Moskisvet.com
Černobil-2

Skrivnosti

6 tragičnih, a priljubljenih destinacij temnega turizma

A.K.
18. 10. 2021 05.00
1

V eni od preteklih objav smo se dotaknili koncepta temnega turizma, ki se nanaša predvsem na kraje, povezane s tragičnimi zgodovinskimi dogodki. Čeprav je na svetu tovrstnih turističnih atrakcij veliko, tokrat izpostavljamo nekaj najbolj znanih, nanašajo pa se na vojne genocide, jedrske napade in terorizem.

Temni turizem: mesta genocida, katastrof, nesreč in smrti
Preberi še
Temni turizem: mesta genocida, katastrof, nesreč in smrti

Auschwitz v Nemčiji

Največje in najbolj smrtonosno nacistično koncentracijsko taborišče v mestu Auschwitz so po koncu druge svetovne vojne spremenili v muzej, ki predstavlja pomemben, a hkrati grozljiv opomnik na del temnega poglavja v nemški zgodovini. V njem lahko obiščete številne stavbe, si preberete zgodbe ljudi, ogledate fotografije in filme. Večino vojašnic so podrli tik po vojni, a dimniki še vedno stojijo ter opominjajo na grozljivo preteklost. Krematoriji, v katerih je bilo vsak dan ubitih 600 ljudi, so bili kasneje uničeni, zato si je to območje mogoče ogledati samo z opazovalne ploščadi. V bližini je tudi manjše jezero, v katerem je pepel nešteto moških, žensk in otrok. Spominsko mesto naj bi doslej obiskalo že več kot 50 milijonov turistov, vlada pa naj bi zaradi vse večjega navala na to atrakcijo začela omejevati število dnevnih obiskov. Muzej ni za občutljive.

Auschwitz
Auschwitz FOTO: AP
Grozljive skrivnosti londonske reke Temze
Preberi še
Grozljive skrivnosti londonske reke Temze

Černobil v Ukrajini

Černobil je kraj najhujše jedrske katastrofe na svetu, ki je povzročila tragično število smrtnih žrtev. Leta 1986 je na območju severne Ukrajine eksplozija reaktorja povzročila izjemno radioaktivno onesnaženje, posledica pa je bila množično trpljenje ljudi in evakuacijo celotne regije. Incident, zavit v skrivnost, je postal prelomni trenutek, tako v hladni vojni kot tudi v zgodovini jedrske energije. Znanstveniki ocenjujejo, da območje okoli nekdanje tovarne ne bo primerno za bivanje še nadaljnjih 20.000 let. Černobil je v današnjem času zelo priljubljena destinacija temnega turizma, vendar zaradi nevarnosti sevanja ponekod še vedno obstajajo prepovedana območja. Za turistične namene so tako vzpostavili cone, ki jih obiščete z vodičem. Obisk se je po nedavni televizijski seriji Černobil povečalo za 30 odstotkov.

Černobil
Černobil FOTO: Shutterstock
5 civilizacij, ki so skrivnostno izginile brez sledu
Preberi še
5 civilizacij, ki so skrivnostno izginile brez sledu

Hirošima na Japonskem

Japonsko mesto Hirošima z vsakoletnimi slovesnostmi še vedno ohranja spomin na prvi jedrski napad na svetu. Združene države so 6. in 9. avgusta 1945 v Hirošimi in Nagasakiju sprožile dve jedrski orožji (atomski bombi), v napadih je bilo ubitih od 130.000 do 226.000 ljudi, večinoma civilistov. Mesto se v današnjem času ponosno promovira kot simbol miru in ne simbol opustošenega mesta. Spominski muzej in park so zgradili na nekdaj najbolj obremenjenih gospodarskih in stanovanjskih okrožjih Hirošime. V njem lahko najdete eksponate žrtev, fotografije in drugo gradivo, ki opisujejo Hirošimo pred bombnimi napadi in po njih. Največja želja mesta je odprava vsega jedrskega orožja in uresničitev mirne mednarodne skupnosti. 

