Moskisvet.com
Kip Jezusa Kristusa

Skrivnosti

7 čudes sveta in njihove skrivnosti

A.K.
10. 02. 2021 06.00
5

Mnoge civilizacije po vsem svetu so skozi zgodovino gradile mesta, spomenike, grobnice, templje, cerkve in druge stvaritve, ki še danes vzbujajo spoštovanje in občudovanje mnogih. Obstaja veliko seznamov z nazivom "sedem svetovnih čudes", ki predstavljajo najbolj neverjetna in spektakularna čudesa na svetu, med katerimi najdemo čudesa starega in modernega sveta, naravna čudesa ter čudesa, ki jih je ustvaril človek. Prav slednja vam predstavljamo tokrat in upamo, da vam bodo služila kot navdih za potovanja.

Kitajski zid

Gre za globalno turistično točko, ki je znana po neverjetni dolžini, edinstvenosti in zgodovinski vrednosti. Označujejo ga za enega največjih gradbenih projektov, saj je dolg kar 21.196 kilometrov. Razteza se čez visokogorja, planote, raznoliko pokrajino in številne naravne ovire. A raziskovalci menijo, da zid v resnici ni bil preveč učinkovit; kljub temu da je bil zgrajen za preprečevanje vdorov in napadov, ni zagotavljal dejanske varnosti. Raziskovalci menijo, da je služil bolj kot politična propaganda. Čeprav velja za enega večjih arhitekturnih in gradbenih čudes, pa bi lahko rekli, da gre tudi za najdaljše pokopališče na svetu. Zid je skozi čas gradilo več kot milijon ljudi, arheologi pa so pod nekaterimi odseki zidu našli številna človeška okostja, ki jih pripisujejo gradbenim delavcem tistega časa.

Kitajski zid
Kitajski zid FOTO: Thinkstock

Ste vedeli?

- Skoraj tretjina zidu je sčasoma izginila.

- K izgradnji je prispevalo več kot 20 dinastij.

- V preteklosti je šlo za utrdbo s stražnimi stolpi, svetilniki in jarki, saj je bila zgrajena kot zaščita pred vdori sovražnikov.

Skrivnost jantarjeve sobe
Preberi še
Skrivnost jantarjeve sobe

Petra, Jordanija

Petri, ki leži na južnem delu današnje Jordanije, pravijo tudi jordanski čudež, saj ima izjemno arheološko, zgodovinsko in arhitekturno vrednost. Nekateri jo imenujejo tudi "rožnato mesto", saj je zgrajena ali, bolje rečeno, izklesana iz peščenjakov, ki se ob zgodnjem jutru ali zgodnjem večeru obarvajo v roza barvo. Dve najpomembnejši značilnosti tega starodavnega mesta sta skalna arhitektura in vodovodni sistem, ki je delo Nabatejcev. Nič čudnega ni, da je Petra veljala za zelo uspešno puščavsko mesto. Raziskovalci so odkrili, da so beduini iz arabske puščave v preteklosti uničili kar nekaj neprecenljivih rezbarij na obzidju zakladnice.

Mesto Petra v Jordaniji
Mesto Petra v Jordaniji FOTO: Shutterstock

Ste vedeli? 

- Arheologi menijo, da se v Petri skriva še velik del neodkritih ostalin.

- Kraljeve grobnice, ki so v bistvu veliki mavzoleji z impresivnimi fasadami, vklesanimi v skalo, so v Petri glavna atrakcija.

- Pustolovski film Indiana Jones iz leta 1989 so posneli v Petri.

Machu Picchu, Peru

Fascinantni Machu Picchu velja za priljubljeno turistično točko mnogih ljubiteljev gorništva in zgodovine. Zgodovinsko gorsko mesto leži v regiji Cusco v okrožju Machupicchu v Peruju, znano pa je tudi kot izgubljeno mesto Inkov. Ocenjujejo, da je bilo zgrajeno okoli leta 1450, najverjetneje v čast inkovskega cesarja Pachacutija. Le stoletje kasneje so bili zaradi napada Špancev Inki primorani mesto zapustiti, a so ga v 19. stoletju odkrili evropski raziskovalci, natančneje več nemških popotnikov. Leta 2008 je bilo mesto uvrščeno na seznam najbolj ogroženih območij zaradi prekomerno razširjenega turizma, a kljub temu še vedno ostaja priljubljena destinacija številnih popotnikov.

Machu Picchu
Machu Picchu FOTO: iStock

Ste vedeli? 

- Kamni so bili izklesani z neverjetno natančnostjo. Raziskovalci celo menijo, da so bile stavbe zgrajene protipotresno.

- Novejša teorija pravi, da je bil Machu Picchu končna točka starodavne romarske poti Inkov.

- Pomembnejše strukture so gradili glede na položaj gora, ki so jih Inki imeli za svete. 

Lepotni posegi in moška nečimrnost
Preberi še
Lepotni posegi in moška nečimrnost

Rimski kolosej, Italija

Rimski kolosej, nekoč imenovan tudi Flavijski amfiteater, velja za največji amfiteater na svetu. Kolosej je leta 72 n. št. zgradil cesar Vespanzian, do leta 80 pa ga je dokončal njegov naslednik Titus. Gostil je lahko okoli 80.000 obiskovalcev, v njem pa so uprizarjali številne gladiatorske boje, boje z živalmi, usmrtitve, mitološke drame in druge spektakle za ljudstvo. Danes je to čudo ena najbolj priljubljenih turističnih atrakcij v Italiji in služi kot kultni simbol Rima.

