Moskisvet.com
Doprsna fontana Nostradamusa v njegovem rodnem kraju.

Skrivnosti

6 stvari, ki jih niste vedeli o Nostradamusu

A.K.
11. 01. 2021 06.00
0

Nostradamus – zdravnik, astrolog, prerok ali nič od tega? Bil je študent, ki so ga izključili iz medicinske šole, astrolog, katerega sposobnosti so kritizirali njegovi sodobniki, in prerok, ki je napisal tudi knjigo z nasveti o kuhanju. Rodil se je kot Michael de Nostradamus v Saint-Remy-de-Provence decembra 1503. Bil je eden od devetih otrok notarja Jameja de Nostredama in njegove žene Renee de Saint-Remy. Številni raziskovalci so mnenja, da ga je praded že od zgodnjih let učil astronomsko znanost, starodavne koncepte svete matematike in tajno znanje ezoterike.

Nostradamus je bil izključen iz medicinske šole

Nostradamus se je pri 15 letih (leta 1519) vpisal na univerzo v Avignonu, a je bil le leto dni kasneje zaradi kuge študij primoran opustiti. Zatem je kar osem let potoval po Franciji, Italiji in Španiji in med delom lekarnarja raziskoval zdravila iz zelišč ter pomagal žrtvam kuge. Deset let kasneje, leta 1529, se je vpisal na univerzo v Montpellieru, ki je ena od najstarejših zdravstvenih ustanov na svetu in deluje še danes. A tudi tu ni imel sreče; ko so na univerzi izvedeli, da je delal kot lekarnar, so ga nemudoma izključili. V tistem času so namreč na lekarniški poklic gledali zviška, šele leta 1572 pa je bil v Montpellieru ustanovljen lekarniški kolegij. Ni čisto jasno, ali se je Nostradamus kasneje vrnil na fakulteto, da bi dokončal študij medicine, še vedno pa v knjižnici fakultete obstaja dokument o njegovi izključitvi, ki ga je podpisal prokurist Guillaume Rondelet.

Doprsna fontana Nostradamusa v njegovem rodnem kraju.
Doprsna fontana Nostradamusa v njegovem rodnem kraju. FOTO: Shutterstock
8 zabavnih novoletnih tradicij po svetu
Preberi še
8 zabavnih novoletnih tradicij po svetu

Poleg prerokb je izdal tudi 'kuharsko' knjigo

Ena najzgodnejših Nostradamusovih publikacij je bila naslovljena kot ’Razprava o kozmetiki in konzervah’. Poleg navodil, kako si posvetliti lase, kako narediti domače odvajalo in zobno pasto ter kako izdelati roza pastilo za zdravljenje kuge, je knjiga ponujala tudi recepte za marcipanovo pasto, kandirano pomarančno lupino, marmelado, češnjev džem, konzervirane hruške in žele iz kutin. Posebej je bila omenjena tudi ljubezenska marmelada, ki naj bi med drugim vsebovala mandragoro, kri vrabca in priseske hobotnice – verjetno so odveč besede, da je bila namenjena kot afrodiziak vsem, ki so bili željni ljubezni. Kot zanimivost pa naj omenimo še recept za zobno pasto, ki je bila narejena iz zmletih sipinih kosti in lupin morskih polžev; če so bili zobje že zelo gnili (kar je bilo v tistem času nekaj običajnega), pa je Nostradamus priporočal modro glino. 

Morbidna stran viktorijanskega božiča
Preberi še
Morbidna stran viktorijanskega božiča

Njegove napovedi so temeljile na dogodkih iz preteklosti

Čeprav je imel Nostradamus že od 16. stoletja med laiki sloves preroka z izjemnimi sposobnostmi napovedovanja prihodnosti, znanstveniki verjamejo, da v resnici ni imel nadnaravnih moči, temveč sposobnost projiciranja preteklih dogodkov v prihodnost. Po besedah Petra Lemesurierja, nekdanjega jezikoslovca s Cambridgea in poklicnega prevajalca, ki je o Nostradamusu napisal vsaj 10 knjig, ni bil ne astrolog, ne jasnovidec – preprosto je le verjel, da so zgodovina ponavlja. Nostradamus naj bi z metodo, znano kot ’bibliomantija’, naključno izbral izvlečke iz starejših virov, nato pa z astrološkimi izračuni načrtoval njihovo ponovitev v prihodnosti. Eden pomembnejših virov, ki jih je uporabil za svoje najbolj znano delo Prerokbe, je bilo delo ’Mirabilis liber’ iz leta 1522. Gre za antologijo prerokb znanih vidcev tistega časa.

