Moskisvet.com
Charles Darwin

Skrivnosti

10 presenetljivih dejstev o slovitem evolucijskem biologu Charlesu Darwinu

A.K.
13. 09. 2021 05.00
0

Charles Darwin je bil angleški naravoslovec, katerega znanstvena teorija evolucije z naravno selekcijo je postala temelj sodobnih evolucijskih študij. Njegov oče si je želel, da bi postal zdravnik, on pa je ubral svojo pot in se med drugim odpravil objadrat svet s 250-tonsko dvojambornico HMS Beagle. Potoval je približno pet let, v tem času pa je preplul več kot 60.000 kilometrov. Leta 1859 je izšlo njegovo najbolj znano delo O nastanku vrst, ki je v javnosti sprožilo burne polemike. Preverite še ostalih deset zanimivosti o njegovem življenju.

5 civilizacij, ki so skrivnostno izginile brez sledu
Preberi še
5 civilizacij, ki so skrivnostno izginile brez sledu

Charles Darwin se je rodil na isti dan kot Abraham Lincoln

Tako Darwin kot Lincoln sta se rodila 12. februarja 1809, vendar v precej različnih okoljih. Medtem ko se je 16. ameriški predsednik rodil v skromni brunarici v divjini Kentuckyja, se je Darwin rodil v veliki hiši na čudovitem posestvu s pogledom na reko Severn in srednjeveško mesto Shrewsbury v Angliji. 

Na objavo svoje revolucionarne teorije je čakal več kot 20 let

Leta 1831 se je Darwin odpravil na pot z ladjo britanske kraljeve mornarice HMS Beagle, v kateri je bil zaposlen kot naravoslovec. Njegovo petletno potovanje po svetu se je zaključilo leta 1836 in mu omogočilo neprecenljive raziskave, ki so prispevale k razvoju evolucijske teorije in teorije o naravni selekciji. Sprva je bil zaskrbljen, kako bosta javnost in Cerkev sprejeli njegove radikalne ideje, zato je teorijo predstavil šele leta 1858 skupaj z britanskim naravoslovcem Alfredom Russlom Wallaceom, ki je imel zelo podoben teoretični koncept. Naslednje leto je Darwin izdal temeljno delo z naslovom O izvoru vrst.

Njegovo petletno potovanje po svetu se je zaključilo leta 1836 in mu omogočilo neprecenljive raziskave, ki so prispevale k razvoju evolucijske teorije in teorije o naravni selekciji.
Njegovo petletno potovanje po svetu se je zaključilo leta 1836 in mu omogočilo neprecenljive raziskave, ki so prispevale k razvoju evolucijske teorije in teorije o naravni selekciji. FOTO: Shutterstock

Darwin je bolehal za kroničnimi boleznimi

Po vrnitvi s potovanja po svetu je Darwin začel postajati vse bolj izčrpan. Trpel je za ekcemi in kroničnimi napadi slabosti, glavoboli in razbijanjem srca, ki so trajali vse njegovo življenje. Nekateri ugibajo, da je med potovanjem morda dobil parazitsko bolezen, imenovano Chagasova bolezen, ki naj bi mu sčasoma povzročila poškodbe srca. To pa naj bi bil na koncu tudi vzrok njegove smrti. 

30 let kasneje: tako se je končal krstni nastop Schumacherja v F1
Preberi še
30 let kasneje: tako se je končal krstni nastop Schumacherja v F1

 

Ker se ni mogel odločiti, ali naj se poroči, je sestavil seznam za in proti

Darwin je logiko in razum uporabljal tudi pri ljubezenskih zadevah. Leta 1828 je sestavil seznam z dvema stolpcema, ki sta opisovala prednosti in slabosti zakonske  zveze. V stolpcu "poroči se" je navedel: otroci, stalna spremljevalka, vseeno bolje kot pes, nekdo, ki skrbi za hišo. V stolpcu "ne poroči se" pa je navedel: svoboda, da greš, kamor koli si želiš, pogovori s pametnimi moškimi v klubu, izguba časa. Čeprav na Darwinovem seznamu ni bilo družinskih vezi, pa se je leta 1839 poročil s svojo prvo sestrično Emmo Wedgwood.