Rimski kolosej
Rimski kolosej FOTO: Shutterstock

Ste vedeli? 

- Pri gradnji koloseja je sodelovalo več deset tisoč sužnjev.

- V času gradnje je imel kolosej kar 80 vhodov.

- Vstop na prireditve je bil brezplačen, saj so bili dogodki plačani iz cesarjeve zakladnice.

- V koloseju so se dogajale številne brutalnosti, med drugim je bilo ogromno usmrtitev živali.

Chichen Itza, Mehika

Chichen Itza, ki v prevodu pomeni "ob ustju vodnjaka Itze", je arheološko najdišče na mehiškem polotoku Jukatan. V središču Chichen Itze, ki je veljalo za največje majevsko mesto, stoji El Castilo, znan tudi kot tempelj Kukulkan. Slednji velja za pravo arheološko čudo, saj temelji na majevski astronomiji – vključuje 365 stopnic za vsak dan v letu. Na vsaki od štirih stranic je namreč 91 stopnic, kar skupaj z najvišjo ploščadjo znese natanko 365. V bližini je tudi izjemno dovršen starodavni observatorij, ki kaže na odlično astronomsko znanje Majev. Mesto Chichen Itza so prebivalci zapustili v 14. stoletju, a še vedno ni znano, zakaj.

Chichen Itza
Chichen Itza FOTO: Reuters

Ste vedeli? 

- Številni popotniki trdijo, da je mesto znano po nenavadnih zvokih. Ploskanje pred piramido Kukulkan ustvari odmev, podoben kačjemu sikanju.

- Na pomladansko in jesensko enakonočje severozahodni kot piramide meče senco, ki spominja na kačo. Ko sonce zaide, senca postopoma "zdrsne" po stopnicah in doseže dno piramide, kjer se združi z veliko kamnito kačjo glavo na izhodišču stopnišča.

- Maji so imeli velika igrišča, v sklopu katerih so izvajali obredne igre z žogo. Poraženci so bili – kruto, a resnično – usmrčeni.

6 stvari, ki gredo ženskam blazno na živce
Preberi še
6 stvari, ki gredo ženskam blazno na živce

Kip Jezusa Kristusa v Braziliji

Kip Jezusa Kristusa v slogu art decoja je eden najbolj ikoničnih simbolov v Braziliji. Zasnoval ga je Heitro da Silva Costa ter po njegovi ideji izklesal francoski kipar Paul Landowski. Za oblikovanje obraza pa je bil odgovoren romunski kipar Gheorghe Leonida. Kristus Odrešenik je visok 38 metrov, razpon rok pa meri 28 metrov. Težak je kar 635 ton, sestoji pa iz kamna in betona. Ob obisku Ria de Janeira ga opazimo že od daleč, saj stoji na 2300 metrov visoki gori Corcovado. Gradnja kipa se je začela leta 1922 in zaključila 1931.

Kip Jezusa Kristusa
Kip Jezusa Kristusa FOTO: Shutterstock

Ste vedeli? 

- Kip je vsega skupaj stal 250.000 dolarjev, ki so jih prispevali posamezniki iz Brazilije in okoliških držav.

- Je največja skulptura v slogu art decoja na svetu, vendar ni največji Kristusov kip na svetu.

- Pari se lahko poročajo v kapeli, ki stoji ob kipu, saj ga je katoliška cerkev leta 2006 razglasila za svetišče.

Taj Mahal, Indija

Eden najslavnejših izrazov ljubezni v zgodovini je Taj Mahal, ki ga je v čast svoje pokojne žene Mumtaze dal zgraditi cesar Shah Jahan. Mogočna, a obenem zelo subtilna palača stoji v zgodovinskem indijskem mestu Agra. V njej najdemo tudi grobnico Mumtaze Mahal, ki je umrla ob rojstvu 14. otroka. Gradnja je trajala kar 17 let, pri njej pa je sodelovalo 22.000 delavcev, kamnosekov, slikarjev in 1000 slonov. Za dekoracijo je bilo uporabljenih 28 vrst dragih in poldragih kamnov. Gradnja bi po nekaterih ocenah v današnjem času stala okoli 830 ameriških dolarjev. Leta 1983 jo je Unesco uvrstil na seznam svetovne dediščine, vsako leto pa privabi 8 milijonov obiskovalcev z vsega sveta.

Taj Mahal
Taj Mahal FOTO: Shutterstock

Ste vedeli?

- Taj Mahal spreminja barvo glede na čas v dnevu in luno.

- Ena od zanimivih legend pravi, da je cesar naročil odrezati roke vsem delavcem, da ne bi mogli poustvariti idejne zasnove.

- Shah Jahan in njegova žena počivata v svojih grobnicah v podzemnih etažah mavzoleja.

So današnje ženske res bolj neresne?
Preberi še
So današnje ženske res bolj neresne?

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479