9 zanimivosti o najslavnejšem zaporu Alcatraz
Preberi še
9 zanimivosti o najslavnejšem zaporu Alcatraz

Njegovi sodobniki so kritizirali njegove astrološke sposobnosti 

Nostradamus naj bi v nočnem času ure in ure meditiral pred medeninasto skledo, napolnjeno z vodo in zelišči. S pomočjo meditacije je prišel v stanje transa, v katerem naj bi dobival posebne vizije prihodnosti, o katerih je pisal v almanahih. Ti so izhajali vse od leta 1550 do 1565 in bili zelo priljubljeni med ljudmi. Almanahi so govorili o astroloških fazah prihodnjega leta, vsebovali pa so tudi rimane štirivrstične verze, ki so ponujali namige o prihajajočih dogodkih. Objavljena dela so še bolj širila njegovo slavo po Franciji, pritegnila pa so tudi pozornost francoske kraljice Catherine de Medici. Poklicala ga je v Pariz, da bi ji osebno razkril napovedi ter pripravil horoskope za njene otroke. A njegova slava ni imela le pozitivnega predznaka. Takratni poklicni astrologi so precej kritizirali njegovo nekompetentnost in neprimerno metodologijo pri pisanju napovedi. Laurens Videl je leta 1558 objavil brošuro z naslovom ’Izjava o zlorabah, nevednosti in uporu Michaela Nostradamusa’, v kateri je zanikal vsebino njegovih napovedi in kritično izpostavil pomanjkanje osnovnih astroloških spretnosti.

Njegove prerokbe še danes burijo domišljijo.
Njegove prerokbe še danes burijo domišljijo. FOTO: Shutterstock
Zanimiva odkritja o Jacku Razparaču
Preberi še
Zanimiva odkritja o Jacku Razparaču

Prerokbe so bile uporabljene kot propaganda med drugo svetovno vojno

Kmalu po napadu Nemčije na Poljsko leta 1939 je Magda Goebbels, žena Hitlerjevega ministra za propagando, naletela na odlomek v knjigi ’Mysterien von Sonne un Seele’ (Skrivnosti sonca in duše), v katerem je bilo zapisano, da se bo v Angliji in na Poljskem leta 1939 razvila velika kriza.  Odlomek je pokazala možu Josephu Goebbelsu, ta pa je takoj zatem ukazal, naj ga nemudoma izpostavijo v brošuri. Menil je namreč, da bo informacija prepričala ljudi, da je nacistična zmaga neizogibna, tako kot je napovedal Nostradamus že stoletja prej. A tudi nasprotniki niso bili tiho, zato so za namene psihološke manipulacije tudi sami natisnili letake in jih razdelili po okupiranih ozemljih, le da je na njih pisalo, da je Nostradamus predvidel nemški poraz. Vse skupaj se je tako prevesilo v veliko prirejanje njegovih napovedi.

Napovedal je svojo smrt

Večino svojega odraslega življenja je trpel za putiko in artritisom, v zadnjih letih tudi zaradi srčnega popuščanja. Konec junija 1566 je prosil odvetnika za oporoko, v kateri je večino svojega posestva zapustil ženi in otrokom. 1. julija zvečer naj bi svoji tajnici Jean de Chavigny dejal:  »Ob sončnem vzhodu me ne boste več našli živega.« Tako je tudi bilo. Naslednje jutro so ga našli mrtvega ob njegovi postelji. Večina verzov, ki jih je sestavil, se osredotoča na nesrečne dogodke, kot so kuga, poplave, potresi, invazije, umori, suše in bitke. Nostradamusovi privrženci so mu pripisovali številne pravilno napovedane dogodke v zgodovini, vključno s francosko revolucijo, vzponom Napoleona in Hitlerja, razvojem atomske bombe in terorističnimi napadi na WTC 11. septembra 2001. Zdi se, da so njegove napovedi priljubljene tudi zaradi dejstva, da nedorečenost njegovih zapisov in pomanjkanje natančnih datumov olajšata njihovo interpretacijo. Njegove brezčasne napovedi so v današnjem času še vedno priljubljene, predvsem pri tistih, ki iščejo odgovore na številna življenjska vprašanja.

Skrivnosti Alfreda Hitchcocka
Preberi še
Skrivnosti Alfreda Hitchcocka

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479