Darwin je logiko in razum uporabljal tudi pri ljubezenskih zadevah. Leta 1828 je sestavil seznam z dvema stolpcema, ki sta opisovala prednosti in slabosti zakonske  zveze.
Darwin je logiko in razum uporabljal tudi pri ljubezenskih zadevah. Leta 1828 je sestavil seznam z dvema stolpcema, ki sta opisovala prednosti in slabosti zakonske  zveze. FOTO: Shutterstock

Opustil je medicinsko šolo

Darwinov oče je bil uspešen zdravnik, ki si je močno želel, da bi šel sin po njegovih stopinjah in nadaljeval njegovo kariero. Po poletju leta 1825 je kot vajenec pomagal očetu in vstopil v eno najboljših britanskih medicinskih šol na Univerzi v Edinburgu. A Darwin je sovražil pogled na kri, predavanja pa so se mu zdela silno dolgočasna. Kmalu je zapustil izobraževanje in s tem tudi pokopal očetove sanje. 

Bil je tudi študent teologije

Po odhodu z Univerze v Edinburgu se je vpisal na Cambridge, da bi študiral teologijo. »Takrat nisem niti podvomi o popolni resničnosti vsake besede v Svetem pismu,« je kasneje zapisal. A kmalu po smrti njegovih treh otrok, in ko je na potovanju spoznal kruto suženjstvo, je Darwinova vera začela usihati. Nikoli pa se ni označil za ateista, temveč le za agnostika.

7 presenetljivih dejstev o giljotini
Preberi še
7 presenetljivih dejstev o giljotini

Jedel je eksotične živali 

Darwin živali ni le preučeval, ampak jih je imel zelo rad tudi na krožniku. Kot študent je na Cambridgeu ustanovil gurmanski klub, znan tudi kot Glutton Club, namenjen preizkušanju ptic in zveri, ki jih človeške brbončice prej niso poznale. Jedel je jastrebe, štorklje in sove, med potovanjem po svetu pa se je na ladji HMS Beagle prehranjeval tudi z noji, pasavci, pumami – prav za slednje je dejal, da so po okusu izredno podobne teletini. 

Darwin ni skoval fraze "preživetje najmočnejših"

Čeprav so ga mnogi povezovali z Darwinovo teorijo naravne selekcije, je izraz "preživetje najmočnejših" prvič uporabil angleški filozof Herbert Spencer v svojih Načelih biologije iz leta 1864. Svoje ekonomske in sociološke teorije je namreč želel z Darwinovimi biološkimi koncepti. Darwin je frazo prvič uporabil v svoji peti izdaji knjige O izvoru vrst, objavljeni leta 1869, v kateri je navedel, da je izraz "preživetje najmočnejših", ki ga uporablja gospod Herbert Spencer, precej bolj priročen in natančnejši od "naravne selekcije". 

Na otoku Fernandina v otočju Galápagos je Charles Darwin zasnoval teorijo o geografski specializaciji.
Na otoku Fernandina v otočju Galápagos je Charles Darwin zasnoval teorijo o geografski specializaciji. FOTO: Shutterstock
Zanimivosti o srhljivem Aljaškem trikotniku
Preberi še
Zanimivosti o srhljivem Aljaškem trikotniku

Darwin je pokopan v Westminstrski opatiji

Darwin je umrl 19. aprila 1882, star 63 let. Njegova družina ga je sicer želela pokopati v vasi, v kateri je preživel kar 40 let svojega življenja, a so Darwinovi prijatelji začeli lobistično kampanjo, da bi mu podelili visoko čast pokopa v Westminstrski opatiji v Londonu. Ko so se temu pridružili tudi časopisi in javnost, je dekan Westminstra pokop odobril. Teden dni po svoji smrti je bil Darwin pokopan v najbolj cenjeni angleški cerkvi  v bližini kolegov znanstvenikov Johna Herschla in Isaaca Newtona. 

Na bankovcu za 10 funtov se je pojavljal kar 18 let

Vse od leta 2000 je hrbtno stran britanskega bankovca za 10 funtov krasil portret bradatega Darwina skupaj s podobo ladje HMS Beagle, povečevalnega stekla ter rastlinstva in živalstva. Angleška banka je "njegov" bankovec za 10 funtov leta 2018  umaknila.

Skrivnosti in resnice slavnega genija Alberta Einsteina
Preberi še
Skrivnosti in resnice slavnega genija Alberta Einsteina

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497