Moskisvet.com
Matične celice

Zanimivo

Živijo še 17 dni po smrti

U.K.
13. 06. 2012 10.12
7

Izvorne celice lahko 'živijo' še najmanj 17 dni po tem, ko neka oseba umre. Tako so vsaj ugotovili francoski raziskovalci in kot kaže, bomo poleg organov, začeli pridobivati tudi izvorne celice.

Raziskovalci pariškega inštituta Pasteur so iz tkiva trupla uspeli pridobiti žive izvorne celice in to kar 17 dni po smrti osebe. Izvorne celice so tako rekoč gradbeni material za nastanek vseh drugih vrst celic in bodo najverjetneje v prihodnosti ključnega pomena za boj s poškodbami in potencialno koristne tudi za 'gradnjo' novih organov. V telesu je malo izvornih celic in še te je precej težko razločiti od drugih tipov celic.

Celice živijo še 17 dni po smrti - 1
Celice živijo še 17 dni po smrti - 1 FOTO: Reuters

Sprva so domnevali, da lahko izvorne celice živijo še približno dva dni po smrti človeka, zdaj pa so ugotovili, da so žive še vsaj 17 dni po smrti. Po 17 dneh so raziskovalci morali vrniti trupla nazaj v mrtvašnico, tako da obstaja možnost, da celice živijo še dlje.

Truplo so hranili na štirih stopinjah Celzija in izvorne celice, ki so jih našli, so ustvarile mišično tkivo.

„Celice nekako uspejo preživeti pomanjkanje kisika. Kot kaže, so tako odporne, da lahko dlje časa preživijo v ekstremnih razmerah,“ je dejal dr. Chrétien, vodja raziskovalne ekipe.

V raziskavi so opravili tudi poskus na miši, ki so ji vsadili izvorne celice od 14 dni mrtve vrstnice in celice so delovale popolnoma normalno.

Raziskava pomeni, da bi lahko izvorne celice pridobivali tudi iz trupel, kar je seveda sporno, a nenazadnje tudi darovanje organov dandanes ni nič posebnega.

Celice v truplih so v mirujočem stanju in njihov metabolizem je zmanjšan na minimum. Takšno stanje je za znanstvenike nekaj novega. Razumevanje tega stanja jim bo omogočilo, da jih bodo lahko dlje časa obdržali pri življenju. Lahko bodo tudi ugotovili, kako se celice na splošno odzivajo na poškodbe.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369