj bi popolnoma zlomile tudi slovitega Al Caponeja. FOTO: Shutterstock
Najbolj bizarne psihiatrične metode v zgodovini
Preberi še
Najbolj bizarne psihiatrične metode v zgodovini

Kaj pa usmrtitve? 

V  Alcatrazu ni bilo nobenih objektov za izvrševanje smrtne kazni, a vendarle je nekaj zapornikov tam umrlo. Zapisi pričajo, da se je v njem zgodilo osem umorov, pet samomorov, petnajst ljudi pa je umrlo naravne smrti. Obstajajo celo poročila o paranormalnih pojavih, ki nakazujejo, da naj bi bil med duhovi celo Al Capone.

Uradno niso v Alcatrazu potrdili nobenega pobega zapornikov

Z zloglasnega otoka naj bi poskusilo pobegniti 36 zapornikov – 23 so jih ujeli, šest ustrelili, dva pa sta se utopila. Preostalih pet je ostalo pogrešanih, zato so domnevali, da so se utopili. Med slednjimi so bili Frank Morris ter brata John in Clarence Anglin, pri katerih so filmski ustvarjalci dobili navdih za film Pobeg iz Alcatraza (1979). Prebrisana trojica je z ostrimi žlicami in  prameni las iz brivnice, ki jih je namestila na posteljne blazine, pretentala stražarje in pobegnila. Njihove osebne stvari so našli v zalivu San Francisca, njihovih trupel pa niso nikoli našli, kar je sprožilo ugibanja, da jim je morda uspelo pobegniti. Dokazov niso našli nikoli.

Otok je bil dom velikih kolonij rjavih pelikanov.
Otok je bil dom velikih kolonij rjavih pelikanov. FOTO: Reuters

Alcatraz je dobil ime po morskih pticah

Preden so postali njegovi prebivalci kriminalci, je bil vetrovni otok dom velikih kolonij rjavih pelikanov. Ko je španski poročnik Juan Manuel de Ayala leta 1775 postal prvi znani Evropejec, ki je zaplul skozi ožino Golden gate, je krstil skalnati otok kot ’La isla de los Alcatraces’, kar pomeni Otok pelikanov. Ime so sčasoma preoblikovali v Alcatraz. Ko so zapor zaprli, so najštevilnejši prebivalci otoka ponovno postali pelikani, galebi, kormorani in druge vrste ptic.

Teorije zarot o Adolfu Hitlerju
Preberi še
Teorije zarot o Adolfu Hitlerju

Vrtovi in družine

Čeprav Alcatraz velja za enega najbolj razvpitih zaporov na svetu, prvotno sploh ni bil namenjen zaporu. Sprva je bil trdnjava, ki jo je leta 1850 predsednik Millar Fillmore razglasil za vojaško območje. Vojaški zapor je zgradba postala šele leta 1907, nato pa 1933 tudi del Urada za zapore. Zelo znano dejstvo je, da so imeli na otoku posebne vrtove, ki so jih uredili tamkajšnji policisti. Zaradi neprijazne in puste pokrajine so gojili odporne in nezahtevne rastline, za katere so skrbeli tudi zaporniki. Danes jih vzdržuje služba Narodnega parka. Na otoku so živele tudi družine častnikov, nekateri otroci pa so tam preživeli skoraj vse otroštvo.

Čeprav Alcatraz velja za enega najbolj razvpitih zaporov na svetu, prvotno sploh ni bil namenjen zaporu, ampak je šlo za trdnjavo.
Čeprav Alcatraz velja za enega najbolj razvpitih zaporov na svetu, prvotno sploh ni bil namenjen zaporu, ampak je šlo za trdnjavo. FOTO: Shutterstock
Zanimiva odkritja o Jacku Razparaču
Preberi še
Zanimiva odkritja o Jacku Razparaču

Do obale je bilo mogoče plavati

Zvezni uradniki so sprva dvomili, da bi ubežniki lahko preplavali razdaljo od otoka do celine, saj so bili tokovi zelo močni. A po uradnih zapisih je nekomu le uspelo. Leta 1962 naj bi se ujetnik John Paul Scott namazal s svinjsko mastjo, se izmuznil skozi okno in odplaval do obale. Ko je prišel do vznožja mostu Golden Gate, je bil tako izčrpan, da ga je policija našla nezavestnega in močno podhlajenega. V današnjem času ne gre več za poseben dosežek, saj številni športni navdušenci preplavajo 2,5 kilometra dolgo razdaljo na triatlonu z imenom ’Pobeg iz Alcatraza’. 

Na otoku je bil prvi svetilnik na pacifiški obali

Leta 1854 so na vrhu skalnatega otoka aktivirali majhen svetilnik, ki je postal tudi prvi na zahodni obali ZDA. Svetiti je prenehal na začetku 19. stoletja, ko je ameriška vojska zgradila zapor, ki je zastrl pogled na zaliv Golden Gate. Leta 1909 ga je zamenjal nov, višji svetilnik. 

Leta 1854 so na vrhu skalnatega otoka aktivirali majhen svetilnik, ki je postal tudi prvi na zahodni obali ZDA.
Leta 1854 so na vrhu skalnatega otoka aktivirali majhen svetilnik, ki je postal tudi prvi na zahodni obali ZDA. FOTO: Shutterstock

Številni zaporniki so prosili za premestitev v Alcatraz

Pravijo, da je zapor Alcatraz svoj zloglasni sloves pridobil predvsem zaradi Hollywooda in da v resnici bivanje v njem sploh ni bilo takšno, kot bi pričakovali. Politika zapora je bila, da je imel vsak obsojenec svojo celico, kar je močno pritegnilo nekatere druge zapornike, saj je takšen sistem zagotavljal manj izpostavljenosti ostalim zapornikom, s tem pa večjo varnost. Prvi upravnik Alcatraza, James A. Johnston, se je zavedal, da je slaba prehrana pogosto vzrok za mnoge zaporniške izgrede, zato je uvedel strežbo kakovostne hrane, zaporniki pa so lahko šli po repete, kolikorkrat so želeli. Zaporniki, ki so bili neproblematični, so imeli mnoge privilegije, vključno z mesečnimi ogledi filmov in dostopom do knjižnice s 15.000 knjigami ter revijami. Nekateri zaporniki iz celinskih zaporov so menili, da so razmere v Alcatrazu prijaznejše, zato so pisali celo prošnje za premestitev. 

Je deviški pas navadna izmišljotina?
Preberi še
Je deviški pas navadna izmišljotina?

Najaktualnejše ugotovitve

Arheologi so potrdili dolgoletni sum zgodovinarjev, in sicer da je bil slavni zapor zgrajen nad vojaško utrdbo iz obdobja državljanske vojne. Pod zaporniškim dvoriščem zvezne kaznilnice Alcatraz so odkrili vrsto zgradb in predorov. Raziskovalci načrtujejo še dodatne raziskave, da bi odkrili, kaj vse se še skriva pod morsko gladino. 

Arheologi so potrdili dolgoletni sum zgodovinarjev, in sicer da je bil slavni zapor zgrajen nad vojaško utrdbo iz obdobja državljanske vojne.
Arheologi so potrdili dolgoletni sum zgodovinarjev, in sicer da je bil slavni zapor zgrajen nad vojaško utrdbo iz obdobja državljanske vojne. FOTO: Shutterstock

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479