Hirošima
Hirošima FOTO: Shutterstock
7 presenetljivih dejstev o giljotini
Preberi še
7 presenetljivih dejstev o giljotini

Polja smrti v Kambodži

Polja smrti so številna mesta (vseh naj bi bilo več kot 300)  v Kambodži, kjer je med letoma 1975 in 1979 zaradi režima Rdečih Kmerov umrlo več kot milijon ljudi. Moški, ženske in otroci so na teh območjih delali do smrti, stradali ali bili umorjeni. Največji dokaz tragičnega obdobja so polja smrti, le majhen del njih pa dandanes predstavljajo nekakšen muzejski park, kjer med drugim lahko vidimo razstavljenih 8000 človeških lobanj. Čeprav imajo polja temno preteklost, so državi prinesla kar nekaj pozitivnih stvari. Ker zanimanje za strašljiv genocid med turisti narašča, se je turizem povečal kar za 40 odstotkov. Polja so ustvarila številna delovna mesta, velik porast turizma pa je pomagal okrepiti gospodarstvo države. Še danes ostajajo pomemben opomnik na grozo, kot posledico tiranije in genocida. 

Sojenje voditeljem Rdečih Kmerov
Sojenje voditeljem Rdečih Kmerov FOTO: Reuters
Psihologija črednega nagona: zakaj tako radi sledimo množici?
Preberi še
Psihologija črednega nagona: zakaj tako radi sledimo množici?

Atol Bikini 

Atol sestavlja približno 20 mikronezijskih otokov v Tihem oceanu, največji med njimi je poimenovan Bikini. Slednji je povezan s programom jedrskih poskusov, ki so jih na tem mestu izvajale ZDA. Celo nekaj najbolj spektakularnih posnetkov jedrskih eksplozij je bilo ustvarjenih prav v tem (nekdanjem) tropskem raju. Vizualno najbolj spektakularen test je bil izveden pod skritim imenom »Operacija Crossroads« že leta 1946. Namen je bil preizkusiti škodo, ki bi jo atomske bombe imele na ladjah. Drugi opazen test je bil poimenovan »Castle Bravo«. Šlo je za test vodikove bombe, največje naprave, ki so jo kdaj koli preizkusile ZDA. Bikini (in sosednji atoli) še vedno ostaja zapletena pravna zadeva, o kateri je veliko polemik. Avtohtoni otočani trdijo, da je bilo njihovo zdravje namerno ogroženo in da nikoli niso bili dobili ustreznega povračila za uničenje njihovega življenjskega prostora. Čeprav bi si mislili, da otočje ne more biti dlje od turističnega zemljevida, pa ponuja eno od najbolj atraktivnih potapljaških izkušenj.

Atol Bikini
Atol Bikini FOTO:
Zanimivosti o srhljivem Aljaškem trikotniku
Preberi še
Zanimivosti o srhljivem Aljaškem trikotniku

Ground Zero, New York 

Med napadom 11. septembra 2001 sta letali, ugrabljeni s strani teroristov al- Kaide, prileteli v severni in južni stolp Svetovnega trgovskega centra v New Yorku. Tragičen dogodek je sprva povzročil številne požare in naposled tudi zrušenje 110-nadstropnih nebotičnikov. Uničeno območje trgovskega centra je kmalu zatem postalo znano kot ’ground zelo’ (točka nič). Pred deseto obletnico napadov pa je župan Michael Blooomberg pozval, da bi bilo izraz bolje nadomestiti s Svetovni trgovski center ter Državni spomenik in muzej na 11. september. Danes spominski park obsega osem hektarjev, ima dva odsevna bazena s slapovi in bronastimi ploščami z imeni vseh 2983 žrtev. Odprt je bil v maju leta 2014. 

Zrušenje dvojčkov
Zrušenje dvojčkov FOTO: AP
Skrivnosti in resnice slavnega genija Alberta Einsteina
Preberi še
Skrivnosti in resnice slavnega genija Alberta Einsteina

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400